Την περασμένη Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης κατέθεσε μία τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του κώδικα ιθαγένειας, η οποία εξασφαλίζει την οριστική παύση των ποινικών και πειθαρχικών διώξεων για αξιόποινες πράξεις πληρωμών που ελέγχθηκαν από υπηρεσίας δημοσιονομικού ελέγχου και Ελεγκτικού Συνεδρίου μέχρι και την τελευταία ημέρα του Ιουλίου του 2019, για δημάρχους, περιφερειάρχες και υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκαλώντας ερωτήματα για τα οποία το TPP έχει γράψει από την περασμένη Δευτέρα. Άρση ποινικών διώξεων, δηλαδή, για υποθέσεις αιρετών και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης που βρίσκονται ήδη στην Δικαιοσύνη και αφορούν πεπραγμένα όλων των προηγούμενων χρόνων της χρεοκοπία της χώρας, μέχρι και το καλοκαίρι που ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία την διακυβέρνηση της χώρας.
Την τροπολογία έκανε άμεσα δεκτή ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, η οποία στη συνέχεια και ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, με την θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, και με το «παρών» του ΜέΡΑ25. Σημειώνεται πως τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης -όπως και όλα τα υπόλοιπα- καταψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ με εξαίρεση το ΜέΡΑ25 και το κόμμα Βελόπουλου, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΚΙΝΑΛ υπερψήφισαν ένα μέρος των επί μέρους άρθρων του νομοσχεδίου, σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά της Βουλής.
Αξίζει να σημειωθεί πως η τροπολογία κατατέθηκε την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, και έτσι δεν έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση ή υποστήριξή της στη Βουλή, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να είναι άγνωστος τόσο ο οικονομικός, όσο και ο νομικός αντίκτυπος της «ρύθμισης». Αξιοσημείωτο δε το γεγονός πως ούτε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή δεν έλαβε ο υπουργός ή ο βουλευτής που υπέβαλε την τροπολογία τον λόγο για να εξηγήσει τη χρησιμότητά της.
Μάλιστα, το ζήτημα βρέθηκε ψηλά στην επικαιρότητα της Θεσσαλονίκης την Τετάρτη, καθώς δημοσίευμα του voria.gr ανέφερε πως από τους πρώτους που αναμένεται να απολαύσουν τις ευεργετικές προβλέψεις του νεοθεσπισθέντος νόμου θα είναι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αδερφός του Διονύσης και έξι ακόμα στελέχη της διοίκησης του πρώτου στη νομαρχία Θεσσαλονίκης. Οι ποινικές διώξεις αφορούν «έργα μαϊμού», έργα «φαντάσματα» και έργα «σπασμένα» σε εκατοντάδες μικρότερα για απευθείας αναθέσεις, με κόστος για τα δημόσια ταμεία μεγαλύτερο των έξι εκατομμυρίων.
Φωτιές εντός Νέας Δημοκρατίας
Παρά την σιωπή της συντριπτικής πλειοψηφίας ΜΜΕ και κομμάτων, και με καθυστέρηση σχεδόν μίας εβδομάδας, ο πρώτος εκπρόσωπος της Βουλής που κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την επίμαχη τροπολογία ήταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Συνταγματολόγος, Κώστας Τζαβάρας, κατακεραυνώνοντας αλλά και επιχειρώντας ταυτόχρονα να «δικαιολογήσει» την κραυγαλέα αυτή ρύθμιση.
«Αυτά είναι σοβαρά θέματα και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε πιο ενδελεχώς. Καταρχάς, οι παρεμβάσεις τις Νομοθετικής Εξουσίας σε αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί από την Δικαστική Εξουσία, ενέχει ένα πρόβλημα. Διότι πλέον, αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα της διάκρισης των εξουσιών και των λειτουργιών» δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση για την επίμαχη τροπολογία κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης στο Radio North 98.0 της βόρειας Ελλάδας, ενώ κατόπιν υπογράμμισε «και της ισοτιμίας έναντι του νόμου».
Στη συνέχεια, παρά τις αρχικές του αποστάσεις, ο κυβερνητικός βουλευτής επιχείρησε να δικαιολογήσει την θέσπιση μίας τέτοιας τροπολογίας υποστηρίζοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι, και οι οριστικές παύσεις ποινικών διώξεων που καταφέρνει η τροπολογία στοχεύουν στην «αποσυμφόρηση των ποινικών υποθέσεων που έχουν συσσωρευθεί στις εισαγγελίες».
