Την δική της …Κατερίνα Σαββαίδου έχει από ότι φαίνεται και η Ιταλία. Σε ζήτημα που διχάζει την ιταλική πολιτική σκηνή έχει αναδειχθεί η υπεύθυνη της εθνικής υπηρεσίας φοροεισπράξεων Ροσέλλα Ορλάντι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα αναμένεται να αποπεμφθεί λόγω απαξιωτικών δηλώσεων που έκανε για την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.
Όπως χαρακτηριστικά μεταδίδει το ΑΠΕ:
“Πολιτικό θέμα έχει προκύψει στην Ιταλία, στο εσωτερικό της κυβερνητικής συμμαχίας, σχετικά με το αν η υπεύθυνη της εθνικής υπηρεσίας φοροεισπράξεων, Ροσσέλλα Ορλάντι, θα πρέπει να παραμείνει στην θέση της.
Η Ορλάντι, συμμετέχοντας σε συνέδριο του ιταλικού κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil, τόνισε ότι «η υπηρεσία της κινδυνεύει να πεθάνει, και συνεχίζει να παράγει έργο, μόνον χάρη στο ότι οι συνάδελφοί της καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες».
«Η Ορλάντι έχει αποδυναμωθεί, είναι απομονωμένη, δεν έχει πραγματικούς συνομιλητές στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι και στο υπουργείο οικονομικών», έγραψε η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.
Ο Ιταλός υφυπουργός οικονομικών, Ενρίκο Τζανέττι, δήλωσε ότι «τα λόγια της Ορλάντι πρέπει να θεωρηθούν ασυμβίβαστα με κάθε δυνατότητα ειλικρινούς συνεργασίας με την κυβέρνηση που την διόρισε», και ζήτησε «αν πράγματι νιώθει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, να παραιτηθεί».
Ο Τζανέττι, δήλωσε βέβαιος ότι την άποψή του συμμερίζεται και ο πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, ο οποίος, τις ημέρες αυτές πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Ο υπουργός οικονομικών, όμως, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, αποφάσισε να συμπαραταχθεί με την Ορλάντι. Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε το υπουργείο του υπογραμμίζεται ότι «ο ρόλος της υπηρεσίας είσπραξης φόρων είναι βασικής σημασίας για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» και ότι «η κυβέρνηση εννοεί να στηρίξει την εμπειρία του προσωπικού και της διοίκησης της υπηρεσίας αυτής».
Την ίδια στιγμή, όμως, κεντρώοι βουλευτές οι οποίοι ανήκουν στην συμπολίτευση, ζητούν να συζητηθεί διεξοδικά όλο το θέμα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μόλις ο Ρέντσι επιστρέψει στην Ιταλία.
Σύμφωνα με μεγάλο μέρος των σχολιαστών, η δυσαρέσκεια της Ορλάντι οφείλεται, κυρίως, στο ότι η Ιταλική κεντροαριστερή κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει το όριο για την πληρωμή σε μετρητά, από χίλια σε τρεις χιλιάδες ευρώ. Μια κίνηση η οποία αποσκοπεί στην έμμεση τόνωση της αγοράς, αλλά θα μπορούσε να ευνοήσει και την φοροδιαφυγή.
«Ο Ρέντσι- ο οποίος δεν θέλησε να αναφερθεί, έως τώρα, με επίσημες δηλώσεις στο όλο θέμα-στην πραγματικότητα, ετοιμάζει μια μαλακή, όσο γίνεται λιγότερο επώδυνη απομάκρυνση της Ορλάντι», γράφει, πάντως, η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.”