X
Πατήστε εδώ για να γίνεται συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Εύσημα από τη Moody΄s για τον νέο αυστηρότερο νόμο για την πρώτη κατοικία

Ο αναθεωρημένος νόμος για τα φτωχά νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη), που ψηφίσθηκε από την ελληνική Βουλή στις 29 Μαρτίου, είναι θετικός για το αξιόχρεο (credit positive) του ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών τραπεζών, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody΄s σε έκθεσή του. Ο οίκος αναφέρει ότι είναι πιο αυστηρή η υπαγωγή δανειοληπτών στον νέο νόμο για την προστασία της κατοικίας τους από κατάσχεση (σε σύγκριση με τον νόμο Κατσέλη που έληξε στο τέλος Φεβρουαρίου
|

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το ελληνικό Δημόσιο θα ωφεληθεί, σημειώνει ο οίκος, επειδή ο νόμος αίρει μία σημαντική διαφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, οι οποίοι καθυστέρησαν την εκταμίευση σχεδόν 1 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) που είχαν υποσχεθεί στην Ελλάδα με αντάλλαγμα τη συνέχιση της ισχυρής εφαρμογής μεταρρυθμίσεων. «Αν και η Ελλάδα δεν έχει επείγουσα ανάγκη των χρημάτων, η συμφωνία αποτελεί θετικό μήνυμα ότι οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν να αισθάνονται υποχρεωμένες από τις δεσμεύσεις τους και μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι η «ενισχυμένη εποπτεία» στην οποία έχει τεθεί η Ελλάδα μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος λειτουργεί ικανοποιητικά», σημειώνει ο Moody΄s.

«Πιστεύουμε ότι οι πιστωτές της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στην αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ στις 5 Απριλίου. Μπορεί, επίσης, να δώσουν το πράσινο φως για να αποπληρώσει πρόωρα η Ελλάδα μέρος του ανεξόφλητου υπολοίπου των σχετικά ακριβών δανείων της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ύψους 9,4 δισ. ευρώ, αντίστοιχα με ότι έκαναν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Και τα δύο αυτά βήματα θα ενίσχυαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών», προστίθεται στην έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο νέος νόμος είναι θετικός και για το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών, επειδή θα ενισχύσει τις προσπάθειές τους να μειώσουν το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τα οποία ανέρχονταν στο 45,4% των συνολικών δανείων του τραπεζικού τομέα τον Δεκέμβριο του 2018. «Οι τράπεζες θα ωφεληθούν από τον αναθεωρημένο πτωχευτικό νόμο, επειδή έχει πιο αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας, περιορίζοντας την έκταση των στρατηγικών κακοπληρωτών», επισημαίνει ο Moody΄s.

«Αναμένουμε ότι ο νέος νόμος θα αποθαρρύνει τους περισσότερους στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα ενισχύσει την ικανότητα των τραπεζών να ασκούν πίεση για την αναδιάρθρωση των δανείων που έχουν δανειολήπτες με ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους τους. Επιπλέον, στις πραγματικές περιπτώσεις που οι δανειολήπτες έχουν προβλήματα με την εξυπηρέτηση των δανείων, η κρατική επιδότηση θα βοηθήσει επίσης την αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων με βιώσιμο τρόπο. Τα εργαλεία αυτά θα βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν τα NPEs τους με στόχο τη μείωση του μέσου ποσοστού NPE για το σύστημα σε περίπου 21,2% στο τέλος του 2021», τονίζει ο οίκος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις