Εξαντλούν την αυστηρότητα τους σε εστίαση, ψυχαγωγία, υγειονομικούς και σφυρίζουν αδιάφορα για εκκλησίες και ένστολους
Την ώρα που όλο και παραπάνω ανησυχητικά είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ ρεπορτάζ επισημαίνουν ότι θα προκύψουν μεγάλα κενά στα νοσοκομεία λόγω των αναστολών που προκύπτουν από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών η κυβέρνηση δε φαίνεται να δείχνει την αντίστοιχη «σκληρή» στάση απέναντι σε συγκεκριμένους χώρους αλλά και εργασιακές ομάδες.
Πριν δύο ημέρες ο υπουργός Υγείας κατά τις εξαγγελίες των νέων μέτρων επέλεξε να βάλει απαγορευτικό στους ανεμβολίαστους σε μια σειρά από χώρους δημιουργώντας και πάλι συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού. Τα μέτρα περιλαμβάνουν αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, υποχρεωτικά rapid τεστ κάθε εβδομάδα ανεμβολίαστων εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ καθηγητές σχολείων και πανεπιστήμιων θα πρέπει να κάνουν δυο μοριακά τεστ την εβδομάδα που θα πληρώνουν από την τσέπη τους και θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά κέντρα.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κατά τις εξαγγελίες του υπουργού δεν έγινε λόγος για τους χώρους λατρείας, χώροι που οι περισσότεροι επισκέπτες τους είναι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και κατά συνέπεια ως πιθανά κρούσματα θα αντιμετώπιζαν πιθανόν βαρύτερα τον ιό.
Δύο ημέρες μετά, ο υπουργός επανήλθε μέσω συνέντευξης στον ΣΚΑΙ, συνεχίζοντας στην τιμωρητική γραμμή για τους ανεμβολίαστους, συνεχίζοντας ωστόσο και την πολιτική «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι κινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν πιλοτικά εμβολιασμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έξω από ιερούς ναούς σε πλατείες από την Κυριακή 29 Αυγούστου. Ως προς το τι θα συμβαίνει εντός των ναών ο υπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί, ενώ λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να δώσει απαντήσεις. Σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τις εκκλησίες από τις 13 Σεπτεμβρίου ως κλειστός χώρος για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ανέφερε ότι στα εστιατόρια, για παράδειγμα, δεν μπορεί να φορά κανείς μάσκα. Ως προς τις εκκλησίες, υποστήριξε ότι υπάρχουν περιοριστικά μέτρα(κάτι που ισχύει βέβαια και για τους προαναφερθέντες χώρους), τα οποία αφορούν πόσα άτομα μπορούν να βρίσκονται μέσα στους ναούς, ενώ υπογράμμισε ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αναφέρθηκε στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας φυσικά όταν απαντούσε τα παραπάνω.
Χιλιάδες κενά στα νοσοκομεία, «συνδικαλιστές» όσοι αντιδρούν με την υποχρεωτικότητα κατά τον Κικίλια
Την ίδια ώρα, ανησυχητικά είναι τα δεδομένα και οι προβλέψεις για το ΕΣΥ το επόμενο χρονικό διάστημα, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι με την εφαρμογή του νόμου περί υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς προκύπτουν μεγάλα κενά για τα οποία δεν φαίνεται να έχει προετοιμαστεί το υπουργείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε το ethnos.gr τα κενά στους εργαζόμενους σε όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας (1η ΥΠΕ) ανέρχονται σε 4900, εάν τουλάχιστον τις επόμενες 5 ημέρες δεν προσέλθουν περισότεροι για να εμβολιασθούν.
Συγκεκριμένα το σύνολο των εργαζομένων στα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας της 1η Υγειονομικής Περιφέρειας είναι 25.747. Από αυτούς οι 4900 δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και αναμένεται να δουν την έξοδο από το ΕΣΥ την 1η Σεπτεμβρίου. Βάση των ίδιων στοιχείων πρόκειται κυρίως για νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.
