Με ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,Ντόναλντ Τουσκ μέσω twitter, γνωστοποιήθηκε ότι οι  27 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδωσαν επισήμως το πράσινο φως για το επόμενο βήμα στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Πρόοδος στα τρία ακανθώδη ζητήματα

 
Η απόφαση σημαίνει πρακτικά ότι οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των 27 αναγνωρίζουν ότι συντελέστηκε σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά τα τρία ζητήματα του «διαζυγίου» που βρίσκονταν στο επίκεντρο της α' φάσης της διαπραγμάτευσης (δικαιώματα Ευρωπαίων πολιτών στο Η.Β. μετά το Brexit, σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας – Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, χρήματα που πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο), ώστε να μπορεί να αρχίσει διάλογος για τις μελλοντικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο μερών.
 
Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι αναχώρησε από τη Σύνοδο Κορυφής αργά τη νύχτα της Πέμπτης, αφού παρουσίασε, κατά τη διάρκεια του δείπνου των 28 στοιχεία για την πρόοδο των συνομιλιών για το Brexit.
 
Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση, Μισέλ Μπαρνιέ, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία πριν από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, τον Μάρτιο του 2019.