Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην τηλεδιάσκεψη της Προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε και πάλι υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ζήτησε και την επέκταση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, επισημαίνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθήσει νέα κρίση χρέους με ανυπολόγιστες συνέπειες, αλλά και άνοδος των  εθνολαϊκιστικών αντιευρωπαϊκών δυνάμεων.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα μέτρα, όπως το ευρωομόλογο και να συμφωνηθεί η επέκταση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, διότι οι σοβαρές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι άμεσες σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Και ο κίνδυνος από ενδεχόμενη αδράνεια θα είναι διττός. Από τη μία, μία νέα κρίση χρέους με ανυπολόγιστες συνέπειες και από την άλλη μία ενδεχόμενη πολιτική κρίση από την άνοδο των εθνολαϊκιστικών αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, ακόμη και σε κρίσιμες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία».

Κάλεσε την ηγεσία της ΕΕ να προχωρήσει σε νέα οικονομική αρχιτεκτονική για να μη βυθιστεί σε κρίση χρέους και συνοχής. «Η ΕΕ είτε θα αποδεχθεί την αμοιβαιοποίηση του χρέους και θα κάνει γενναία βήματα για μία νέα οικονομική αρχιτεκτονική, είτε θα κάνει μικρά βήματα, στην ίδια λογική με το παρελθόν και θα βυθιστεί σε νέα κρίση χρέους και συνοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας και εξέφρασε τις παρακάτω θέσεις:

  • Τη στήριξή του στην ισπανική πρόταση για ομόλογα στο διηνεκές.
  • Τη στήριξή του στις γαλλικές θέσεις, για αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και για το 2021, αλλά και την ανάγκη αναθεώρησής του.
  • Την προάσπιση της πράσινης και ψηφιακής ατζέντας και την κατοχύρωση ευρωπαϊκού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και ευρωπαϊκού ταμείου ανεργίας.
  • Πρωτοβουλίες, ώστε να μην ξαναφουντώσει η κρίση ασφαλείας και προσφυγικού, με πρωτοβουλίες για τη Λιβύη και ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, για ανάγκη να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και την Κοινή Δήλωση με την ΕΕ, με ενίσχυση του διαλόγου, αλλά και τις κυρώσεις πάνω στο τραπέζι.