Από πλευράς του, ο Β. Κικίλιας αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς επέλεξε να εξαπολύσει προς τους συνδικαλιστές. «Φωτογραφίζοντας» την ΠΟΕΔΗΝ, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «ισχνές μειοψηφίες φώναζαν πάντα, μην κοροϊδευόμαστε, ότι δεν έχουμε μέτρα ατομικής προστασίας, μετά ότι δεν έχουμε ΜΕΘ, μετά ότι δεν υπάρχει εμβόλιο, μετά πως εν υπάρχει οργάνωση στους εμβολιασμούς και δεν είχαν δίκιο, και τώρα χωρίς να έχουν δίκιο και σε μια ακόμα καμπή της πανδημίας για την οποία συνιστώ ψυχραιμία, βρήκαν για μια ακόμη φορά με κάποιο πρόσχημα στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που πηγαίνει η πλειοψηφία της κοινωνίας». «Κάποιοι συνδικαλιστές αντιδρούν (για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών), δεν αντιδρούν οι γιατροί. Δεκάδες χιλιάδες έχουν εμβολιαστεί συνεχίζουν να εμβολιάζονται αυτή είναι η μεγάλη πλειοψηφία, δεν μπορεί να την ισοσκελίσω με κάποιες μικρές μειοψηφίες» ανέφερε σχετικά.
Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην ΕΛΑΣ, μισές απαντήσεις από την κυβέρνηση
Αντίστοιχη πάντως φαίνεται να είναι η αντιμετώπιση της κυβέρνησης περί υποχρεωτικότητας ως προς τους ένστολους, την ώρα που ρεπορτάζ κάνουν λόγο για χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να απαντήσει αν η κυβέρνηση εξετάζει κάτι τέτοιο δήλωσε απλά ότι υπάρχει στο τραπέζι. «Το ενδεχόμενο επέκτασης της είναι πάντα μια επιλογή και ένα εργαλείο, που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, υπάρχει η αντίστοιχη νομική βάση για αυτό. Ανάλογα με το ρυθμό εξέλιξης του εμβολιασμού θα αξιολογηθεί από ποιες κατηγορίες εργαζομένων μπορεί να ξεκινήσει πιθανή επέκταση και ποιες συνέπειες θα υπάρξουν» είπε.
Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσον η επέκταση αφορά στους ενστόλους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας ο σκοπός δεν είναι να διασπείρουμε σύγχυση, αυτό που πρέπει να καταστήσουμε σαφές είναι ότι εμάς μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε το ρυθμό του εμβολιασμού, εξηγώντας σε όλο τον κόσμο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι είναι το μοναδικό διαθέσιμο όπλο για να αναχαιτίσουμε την επέλαση της πανδημίας και να χτίσουμε το τείχος ανοσίας. Εάν χρειαστεί να αυξήσουμε την υποχρεωτικότητα, αυτό θα γίνει σε εκείνες τις κατηγορίες, επαγγελματικές ή άλλες με βάση στοιχεία, που θα έχουμε στα χέρια μας για τα ποσοστά των εμβολιασμών στις συγκεκριμένες ειδικότητες, τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού ανάλογα με το εάν παρατηρείται συνωστισμός ή εάν έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και προφανώς και τη δυνατότητα να ελεγχθεί αυτό σε ό,τι αφορά στις συνέπειες σε περίπτωση, που δεν τηρηθεί η υποχρεωτικότητα».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων στην ΕΛ.ΑΣ., η οποία είναι κατά κύριο λόγο η υπηρεσία που έχει αναλάβει τους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων κατά του κορονοϊού, διαμορφώνεται στο 58%, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη επικαιροποιημένα στοιχεία, υψηλόβαθμος αξιωματικός τονίζει πως εάν προστεθούν όσοι έχουν νοσήσει και ταυτόχρονα αφαιρεθούν όσοι βρίσκονται σε άδεια μακράς διάρκειας ή υπηρετούν σε διπλωματικές αποστολές, τότε το ποσοστό των μη εμβολιασμένων πέφτει στο 32%. Χαρακτηριστικό είναι, κατά το ίδιο ρεπορτάζ, ότι στην Αττική μόλις το 53% των αστυνομικών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, με το αντίστοιχο ποσοστό στη Θεσσαλονίκη να φτάνει το 54%. Η εφημερίδα, πάντως, επισημαίνει ότι στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής (Άμεση Δράση, ΔΙΑΣ) το ποσοστό είναι ακόμη χαμηλότερο, με τους ειδικούς να το αποδίδουν στον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας.