Το συντηρητικό κόμμα κατέβηκε στην προεκλογική εκστρατεία με ατζέντα που αντιτίθεται στην Ευρωζώνη, το προσφυγικό ζήτημα και την υποστήριξη μια στενής συνεργασίας με το ΝΑΤΟ για απομόνωση του ρωσικού παράγοντα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.
 
Το «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) έχει εκφράσει την αντίθεση του για συμμετοχή στην ευρωζώνη στο προσεχές μέλλον και υπόσχεται περισσότερη ευημερία για τα φτωχά οικονομικά στρώματα, ενώ επιθυμεί να επιβάλει νέα φορολογία στις τράπεζες. Παράλληλα, αντιτίθεται στην μετεγκατάσταση προσφύγων στο έδαφός της Πολωνίας, ιδιαίτερα των μουσουλμάνων καθώς αποτελούν απειλή για τη ζωή και την καθημερινότητα των Καθολικών Πολιτών.
 
“Εάν το PO παραμείνει στην εξουσία η κατάσταση θα επιδεινωθεί περισσότερο. Μπορεί να λέτε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να χειροτερέψει άλλο. Αλλά τα πράγματα μπορεί πάντα να γίνουν πολύ χειρότερα”, δήλωσε ο Κατσίνσκι σε μια προεκλογική του συγκέντρωση στην πόλη Λούμπλιν.
 
Το κεντρώο κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών εμφανίζεται κάπου γύρω στο 23% και ο σχηματισμός κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις και των υπολοίπων πολιτικών μορφωμάτων και κομμάτων που κινούνται στο 5% και 8%.
 
Ανάμεσα στα μικρότερα κόμματα βρίσκεται το κόμμα Kukiz'15 του αντισυστημικού ρόκερ Πάβελ Κούκιζ, που προβάλει ως τρίτη δύναμη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και είναι υπέρμαχο της φορολόγησης των “τραπεζών γκάνγκστερ”, υποστηρίζοντας ότι η Πολωνία είναι μια “αποικία ξένων κυβερνήσεων”. Ο Κούκιζ είχε θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, κερδίζοντας το εντυπωσιακό ποσοστό του 21%.
 
Αν το συντηρητικό κόμμα, από το οποίο προέρχεται και ο πρόεδρος της Πολωνίας, δεν σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αναμένεται με ενδιαφέρον η επόμενη σύνθεση του πολωνικού κοινοβουλίου.