Οι αστυνομικές δυνάμεις ζήτησαν από τους συγκεντρωμένους να περιοριστούν μόνο στη μία λωρίδα. Σύμφωνα με την αστυνομία οι ταραχές ξεκίνησαν από τους διαδηλωτές.

Dimitris Kapantais / SOOC

 

Οι συγκρούσεις μεταφέρθηκαν στα Εξάρχεια, όπου έγινε αθρόα επίδειξη αστυνομικής βίας. Τα ΜΑΤ «έπνιξαν» κυριολεκτικά την περιοχή με δακρυγόνα, κυνήγησαν πολίτες σε σπίτια, ενώ επιτέθηκαν, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ακόμα και σε δημοσιογράφους.

Ακολούθησαν συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και ομάδες ατόμων που έστησαν οδοφράγματα. Πραγματοποιήθηκαν 16 προσαγωγές που μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Η  δημοτική παράταξη «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» κατήγγειλε πως οι ένστολοι «προχώρησαν στην άγρια καταστολή της κινητοποίησης του συντονιστικού δράσεων για την υπεράσπισης των Εξαρχείων. Μόλις οι διαδηλωτές κατέβηκαν από τα Προπύλαια, περικυκλώθηκαν από διμοιρίες των ΜΑΤ που εμπόδισαν την πορεία να βγει στο δρόμο και επιτέθηκαν με γκλομπ, με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης ενώ εκτόξευσαν νερό από τον Αίανταα για να διαλύσουν την συγκέντρωση. Καταδίωξαν τους διαδηλωτές και προχώρησαν σε διαρκείς επιθέσεις στους δρόμους των Εξαρχείων».

«Ο Δήμαρχος δίνει το πράσινο φως για την καταστολή των αγώνων που υπερασπίζονται τη δημοκρατία και την ελευθερία από την κυριαρχία των πιο βρόμικων και αδίστακτων συμφερόντων των κερδοσκόπων και της τουριστικής βιομηχανίας, ώστε να μπει φρένο στους Πάτσηδες και τους κομματάρχες της Ν.Δ., στυλ Κολωνού που θέλουν να κάνουν κουμάντο στις ζωές μας», επισημαίνεται.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜΕΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, καταδίκασε επίσης τα γεγονότα: «Αύρες και ΜΑΤ στους δρόμους του κέντρου της “στρατιωτικοποιημένης” Αθήνας ανάμεσα σε περαστικούς και αυτοκίνητα: η “κανονικότητα” της ντροπής που μόνο το παρακράτος της Μητσοτάκης Α.Ε. μαζί με τον κ. Θεοδωρικάκο και τον κ. Μπακογιάννη».