Η Ρωσία εγγυάται την απρόσκοπτη διέλευση των πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά, εάν η Ουκρανία καθαρίσει τα λιμάνια της από ναρκοπέδια και μπορεί να εξασφαλίσει την εξαγωγή της μέσω ελεγχόμενων λιμένων όπως το Μπερντιάνσκ και η Μαριούπολη, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1.

Το Κίεβο, σύμφωνα με τον Πούτιν, μπορεί επίσης να εξάγει σιτηρά μέσω ξηράς και η πιο λογική διαδρομή είναι η Λευκορωσία, ωστόσο, οι δυτικές κυρώσεις θα πρέπει να αρθούν από τη χώρα.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι το Μινσκ είναι έτοιμο να επιτρέψει τη διέλευση των σιτηρών της Ουκρανίας σε γερμανικά, πολωνικά, βαλτικά ή ρωσικά λιμάνια μέσω του εδάφους του, εάν σε αντάλλαγμα του επιτραπεί να μεταφέρει λευκορωσικά προϊόντα από αυτά τα λιμάνια.

Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο αρνείται την ευθύνη για την επισιτιστική κρίση, καθώς ο Πούτιν συναντά τους ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης. Οι αφρικανικές χώρες επηρεάζονται έντονα από την αυξανόμενη κρίση, η οποία έχει εκτοξεύσει τις τιμές των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων στα ύψη. 

Στα εναρκτήρια σχόλια στη συνάντηση της Παρασκευής, ο Πούτιν δεν έκανε καμία αναφορά στην επισιτιστική κρίση, αλλά μίλησε γενικά για την επιθυμία της Μόσχας να αναπτύξει δεσμούς με την Αφρική, λέγοντας ότι ο εμπορικός τζίρος είχε αυξηθεί περισσότερο από 34 τοις εκατό τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.