Ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι όρκισε νωρίτερα σήμερα 10 νέους υπουργούς στο πλαίσιο ευρέος ανασχηματισμού--επιδιώκοντας την αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών καθώς και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των Αιγύπτιων, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές που επικαλείται το Γερμανικό πρακτορείο
Είναι ο πρώτος ανασχηματισμός της κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Χεσάμ Καντίλ, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Αύγουστο. Τρείς νέοι υπουργοί ανήκουν στους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Τούς ανατέθηκαν, από τον πρόεδρο Μόρσι, τα υπουργεία του εφοδιασμού, τοπικής ανάπτυξης και συγκοινωνιών. Επίσης, άλλαξαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών. Οι επτά άλλοι νέοι υπουργοί, όλοι είναι τεχνοκράτες. Την αιγυπτιακή οικονομία ταλανίζουν πολλές απεργίες, η πολιτική αστάθεια, αφότου ανατράπηκε (μετά αρκετές δεκαετίες στην προεδρία) ο Χόσνι Μουμπάρακ πριν περίπου δύο έτη.
Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει πρώτη φορά σήμερα, επιδιώκοντας να παράσχει εγγύηση σταθερότητας στο ΔΝΤ αλλά και στην κοινή γνώμη, λένε στην αιγυπτιακή προεδρία. Υπάρχει, τονίζουν εκεί, γιά αύριο Δευτέρα προγραμματισμένη συνάντηση κυβερνητικής αντιπροσωπείας με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο στο ΔΝΤ. Θα αφορά, αυτή η συνάντηση, όλες τις πτυχές της αιγυπτιακής οικονομίας–ογκώδες δημόσιο έλλειμμα, διολίσθηση λίρας έναντι αμερικανικού δολαρίου–, προσθέτει το πρακτορείο Ρόιτερς.
Το Κάιρο επιδιώκει δανειακή βοήθεια 4,8 δισ.δολαρίων από το ΔΝΤ, λένε απ την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές μιλώντας ανωνύμως σήμερα στο επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ. Θα επιδιωχθεί να διαβεβαιωθεί το ΔΝΤ, “ότι η αιγυπτιακή οικονομία έχει την δυνατότητα να ανακάμψει κι έχει υγιή προσανατολισμό”, προσθέτουν οί ίδιες πηγές.
Στο υπουργείο Εσωτερικών αντικαταστάθηκε ο Αχμεντ Γκαμαλεντίν, για έλλειψη πυγμής έναντι των λαϊκών κινητοποιήσεων, όπως επισημαίνει το Γαλλικό πρακτορείο, δίνοντας τη θέση του στον έως τώρα αναπληρωτή του στρατηγό Μοχάμεντ Ιμπραΐμ. Νέος υπουργός Οικονομικών είναι τελικά ο Ελ-Μόρσι ελ Σαγιέντ Χεγκαζί, “προσωπικότητα-κλειδί” στο νέο γύρο διαβουλεύσεων με το ΔΝΤ στο Κάιρο, αντικαθιστώντας τον Μομτάζ αλ Σαΐντ.