Τις τελευταίες ημέρες διακινείται από μεγάλη μερίδα των συστημικών μέσων ενημέρωσης η είδηση σχετικά με «αίτημα αναβάθμισης κατηγοριών» για την πυρκαγιά στο Μάτι, ένα αίτημα το οποίο -όπως μεταδίδεται- προέρχεται από τη Βαρβάρα Φύτρου που έχασε δικά της πρόσωπα στην πυρκαγιά, μέσω του δικηγόρου της Βασίλη Καπερνάρου.
Αυτό που πέρασε στα ψιλά από τα διάφορα δημοσιεύματα που διακινούν την παραπάνω είδηση, έχει να κάνει με τα επιχειρήματα που αναφέρει στην αίτηση της, τα οποία υποστηρίζουν ότι υπήρξαν προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών για στελέχη τη Πυροσβεστικής.
Συγκεκριμένα, η πλευρά Φύτρου υποστηρίζει ότι δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά υπογράφτηκε σύμβαση για τη συντήρηση των ψηφιακών και καταγραφικών φωνής του ΕΣΚΕ που απέκλεισε κάθε ενδιαφερόμενο από την πρόσβαση στα αποδεικτικά στοιχεία για τη διαχείριση της πυρκαγιάς.
Όπως μεταδίδει η «Καθημερινή», η πλευρά Φύτρου καταγγέλλει την «εξαφάνιση των στοιχείων απόδειξης των εγκληματικών τους ενεργειών εκείνης της ημέρας» αναφερόμενη σε υπογραφή σύμβασης τον Μάιο του 2020 επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, αναφέρει: «είναι δεδομένο ότι έως και 5.5.2020, δηλαδή την παραμονή υπογραφής της συγκεκριμένης σύμβασης, βρίσκονταν άθικτα τα αποδεικτικά στοιχεία των τηλεφωνικών κλήσεων και των περιεχομένων αυτών της 23.7.2018 μεταξύ συγκατηγορουμένων και μαρτύρων και ελεύθερα προσβάσιμα στον κάθε δικαιούμενο από τον νόμο». Ωστόσο, «πλέον, είναι προφανές ότι υπό τους ανωτέρω όρους υπεγράφη η αφαίρεση / αλλαγή των καταγεγραμμένων τηλεφώνων και η αλλαγή των σκληρών δίσκων αποθήκευσης υλικού. Δηλαδή, υπέγραψαν την εξαφάνιση των στοιχείων απόδειξης των εγκληματικών τους ενεργειών εκείνης της ημέρας».
Εν συνεχεία, καταγγέλλει ακόμη και την πλαστογράφηση του ημερολογίου της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος (ΥΕΜΠΣ), καθώς εκ των υστέρων φέρεται να προστέθηκε η φράση «Μετάβαση στον Νέο Βουτζά 37 ρίψεις». Μάλιστα, για να υποστηρίξει την παραπάνω καταγγελία, επικαλείται δύο καταθέσεις πιλότων οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι η προσθήκη αυτή δεν έχει γίνει από τους ίδιους καθώς δεν αναγνωρίζουν τον γραφικό τους χαρακτήρα.
Όπως μεταδίδει η «Καθημερινή», στην αίτηση της αναφέρεται και το όνομα του προσώπου που «εκτιμάται ότι εκμεταλλευόμενο το αξίωμά του πλαστογράφησε το δημόσιο αυτό έγγραφο». Αυτό, διερωτάται η πλευρά Φύτρου, «δεν είναι η απόδειξη, τουλάχιστον τέλεσης πράξεων συγκάλυψης των διαπραχθεισών από αυτόν και από άλλους εγκλημάτων κακουργηματικής μορφής σε βάρος της οικογένειάς μου την ημέρα εκείνη;».
Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε τον Μάρτιο του 2019 ποινική δίωξη σε βάρος συνολικά είκοσι προσώπων για την πυρκαγιά στο Μάτι. Η αρχική απόφαση ανέφερε ότι διώκονταν για εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως, σωματικές βλάβες κατά συρροή, διά παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη (πλημμελήματα). Ανάμεσα στους 20 ήταν η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο Ηλίας Ψινάκης και ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς.
