Ρεπορτάζ της Νεκταρίας Ψαράκη

Δεν έχει τέλος η τραγωδία που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στον Έβρο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΤPP στις 16:49 ομάδα 9 αιτούντων άσυλο αφγανικής καταγωγής απέστειλε σήμα κινδύνου στην Αlarm Phone ζητώντας τη διάσωσή τους. Αναφέρουν ότι βρίσκονται σε δασική περιοχή έξω από το Σουφλί, περικυκλωμένοι από τη φωτιά. Περιγράφουν ότι βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και ότι φοβούνται για τη ζωή τους ζητώντας άμεσα βοήθεια.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τρεις ανδρες, δύο γυναίκες και τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων τα δύο είναι νήπια, το ένα στην εφηβεία και το τέταρτο μωρό δύο ετών. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες στο σήμα τους για βοήθεια, οι γυναίκες και τα παιδιά υποφέρουν από πυρετό ενώ ένας αιτών άσυλο αντιμετωπίζει καρδιακά προβλήματα και εμφανίζει δυσκολία στην αναπνοή εξαιτίας των πυκνών καπνών.

Το TPP επικοινώνησε με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο αρμόδιος αξιωματικός υπηρεσίας ανέφερε ότι η ομάδα προσφύγων αναζητείται από την ώρα που ελήφθη το σχετικό στίγμα, χωρίς να υπάρχουν νεότερες εξελίξεις στις έρευνες.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το TPP αυτή τη στιγμή τόσο στα βουνά του Έβρου όσο και σε νησίδες στον ποταμό (σε μία τουρκική και σε μία ελληνική) βρίσκονται πολυάριθμα γκρουπ προσφύγων τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο. Το δάσος της Δαδιάς αποτελεί πέρασμα εκατοντάδων μεταναστών καθημερινά οι οποίοι κρύβονται υπό το φόβο της επαναπροώθησης αρνούμενοι αρκετές φορές να αποστείλουν τις ακριβείς τοποθεσίες τους ζητώντας βοήθεια από τις αρμόδιες ΜΚΟ και τις τοπικές Αρχές καθώς γνωρίζουν ότι η γνωστοποίηση της άφιξής τους στην ελληνική επικράτεια θα σημάνει επιστροφή στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΤPP, τα δύο γκρουπ των μεταναστών (26 στο σύνολο) που βρέθηκαν απανθρακωμένα νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι δεν είχαν στείλει SOS για βοήθεια. Ούτε στην αστυνομία, ούτε στις σχετικές οργανώσεις, γεγονός το οποίο εγείρει σημαντικά ερωτήματα εξαιτίας της αυτονόητης θλιβερής διαπίστωσης: επέλεξαν αβοήθητοι το θάνατο στο δίλημμα της πάλης μέχρι τέλους ή της επιστροφής στην Τουρκία. Η μόνη ενημέρωση που είχε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες ήταν για δύο Ιρακινούς αιτούντες άσυλο οι οποίοι γνωστοποίησαν την τοποθεσία τους και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκονταν εξαιτίας της φωτιάς η οποία βρισκόταν αρκετά κοντά τους. Οι δύο άνδρες έπαψαν να επικοινωνούν από χθες το βράδυ και η τύχη τους αγνοείται.