Σύμφωνα με την «Καθημερινή» κατά τη συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών αρμοδίου για ζητήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, Γιώργου Ζαββού και του επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Αντρέα Ενρία στη Φρανκφούρτη, συμφωνήθηκε η απαλλαγή των ελληνικών τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια, μέσω της μεταφοράς 20 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Ουσιαστικά επιχειρείται αποενοποίηση των προβληματικών δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για την παροχή ρευστότητας.

Το Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS) αποτελεί μηχανισμό που αποφορτίζει τις τράπεζες από το βάρος των δανείων και τους επιτρέπει να συνεχίσουν να δανείζουν, εξασφαλίζοντας την ρευστότητα. Για να λειτουργήσει το APS χρειάζεται οι τράπεζες που χρήζουν ανακούφισης να συμφωνήσουν με το υπουργείο Οικονομικών τι ακριβώς περιουσιακά στοιχεία και πόσα πρέπει να ασφαλιστούν. Τέλος το δημόσιο χρεώνει τις τράπεζες για τη συγκεκριμένη ασφάλιση.

Επί της ουσίας ωστόσο η τοποθέτηση του κράτους ως «ασφάλειας» των επενδυτών για την αγορά κόκκινων δανείων μετακυλύει το ρίσκο της επένδυσης στο ίδιο το κράτος αντί για τον εκάστοτε αγοραστή. Έτσι αν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα, μέχρι ένα ποσοστό του δανείου, το κράτος θα είναι υποχρεωμένο να «αποζημιώσει» τον επενδυτή.

Στο APS, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η «Καθημερινή» θα μεταφερθεί ποσό που ίσως και να ξεπερνάει τα 20 δις από κόκκινα δάνεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς. Να σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος των κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες αγγίζει τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συμμετοχή των τραπεζών έχει επιβληθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, που θεωρεί ότι το APS θα κινήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και θα καταστεί επωφελής λύση για το τραπεζικό σύστημα.

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί τη συγκεκριμένη λύση σε συνεργασία με την JP Morgan και με την πλήρη στήριξη του SSM. Εξάλλου οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί στον SSM να καταφέρουν να τιτλοποιήσουν και πουλήσουν δάνεια 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Την τιτλοποίηση αυτών των δανείων θα αναλάβει το APS.

Η λύση του APS, την οποία πρότεινε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εφαρμόστηκε στην Ιταλία το 2018 με σκοπό την αντιμετώπιση του αντίστοιχου προβλήματος που είχαν οι ιταλικές τράπεζες.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο οι τράπεζες τιτλοποιούν κόκκινα δάνεια και το Δημόσιο από την πλευρά του εγγυάται ένα μέρος αυτών των δανείων, τα οποία αντιπροσωπεύουν τα δάνεια που έχουν τις υψηλότερες πιθανότητες να ανακτηθούν και τα οποία παραμένουν στους ισολογισμούς των τραπεζών.