Η ηλικία και το φύλο του ατόμου δεν έγιναν γνωστά ωστόσο αναφέρθηκε πως έπασχε από εξαιρετικά επώδυνη και ανίατη νόσο η οποία μάλιστα βρισκόταν στο τελικό στάδιο.

Σημειώνεται πως το Βέλγιο είναι η πρώτη αλλά και μόνη χώρα στον κόσμο η οποία επιτρέπει την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από ανάλογες νόσους ανεξαρτήτως ηλικίας αρκεί ωστόσο να έχουν την ικανότητα αντίληψης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ευθανασίας, ο καθηγητής Βιμ Ντίστελμανς, επιβεβαίωσε την περίπτωση στην Het Nieuwsblad, υπογραμμίζοντας πως αυτή η πιθανότητα παραμένει μια εξαίρεση και επιφυλάσσεται για σπάνιες περιπτώσεις.

«Ευτυχώς πολύ λίγα παιδιά μπαίνουν σε αυτή τη σκέψη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους αρνηθούμε το δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο», δήλωσε στην εφημερίδα.

Η βελγική νομοθεσία δεν θέτει όριο ηλικίας, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην Ολλανδία, όπου το ηλικιακό όριο έχει οριστεί στα 12 έτη.

Προβλέπει ότι ο ανήλικος πρέπει να «βρίσκεται σε μια ιατρική κατάσταση χωρίς διέξοδο που οδηγεί στον θάνατο σύντομα», να αντιμετωπίζει «έναν αδιάκοπο και αφόρητο φυσικό πόνο που δεν μπορεί να καταπραϋνθεί και που οφείλεται σε μια σοβαρή και ανίατη τυχαία ή παθολογική ασθένεια».

Το παιδί ή ο έφηβος πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία της αίτησης, την οποία μελετά μια ιατρική ομάδα και ένας ανεξάρτητος ψυχίατρος ή ψυχολόγος. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Ο νόμος για την ευθανασία το 2014 είχε προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση στο Βέλγιο, μια χώρα με καθολική παράδοση. Εγκρίθηκε παρά την αντίθεση ορισμένων παιδιάτρων και της ιεραρχίας της Καθολικής Εκκλησίας.