Η αστυνομία της Ρώμης εκκένωσε, χρησιμοποιώντας αντλίες νερού, την κεντρική πλατεία της ιταλικής πρωτεύουσας την Πέμπτη, απομακρύνοντας βίαια τους πρόσφυγες που βρίσκονταν εκεί, διαμαρτυρόμενοι για την εκκένωση κτηρίου που στέγαζε περίπου 800 από αυτούς, επί τέσσερα χρόνια. Ο επικεφαλής της αστυνομίας, Φράνκο Γκαμπριέλι, γνωστοποίησε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την απόδοση ευθυνών.
 
Η χρήση αντλιών νερού για να εκκενωθεί η πλατεία τα χαράματα στην Πιάτσα Ιντιπεντέντσα παρά το γεγονός ότι την ίδια στιγμή κοιμόντουσαν πολλές γυναίκες με μικρά παιδιά, προκάλεσε την καταδίκη του ιταλικού παραρτήματος της Unicef.


«Θύμιζε αντάρτικο πόλης»

 
«Τα παιδιά, αφού βρέθηκαν μέσα σε μια σκηνή που θύμιζε αντάρτικο πόλης, υποχρεώθηκαν να μπουν σε πούλμαν της αστυνομίας. Φώναζαν και χτυπούσαν τα χέρια τους στα τζάμια καθ΄όλη τη διαδρομή», αναφέρει o Aντρέα Ιακομίνι, εκπρόσωπος της Unicef Italia. Υπενθυμίζει, δε, ότι πρόκειται, συνολικά, για οκτακόσια άτομα, στα οποία έχει αναγνωρισθεί το καθεστώς του πρόσφυγα, που συχνά εργάζονται και τα παιδιά τους, σε πολλές περιπτώσεις, πήγαιναν σχολείο κοντά στην περιοχή στην οποία έγινε η βίαιη εκκένωση.


 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν γνωστό ότι μια γυναίκα λιποθύμησε εξαιτίας της χρήσης αντλιών και τουλάχιστον άλλες πέντε τραυματίσθηκαν, με πολλαπλά κατάγματα.
 
«Ενεργοποιήσαμε την εσωτερική μας διαδικασία και δεν πρόκειται να γίνουν χάρες σε κανέναν» τονίζει, από τη μεριά του, ο αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας, υπογραμμίζοντας ότι «η σοβαρότητα του γεγονότος ότι χρησιμοποιήθηκαν αντλίες νερού και η απερίσκεπτη φράση που ακούστηκε κατά την συγκεκριμένη επιχείρηση, δεν μπορούν να μετατραπούν σε φύλλο συκής», για να καλυφθούν δηλαδή κάποιοι άλλοι υπεύθυνοι. Αναφέρεται στην φράση ανώτερου αστυνομικού, η οποία ηχογραφήθηκε από οπερατέρ και δημοσιογράφο, ο οποίος αναφερόμενος στους πρόσφυγες, δεν δίστασε να πει σε υφιστάμενό του: «πρέπει να εξαφανισθούν. Αν πετάξουν τίποτα σπάστε τους το χέρι».
 
Ο Φράνκο Γκαμπριέλι θεωρεί ότι άλλο τόσο σοβαρές ευθύνες βαραίνουν όσους επέτρεψαν σε αυτούς τους ανθρώπους να ζουν σε μια τέτοια προβληματική κατάσταση, στο κέντρο της Ρώμης. Και υπενθυμίζει ότι πριν από δυο χρόνια ο δήμος της ιταλικής πρωτεύουσας είχε εγκρίνει 130 εκατομμύρια ευρώ με στόχο να βρεθούν εναλλακτικοί χώροι φιλοξενίας για τους πολίτες που ζούσαν σε ακίνητα υπό κατάληψη.