Η αποφυλάκιση υπό όρους της Εύας Καϊλή, θα γίνει το πιθανότερο μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή ή το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα.

Σύμφωνα με το Politico, μόλις βγει από τις φυλακές Χάρεν, όπου και βρίσκεται έγκλειστη από τον Δεκέμβριο κατηγορούμενη για το σκάνδαλο Qatargate, η Εύα Καϊλή θα επιστρέψει στο διαμέρισμά της, μόλις λίγα βήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι η κυρία Εύα Καϊλή μπορεί να πάει σπίτι της καθώς έχει τεθεί υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση από τον ανακριτή Κλεζ», είπε ο Σβεν Μαρί, δικηγόρος της Εύας Καϊλή, αναφερόμενος στον Βέλγο δικαστή που ηγείται της έρευνας, Μισέλ Κλεζ.

«Προς το παρόν, δεν θέλω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο, πέραν του ότι αυτή η απόφαση μου φαίνεται μόνο λογική» πρόσθεσε ο Σβεν Μαρί.

Ωστόσο η Εύα Καϊλή δεν θα μείνει μαζί με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, τον σύντροφό της, ο οποίος έχει ήδη αποφυλακιστεί και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό για την υπόθεση διαφθοράς του Qatargate, σε σπίτι 10 χλμ. μακριά από το διαμέρισμά τους.

Η αποφυλάκιση της Καϊλή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Qatargate μετά την πολύμηνη προσπάθεια των αρχών να ξεκαθαρίσουν ποιος μπορεί να ήταν υπό την κυριαρχία ξένων κυβερνήσεων ενώ εργαζόταν στο Κοινοβούλιο.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διαδικασία κινείται σύντομα προς μια δίκη, δήλωσε ο Κριστιάν Ντε Βάλεκνερ, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Louvain στο Βέλγιο.

Η αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή για την υπόθεση Qatargate, «δεν προϋποθέτει ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Ντε Βάλκενερ. Στο Βέλγιο, όπως σημείωσε στο Politico, η αποφυλάκιση υπό ηλεκτρονική επιτήρηση θεωρείται «παράταση του εντάλματος σύλληψης, αλλά με τη μόνη διαφορά ότι το ένταλμα δεν εκτελείται σε φυλακή».

Ωστόσο, και με την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή, κανείς από τος εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο διαφθοράς του Qatargate δεν θα βρίσκεται στη φυλακή, εγείροντας ερωτήματα για το πού βρίσκεται η έρευνα.

Η δράση των αρχών, μετά και τις τελευταίες συλλήψεις των Μαρκ Ταραμπέλα και Αντρέα Κοτσολίνο, καθώς και της λογίστριας του Πιέρ Αντόνιο Παντζέρι, Μόνικα Μπελίνι, έχει επιβραδυνθεί όπως σχολιάζει το Politico.

Πλέον, και με την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή κανείς από τους συλληφθέντες για την υπόθεση διαφθοράς του Qatargate δεν θα είναι έγκλειστος σε φυλακή αλλά θα είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Οι Κοτσολίνο και Μπελίνι εξακολουθούν να βρίσκονται και οι δύο στην Ιταλία, όπου τοπικοί δικαστές ζήτησαν από το Βέλγιο περισσότερες πληροφορίες πριν λάβουν απόφαση σχετικά με αίτημα έκδοσης.

Ωστόσο, η κράτηση της Εύας Καϊλή έχει γίνει αντικείμενο έντονης συζήτησης σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στο βελγικό σύστημα φυλακών.

Οι δικηγόροι της Καϊλή διαμαρτύρονταν, έχοντας παρομοιάσει στο παρελθόν τις συνθήκες κράτησής της με «βασανιστήρια». Τόνισαν ότι η Εύα Καϊλή είχε ένα παιδί 2 ετών στο σπίτι και υποστήριξαν ότι οι δυο τους έπρεπε να είναι μαζί. Τα μέλη του ιταλικού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν γράψει επιστολή καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησης της Εύας Καϊλή.

Ομοίως, στην Ιταλία, οι δικηγόροι των δύο υπόπτων, των Κοτσολίνο και Μπελίνι, υποστήριξαν ότι θα ήταν απάνθρωπο να μεταφερθούν οι πελάτες τους στα κελιά των φυλακών του Βελγίου. Ουσιαστικά, ισχυρίστηκαν, ότι οι Βέλγοι εισαγγελείς ήθελαν να βάλουν ανθρώπους στη φυλακή μέχρι να ανατραπεί η υπόθεση.

Οι βελγικές αρχές ως επί το πλείστον έχουν αποφύγει να απαντήσουν δημόσια στις καταγγελίες σχετικά με τις συνθήκες κράτησης.

Η Ντέμπορα Μπεργκαμίνι, μέλος του ιταλικού κοινοβουλίου, έγινε πρόσφατα η πρώτη πολιτικός που επισκέφτηκε την Εύα Καϊλή στη φυλακή. Σε πρόσφατη συνέντευξή της, θυμήθηκε τη σκοτεινή περιγραφή της Εύας Καϊλή για τις πρώτες ημέρες της κράτησής της.

«Τις πρώτες έξι εβδομάδες, βρισκόταν σε κατάσταση βαθιάς απόγνωσης και είχε σκέψεις αυτοκτονίας», είπε η Μπεργκαμίνι στο Politico αρκετές ημέρες μετά την επίσκεψή της στις 31 Μαρτίου.

«Αλλά μετά τις πρώτες έξι εβδομάδες αυτό άλλαξε. Τις πρώτες δεκαέξι ώρες, δεν υπήρχε τρεχούμενο νερό, δεν μπορούσε να πλυθεί και να ζεσταθεί».

Η Καϊλή, σύμφωνα με την Μπεργκαμίνι αισθάνθηκε ότι η κράτησή της ήταν ένα «τρόπαιο». Αρκετές φορές, πρόσθεσε η Μπεργκαμίνι, ότι η Καϊλή της είχε αναφέρει ότι η υπόθεσή της ήταν θέμα «πολιτικής δίωξης».