Τον περασμένο Ιούλιο ο Α. Μαρνέρης είχε ζητήσει τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα αναφορικά με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ωστόσο, η Εισαγγελέας, Σαπφώ Κατσανάκη, έκρινε ότι δεν προέκυψαν νέα επιβαρυντικά στοιχεία κατά συγκεκριμένων αξιωματικών της Πυροσβεστικής και κατά συνέπεια δε στοιχειοθετείται το αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα της θανατηφόρας έκθεσης.
Αναφορικά με την πλευρά της Πυροσβεστικής για την πυρκαγιά, «κανένας μάρτυρας -συνεχίζει η Φύτρου- δεν καταθέτει ότι έγιναν ρίψεις εκείνη την ημέρα, όπως ψευδώς αναγράφεται στο ημερολόγιο της ΥΕΜΠΣ, από τα συγκεκριμένα εναέρια μέσα».
Στο ίδιο μοτίβο, το αίτημα στέκεται και επικαλείται τέσσερις μαρτυρικές καταθέσεις που ελήφθησαν από τον ανακριτή το χρονικό διάστημα από 8.9.2020 μέχρι 5.10.2020, βάση των οποίων επισημαίνεται πως την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς υπήρχαν διαθέσιμα εναέρια μέσα -7 Σινούκ- για να κατασβήσουν τη φωτιά στο Μάτι, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε μόνο ένα που απογειώθηκε στις 18.10.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η πλευρά Φύτρου επικαλείται μαρτυρία λέγοντας ότι «το απολύτως τραγικό και ταυτοχρόνως ποινικώς κολάσιμο, ότι τα μέλη του ΕΣΚΕ, ενημερώθηκαν το πρώτο για τον εντοπισμό ανθρώπων στη θάλασσα από το Λιμενικό Σώμα, το οποίο προηγουμένως είχε ενημερωθεί από τις αντίστοιχες αρχές της… Δανίας!».
Σύμφωνα με την αιτούσα «έχει αποδειχθεί πλήρως από δημόσια έγγραφα και μάρτυρες, ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν αρκετές ώρες πριν την έναρξη της πυρκαγιάς για: α)τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, β)την επικινδυνότητα της κατάστασης, γ)τις γεωγραφικές συνθήκες και δ)τις δυνατότητες τους για πρόληψη και κατάσβεση, αλλά δεν έδρασαν αποδεχόμενοι το αποτέλεσμα».
Ο βουλευτής της Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, σε ανάρτηση του στο Twitter αναφέρθηκε σε προηγούμενες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για επικοινωνιακό σόου στην επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επικαλέστηκε την παρουσία Τσίπρα στο κέντρο επιχειρήσεων την ώρα της πυρκαγιάς στο Μάτι, σχολιάζοντας ότι «Ο @atsipras μίλησε για επικοινωνιακό σόου του @PrimeministerGR σήμερα στην Θεσσαλονίκη! Ο @atsipras! Που έστησε σόου την ώρα που άνθρωποι καιγόταν στο Μάτι και δεν ήξερε τι ώρα απογειώνονται τα Canadair! Αιδώς αργείοι!»
Ο @atsipras μίλησε για επικοινωνιακό σόου του @PrimeministerGR σήμερα στην Θεσσαλονίκη!
Ο @atsipras! Που έστησε σόου την ώρα που άνθρωποι καιγόταν στο Μάτι και δεν ήξερε τι ώρα απογειώνονται τα Canadair!
Αιδώς αργείοι! pic.twitter.com/FLzVC0v7N9
— Μακάριος Λαζαρίδης ?? (@mvlazaridis) November 28, 2020
Σημειώνεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώπιον του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη, που χειρίζεται τη δικογραφία για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, βρέθηκε για να καταθέσει ο Η. Ψινάκης που ήταν πρόεδρος του Μαραθώνα κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς που κόστισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους και προκάλεσε τεράστιες υλικές καταστροφές και άφησε άστεγους εκατοντάδες ανθρώπους.
Απολογείται ο Ηλίας Ψινάκης για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι