«Όσο για την πραγματική αιτία των … ανησυχιών της ομολογεί κυνικά: “οι αξιόπιστες και σταθερές δομές του κράτους δικαίου αποτελούν βασικούς πυλώνες για τις επενδύσεις και το εμπόριο, στοιχεία που είναι ουσιώδη για την ανταγωνιστικότητα…”. Να ποιος είναι λοιπόν ο καημός τους: η εξασφάλιση της ανεμπόδιστης κυκλοφορίας και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στην ενιαία καπιταλιστική αγορά της ΕΕ» προσθέτει και συνεχίζει:

«Με την εμπορευματοποίηση των πάντων, την περιβόητη “απελευθέρωση των αγορών” ανάμεσά τους και των σιδηροδρόμων που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις κι η σημερινή της ΝΔ προωθείται η αντίληψη περί “κόστους – οφέλους” με βάση το κυνήγι του κέρδους, που οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών όπως και σε αμέτρητα άλλα.

Η έκθεση περιλαμβάνει μόλις ορισμένες αποσπασματικές επικρίσεις στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ ξεπλένοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες της ΕΕ που την στρατηγική της υλοποιεί τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο κι οι προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αποσιωπά προκλητικά την εργασιακή ζούγκλα, την εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς ενώ αντιμετωπίζει το όργιο καταπάτησης δημοκρατικών ελευθεριών, την απογείωση του αυταρχισμού και της καταστολής, ως “μεμονωμένες” παραλείψεις που θα εκλείψουν με τις συστάσεις της έκθεσης. Είναι αυτές ακριβώς οι συστάσεις που αποκαλύπτουν τι εννοεί η ΕΕ σαν “κράτος δικαίου”. Για παράδειγμα: “η χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού από τα κράτη μέλη (…) να είναι αναλογική (…) και η παρακολούθηση να επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις αυστηρά προκαθορισμένες” ή τα κράτη μέλη “να ερευνούν κρούσματα δυσανάλογης χρήσης βίας κατά διαδηλωτών”, ενώ σημειώνει ικανοποιημένη “ότι οι αρχές επιβολής του νόμου (…) χρησιμοποιούν όλο και πιο πολύ «λιγότερο θανατηφόρα όπλα”. Εμφανίζει δηλαδή ως δικαιολογημένη την παρακολούθηση και το φακέλωμα των πάντων (που πατάει στη δική της νομοθεσία), όπως και την αστυνομική βία κατά διαδηλωτών, αρκεί να είναι “αναλογικές”.

Αποτελεί πρόκληση να εμφανίζεται σαν “προστάτης των ελευθεριών” η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο που αναγνωρίζουν “δικαίωμα αυτοάμυνας” στο κράτος κατακτητή του Ισραήλ για να σφάζει τον Παλαιστινιακό λαό και τα παιδιά του, που στέλνει ναυτικές πολεμικές αποστολές στην Ερυθρά θάλασσα, τη Λιβύη κ.ά για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών, που αναγορεύει τα λόμπι σε “ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας”.

Η “ευρωπαϊκή δημοκρατία” τους δεν είναι τίποτε άλλο από δικτατορία των μονοπωλίων. Μ’ αυτή πρέπει να αναμετρηθούν οι εργαζόμενοι για να πάρουν στα δικά τους χέρια την εξουσία και την οικονομία, θεμελιώνοντας τις βάσεις για να απολαύσουν όλες τις ελευθερίες, τα δικαιώματα και την ικανοποίηση των αναγκών που τους στερεί το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

Με βάση τα παραπάνω η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τοποθετήθηκε με ”παρών”».