Τα τελευταία δεδομένα για το κύμα οξείας ηπατίτιδας που προσβάλλει κυρίως μικρά παιδιά και εντοπίζεται σταδιακά σε αρκετές χώρες, περιέγραψε μιλώντας στο Open ο παίδιατρος Σπύρος Μαζάνης.

Το Ισραήλ προστέθηκε στις χώρες όπου καταγράφονται περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά χωρίς να εντοπίζονται οι γνωστοί ιοί που προκαλούν την πάθηση (A, B, C, D, E), καθώς ανακοινώθηκαν 12 τέτοιες περιπτώσεις, είπε ο κ. Μαζάνης. «Ακόμη δεν έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα κρούσματα τέτοιου είδους ηπατίτιδας», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Από τη στιγμή που ένα παιδί θα αρρωστήσει, τα συμπτώματα είναι εμφανή. Είναι δύσκολο να “ξεφύγει”» από τον εντοπισμό του από το σύστημα Υγείας, «μια-δύο ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αυτά είναι διάρροια, εμετός, πόνος στην κοιλιά, εξάνθημα. Το χαρακτηριστικότερο από όλα είναι το κιτρίνισμα του δέρματος, κάνει ίκτερο το παιδί, καθώς και το κιτρίνισμα στο λευκό του ματιού. Επίσης, τα ούρα μπορεί να γίνουν πολύ σκούρα, ενώ τα κόπρανα άσπρα, λευκά. Είναι πολύ δύσκολο να “ξεφύγουν” αυτά τα συμπτώματα από την παρατήρηση» των γονιών. Διευκρίνισε ότι σπάνια εμφανίζεται και πυρετός.

Γονείς που θα παρατηρήσουν τέτοια συμπτώματα θα πρέπει «εγκαίρως να πάνε στον παιδίατρο, να εξεταστεί το παιδί. Αν οι τρανσαμινάσες είναι πάνω από 500, μαζί με τα συμπτώματα θα προκύψει η διάγνωση της ηπατίτιδας», συνέχισε ο κ. Μαζάνης.

«Τα περισσότερα παιδιά την ηπατίτιδα την περνάνε στο σπίτι, ή με λίγες ημέρες νοσηλεία. Είναι σπάνια τα περιστατικά που θα εμφανίσουν πολύ σοβαρά συμπτώματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στις χώρες όπου τα έχουν ανακοινώσει, έχουμε περίπου 100 κρούσματα. Έξι-επτά παιδιά χρειάστηκε να κάνουν μεταμόσχευση ήπατος. Είναι κάτι πολύ δύσκολο και σοβαρό. Στην Ελλάδα δεν γίνεται, είναι πολύ δύσκολη διαδικασία. Θα είναι κατά συνέπεια πολύ άσχημο παιδί στην Ελλάδα από αυτή την ηπατίτιδα να χρειαστεί μεταμόσχευση».

«Είναι σοβαρό ποσοστό τα 7 στα 100 περιστατικά να χρειάζονται μεταμόσχευση, δηλαδή 7% πολύ σοβαρά περιστατικά. Αν δεν γινόταν μεταμόσχευση, αυτά τα παιδιά θα έχαναν τη ζωή τους. Η μεταμόσχευση ήπατος είναι μια χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια και όχι σε όλο τον κόσμο», όπως είπε.

Ο κ. Μαζάνης σημείωσε ότι εχει κάνει εντύπωση και η ηλικία, τα περιστατικά σε παιδιά ηλικίας από 1 έτους ως 6 ετών, που απότελούν το 90% των περιστατικών.

Περιέγραψε εξάλλου τις θεωρίες που εξετάζουν οι επιστήμονες:

Αδενοϊός: Στα παιδιά χτυπάει συνήθως το αναπνευστικό, με βήχα, ρινίτιδα, πονόλαιμο, πυρετό. Πάρα πολύ σπάνια μπορεί να προκαλέσει ηπατίτιδες.

Long covid: Στη Σκωτία από τα 13 κρούσματα, σε 3 ανιχνεύτηκε ο κορωνοϊός, 5 είχαν περάσει κορωνοϊό πριν τρεις μήνες (στα άλλα 5 εντοπίστηκε αδενοϊός)

Εντελώς καινούργιος ιός

Αντίθετα, δεν υπάρχει σύνδεση με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, καθώς κανένα από αυτά τα παιδιά δεν είχε εμβολιαστεί.