«Από την άλλη πλευρά όμως, επειδή τελευταία, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η δικαστική εξουσία στην Ελλάδα, μονίμως μας οδηγεί και μας αναγκάζει να φέρνουμε ρυθμίσεις για τη λεγόμενη αποσυμφόρηση των ποινικών υποθέσεων που έχουν συσσωρευθεί στις εισαγγελίες, και τις οποίες βέβαια, παραπονούνται οι εισαγγελείς ότι δεν μπορούν να επεξεργαστούν… Έτσι λοιπόν, κάθε λίγο και λιγάκι στην Ελλάδα προσπαθούμε να επιλύσουμε το δομικό ήδη πρόβλημα της υπερβολικής καθυστέρησης στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων, με την καθιέρωση λόγων εφ’ όρων, όπως λέμε, παραγραφής, για αδικήματα και εγκλήματα για τα οποία βεβαίως, εκείνος ο οποίος προσφεύγει στη δικαιοσύνη ως παθών, έχει δικαίωματα ατομικό, είναι το άρθρο 20 του Συντάγματος για παροχή δικαστικής προστασίας» δεν διστάζει να δικαιολογήσει αυτού του είδους τα νομοθετήματα ο πρώην υπουργός, πριν επιστρέψει στις αρχικές αποστάσεις από το νομοθέτημα.
Ακούστε το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης Τζαβάρα:
«Άρα λοιπόν, με βάση την αρχή της αναλογικότητας, που καθιερώνει το άρθρο 25 θα πρέπει όλα αυτά τα ζητήματα να προσεγγίζονται […] Εγώ προσωπικά, για λόγους αρχής πάντα έχω περίσκεψη και μεγάλο προβληματισμό σε αυτού του είδους τις ρυθμίσεις […] Επαναλαμβάνω, επειδή δεν έχω στο μυαλό μου τώρα την αιτιολογική έκθεση, δεν μπορώ να σας πω την τελική μου, την τελειωτική μου γνώμη. Πάντως σας λέω ποια είναι τα δεδομένα, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, και όχι μόνο» πρόσθεσε στο τέλος, παρότι η τροπολογία δεν συνοδεύτηκε από τέτοια έκθεση.
Οι παραπάνω σοκαριστικές παραδοχές του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας για το νομοθέτημα του υπουργείου Εσωτερικών δεν ήταν το μόνο ενδιαφέρον που είπε στη συνέντευξη, αφού στη συνέχεια επέλεξε να ρητορεύσει για τις αρχές καλής νομοθέτησης που θα πρέπει να τηρούνται από την νομοθετική εξουσία.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής δήλωσε:
«Θα πρέπει όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις να υπακούουν στις γενικές αρχές της ορθής και της χρηστής νομοθέτησης. Δηλαδή της νομοθέτησης που σέβεται τις συνταγματικές αρχές της διάκρισης των εξουσιών, που σέβεται την αρχή της προστασίας του κράτους δικαίου, την αρχή της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλων αυτών. Χωρίς όμως να μεταχειρίζεται με άνισο τρόπο κάποιους πολίτες. Άλλωστε εγώ ήμουν και γενικός εισηγητής της πλειοψηφίας στην αναθεώρηση του Συντάγματος, και μία από τις απόψεις που ισχυριστήκαμε ως Νέας Δημοκρατία για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ποινική δίωξη, με το θέμα της ασυλίας πρώτα απ’ όλα των βουλευτών και την ποινική δίωξη των υπουργών και υφυπουργών για εγκλήματα που έχουν διαπράξει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, είναι αυτή ακριβώς. Ότι δεν μπορεί παρά να υπάρχουν όροι, να καθιερώνει η Πολιτεία όρους ισότιμης μεταχείρισης των πολιτικών με τους πολίτες. Εκτός εάν, σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται κάποια απόκλιση, αλλά για λόγους προστασίας υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος».
Λίγες ώρες μετά τον Κώστα Τζαβάρα, η μόνη αντίδραση από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ήταν μία ανάρτηση μέρους των δηλώσεων του κυβερνητικού βουλευτή σε ιστοσελίδα φύλλα προσκείμενη στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ενώ τα Παραπολιτικά φαίνεται πως «ανέβασαν» και ακολούθως «κατέβασαν» την είδηση, αφήνοντας το αποτύπωμά τους στα αποτελέσματα της αναζήτησης στο Google.
Πυροσβεστήρες από τον ΣΥΡΙΖΑ
Παραδόξως, η αντίδραση ήρθε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο τομεάρχης Εσωτερικών και ο αναπληρωτής του, Κώστας Ζαχαριάδης και ο αναπληρωτής τομεάρχης, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ανακοίνωσαν μέσω κοινής τους δήλωσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία «καταθέτει άμεσα βελτιωτική τροπολογία, προκειμένου να αρθεί και η παραμικρή δυνατότητα παρερμηνείας της ψηφισθείσας διάταξης».
