Στην Ελλάδα έστρεψε τους προβολείς κατά την εμφάνισή του στο Νταβός και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ο Μάριο Σεντένο, μιλώντας στο οικονομικό Bloomeberg για τα καλά νέα που προέκυψαν από το τελευταίο Eurogroup.
Σύμφωνα με τον Πορτογάλο, η διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης βαίνει προς ολοκλήρωση, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση.
Παρά τα θετικά μηνύματα, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup δεν ξέφυγε από το κυρίαρχο δόγμα αξιωματούχων και άλλων υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας πως θα πρέπει να παραμείνει δεσμευμένη στην πολιτική των μνημονίων.
Αξίζει να σημειωθεί ο τρόπος που, για ακόμα μία φορά, επέλεξε ο Μ. Σεντένο να αναφερθεί στην επόμενη ημέρα του μνημονίου και την «καθαρή έξοδο», απαντώντας σιβυλλικά στα περί πιστωτικής γραμμής, ότι κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από τις ελληνικές αρχές.
Την ίδια ώρα, και ενώ οι συζητήσεις για το σχηματισμό γερμανικής κυβέρνησης βρίσκονται σε εξέλιξη, με πιο σαφή τρόπο τοποθετήθηκε στις συζητήσεις για ένα επόμενο μνημόνιο ο Γερμανός υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών και στενός σύμβουλος της Αγκέλα Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ, που διαβεβαίωσε πως «δεν βλέπω αυτή τη στιγμή τέταρτο πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο δεν συζητείται πουθενά», μετά από την ολοκλήρωση του Ecofin στις Βρυξέλλες.
Ο Γερμανός, πάντως, επανέλαβε τις προτροπές προς την Ελλάδα για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, κατά πως φαίνεται, δεν θα χρειαστεί η εκταμίευση του συνόλου των 86 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί.
«Πιστεύω ότι έχουμε μια καλή πιθανότητα να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα χωρίς να πρέπει να εκταμιεύσουμε όλα τα κεφάλαια – και θα συζητήσουμε ασφαλώς τις επόμενες εβδομάδες για την συνέχεια», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το Βερολίνο περιμένει από την Ελλάδα να καθορίσει μια αναπτυξιακή στρατηγική για τα επόμενα χρόνια.
Στους δύο παραπάνω, ήρθε να προστεθεί ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Βόπκε Χούκστρα, που τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του τρίτου. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα, καλώντας επίσης για περισσότερες μεταρρυθμίσεις
Σημειώνεται τέλος, πως σημαντικό σήμα για το μέλλον του χρέους εξέπεμψε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, που κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στάθηκε στη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους «από κάθε άποψη».
«Έχει ξεκινήσει η τεχνική ανάλυση για τα διάφορα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την μείωση του βάρους του χρέους στην ελληνική οικονομία. Ένα από τα θέματα που αναλύθηκαν ήταν τα ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη, στα οποία τα επιτόκια ακόμη και το κεφάλαιο συνδέονται με την εξέλιξη του ΑΕΠ» δήλωσε ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ.