«Η απόφαση για τις προγραμματικές συμβάσεις ελήφθη από το ΚΥΣΟΙΠ. Σε αυτό συμμετείχε όλη η τότε κυβέρνηση. Για την εκτέλεση των προγραμματικών συμβάσεων ήταν υπεύθυνος ο ΟΤΕ και οι σύμβουλοί του», ανέφερε, ο Π. Βουρλούμης.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ την περίοδο 2004-2010 απαντούσε στην πλειοψηφία των ερωτήσεων «δεν γνωρίζω, αυτά συνέβησαν πριν από εμένα» καθώς η  προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΟΤΕ και Siemens υπεγράφη το 1997 και εκείνος ανέλαβε το 2004. Χαρακτηριστική ήταν δε, η στιχομυθία με μια εκ των σύνεδρων.

Σύνεδρος: Γιατί το συνολικό τίμημα είναι κατά ένα τρίτο υψηλότερο από τις προγραμματικές συμφωνίες;

Μάρτυρας: Μπορεί να υπάρξει απόκλιση σε μια συμφωνία από συμπληρωματικές παραδόσεις υλικών. Δεν ξέρω.

Σύνεδρος: Πολλά δεν γνωρίζετε… Όταν υπάρχει απόκλιση κατά 1/3 του συνολικού τιμήματος δεν ξέρετε αν έχει ενημερωθεί ο υπουργός;

Μάρτυρας: Θα έπρεπε να το ξέρω αλλά δεν….

Σύνεδρος: Είχατε δικαστεί και εσείς για μια υπόθεση που αφορούσε απόκλιση….

Μάρτυρας: Για τη περίπτωση της Siemens δεν ξέρω ποιοι και γιατί ενέκριναν αυτή την αύξηση. Δεν έχω στοιχεία και δε μπορώ να απαντήσω.


«Μου ζήτησαν να παραιτηθώ και εγώ αρνήθηκα»

Ο Π. Βουρλούμης ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε προσπάθησε κάποιος να τον επηρεάσει σε θέματα προμηθειών και παραδέχθηκε ότι όταν κάποιος είναι επικεφαλής του ΟΤΕ «μπορεί να σε πάρει κάποιος υπουργός και να σου πει κάτι. Είχαμε επαφή με το υπουργείο Μεταφορών για διάφορα θέματα. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ο τότε υπουργός Μεταφορών μου ζήτησε να παραιτηθώ και εγώ αρνήθηκα».

Ο κατηγορούμενος απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας ανέφερε ότι τον είχαν επισκεφθεί οι συγκατηγορούμενοί του Χριστοφοράκος και Μαυρίδης 2-3 φορές στο γραφείο του για τεχνικά ζητήματα. «ο κ. Μαυρίδης είχε έρθει για τον δορυφόρο του ΟΤΕ. Θυμάμαι τότε είχαμε μια διαφωνία επ' αυτού».