Ο υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ εγκατέλειψαν την κούρσα για την πρωθυπουργία, παρά το γεγονός ότι ο πρώτος ήταν μεταξύ των αρχικών υποψηφίων.

Πρώτος επιλαχών, μετά τον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών, είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. Παραιτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας την πτώση του Μπόρις Τζόνσον. Αυτή τη στιγμή έχει την υποστήριξη 88 βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, ενώ προηγείται της δεύτερης στη σειρά, Πένυ Μορντάντ (67 βουλευτές), με διαφορά 21 ψήφων.

Ο πλουσιότερος πολιτικός του Ηνωμένου Βασιλείου και μέλος του βρετανικού Συντηρητικού κόμματος Ρίσι Σουνάκ απέκτησε από νωρίς δυναμική στην κούρσα για να γίνει ο επόμενος Βρετανός πρωθυπουργός μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Σουνάκ ξεκίνησε την Τρίτη την πολιτική του εκστρατεία με υποσχέσεις για τη διόρθωση της βρετανικής οικονομίας που βρίσκεται στα πρόθυρα του στασιμοπληθωρισμού, εκτός από τη μείωση των φόρων μόλις η οικονομία γίνει και πάλι ισχυρή. Την ίδια ημέρα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντόμινικ Ράαμπ, πρώην υπουργός Εξωτερικών, και υποστηρικτής του Brexit μαζί με τον υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους στον Σούνακ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ConservativeHome, η Μορντάντ είναι το πιο δημοφιλές μέλος του κόμματος- στη δεύτερη θέση έρχεται η πρώην υπουργός Ισότητας Κέμι Μπάντενοχ  με την Σουνάκ να κατατάσσεται τρίτη, παρά το γεγονός ότι αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Σουνάκ βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Οι νομοθέτες των Συντηρητικών θα πραγματοποιήσουν περισσότερες ψηφοφορίες για να αποκλείσουν τους πιο αδύναμους υποψηφίους, μέχρι οι ψήφοι να μειωθούν σε δύο από την Πέμπτη της επόμενης εβδομάδας. Αφού λάβει χώρα αυτό, ένας υποψήφιος θα πρέπει να εντυπωσιάσει περίπου 150.000 μέλη του Συντηρητικού κόμματος για να επιλεγεί ως αρχηγός του κόμματος.

Ο 58χρονος Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί μετά από μια σειρά παραιτήσεων από την κυβέρνησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του. Θα παραμείνει, ωστόσο, πρωθυπουργός μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης του.

Το χρονοδιάγραμμα της κούρσας για την ηγεσία των Τόρις αναμένεται να επιβεβαιωθεί την επόμενη εβδομάδα και ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει τη θέση μέχρι τον Σεπτέμβριο.