Όπως αναφέρουν οι δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «με την τροποποίηση αυτή και την αιτιολογική έκθεση που τη συνοδεύει, αφενός διατηρείται το νόημα της αρχικής διάταξης περί άρσης του αξιόποινου σε βάρος αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ για δαπάνες που ελέγχθηκαν από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, γεγονός άλλωστε που συνάδει με την αρχή της ασφάλειας του δικαίου και την αρχή της νομιμότητας, αφετέρου εξαιρούνται οι περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες εμφιλοχώρησαν δόλιες ενέργειες των ανωτέρω προσώπων προς τον σκοπό της θεώρησης των Χρηματικών Ενταλμάτων».
Μάλιστα, πριν παραθέσουν την υπό κατάθεση τροπολογία που θα τροποποιήσει αυτήν που ήδη ψήφισαν, οι δύο βουλευτές τονίζουν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δεν πρόκειται ποτέ να κλείσει το μάτι σε χαριστικές διατάξεις ή να συναινέσει σε χορήγηση άφεσης αμαρτιών σε υποθέσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος».
Όπως ανέφεραν στην κοινή δήλωση, η υπό κατάθεση τροπολογία έχει το κάτωθι περιεχόμενο :
«Αιτιολογική έκθεση: Με τη θεώρηση του χρηματικού εντάλματος πληρωμής από τον αρμόδιο Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου, στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου δαπανών, όπως ίσχυε για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α΄ και Β΄ βαθμού, έως την 31 η /7/2019, παράγεται τεκμήριο νομιμότητας της δαπάνης. Για τον λόγο αυτό με τη διάταξη του άρθρου 67 του Ν. 4735/20 (Α’ 197) προβλέφθηκε η άρση του αξιόποινοι για τους αιρετούς και τους υπαλλήλους ΟΤΑ. Η αληθής έννοια της ως άνω διάταξης συνίσταται στο ότι, δεδομένου του τεκμηρίου νομιμότητας της δαπάνης, όσον αφορά τους αιρετούς και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ που έλαβαν μέρος στη διαχειριστική διαδικασία διενέργειάς της, δεν γεννάται τυχόν δημοσιονομική, πειθαρχική ή ποινική ευθύνη για αυτήν καθ’ αυτήν την πληρωμή της δαπάνης. Ως εκ τούτου η ποινική δίωξη αιρετών και υπαλλήλων των ΟΤΑ για την πληρωμή δαπανών που έλαβε χώρα μετά τη θεώρηση των οικείων ενταλμάτων πληρωμής, αντιβαίνει στην ασφάλεια του δικαίου και στην αρχή της νομιμότητας, εκτός βεβαίως εάν εμφιλοχώρησαν δόλιες ενέργειες των ιδίων προς τον σκοπό της θεώρησής τους.
Προτεινόμενη Διάταξη : Κατά την αληθή έννοια της διάταξης του άρθρου 67 του Ν. 4735/20 (Α’ 197) οι αιρετοί και υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α΄ και Β΄ βαθμού δεν διώκονται ποινικά ούτε πειθαρχικά ούτε καταλογίζονται σε βάρος τους ποσά για την πληρωμή δαπανών των Οργανισμών, που εντάλθηκαν με χρηματικά εντάλματα πληρωμής, τα οποία ελέγχθηκαν από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) ή θεωρήθηκαν από τον αρμόδιο Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου δαπανών, όπως ίσχυε έως την 31η/7/2019, εκτός εάν οι ίδιοι προκάλεσαν δολίως τη θεώρησή τους».
Η πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι παραδοχές του γενικού εισηγητή της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας στην αναθεώρηση του Συντάγματος εκθέτουν διπλά τον υπουργό Εσωτερικών και τον αντιπρόεδρο της Βουλής, την κυβέρνηση του επιτελικού κράτους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ψήφισαν την νυχτερινή τροπολογία που παύει οριστικά ποινικές διώξεις σε σειρά άγνωστων στους πολίτες υποθέσεων, ανυπολόγιστου κόστους και έκτασης της ζημιάς για το Δημόσιο.
Είτε «εξαίρεση από τον κανόνα της διάκρισης των εξουσιών και των λειτουργιών και της ισοτιμίας έναντι του νόμου», είτε «παρεμβάσεις τις Νομοθετικής Εξουσίας σε αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί από την Δικαστική Εξουσία», είτε «χαριστικές διατάξεις» και «χορήγηση άφεσης αμαρτιών σε υποθέσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος», είτε όλα τα παραπάνω, τα σκιώδη ερωτήματα είναι πολλά και χρήζουν καθαρών απαντήσεων.