Εξηγήσεις για την αισχρή συμπεριφορά των δυνάμεων καταστολής τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου στα Εξάρχεια κάλεσε την αστυνομία να δώσει, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Εκείνο το βράδυ τα ΜΑΤ εν είδη συμμορίας επιτίθονταν σε όποιον βρισκόταν στον δημόσιο χώρο στη περιοχή των Εξαρχείων.
Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικό πάρκινγκ στην οδό Μπουμπουλίνας όπου οι αστυνομικοί τους φωτογράφισαν με τα κινητά τους τηλέφωνα, τους έβαλαν να καθίσουν στα γόνατα με δεμένα πισθάγκωνα τα χέρια τους, τους χτυπούσαν και τους εξευτέλιζαν.
Οι εξηγήσεις αφορούν την καταγγελία, σχετικά με τη φωτογράφιση των συλληφθέντων από τους αστυνομικούς με τα προσωπικά τους κινητά τηλέφωνα. της Ομάδας Νομικής Βοήθειας στην Αρχή, η οποία προσκόμισε αποδεικτικό υλικό από τις κάμερες παρακείμενων δημόσιων κτιρίων.
Το πάρκινγκ-κολαστήριο
Το ιδιωτικό πάρκινγκ στο οποίο τα ΜΑΤ οδήγησαν τους προσαχθέντες, μετά από τη μαζική πορεία μνήμης του Πολυτεχνείου, βρίσκεται στην οδό Μπουμπουλίνας δίπλα στο υπουργείο Πολιτισμού.
Όπως είχε διηγηθεί ο Ζήσης, ένας από τους προσαχθέντες στο TPP και το OmniaTV, «Εμένα πάλι καλά, με χτύπησαν σχετικά ήπια, δηλαδή χτυπήθηκα λίγο στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Έχω ένα καρούμπαλο, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Αυτό που έγινε, είναι ότι οποιοσδήποτε ζήταγε βοήθεια ή διαμαρτυρόταν ή ο,τιδήποτε, έτρωγε περισσότερο ξύλο. Είναι χαρακτηριστικό. Μας βάλανε σε μια γωνία γονατιστούς, μας βρίσανε χυδαία: “μουνόπανα, σας αρέσει το γαμήσι κ.τ.λ.” είπανε το χαρακτηριστικό: “θα βλέπετε ΜΑΤ και θα προσκυνάτε”».
Άλλη συλληφθείσα, η Ειρήνη, είχε περιγράψει ότι «Μας βάλανε μέσα στο πάρκινγκ κι εκεί μας φωτογραφίσανε τα πρόσωπά μας, με τα προσωπικά τους τηλέφωνα, προφανώς για να μπορέσουν να μας ταυτοποιήσουν μετά στη ΓΑΔΑ, να πουν “αυτός είναι με τα μαλλιά και το χακί παντελόνι, να πετάει πέτρες”. Μας είχαν γονατιστούς. Ουσιαστικά θεωρώ ότι όταν σε γονατίζουν και σου βγάζουν φωτογραφίες κοροϊδεύοντας, “έλα αθώο προσωπάκι να σου βγάλω μία σέλφι”, νομίζω ότι είναι κάπως εξευτελιστικό έτσι;»
Όσοι κατήγγειλαν τα περιστατικά πρωτοφανούς αστυνομικής αυθαιρεσίας, τόνισαν ότι συνελήφθησαν στο σωρό και πως οι αστυνομικοί φωτογράφιζαν τα πρόσωπα και τις αστυνομικές τους ταυτότητες. Συνάμα τους φόρτωσαν και κατηγορίες όπως εξύβριση, αντίσταση κατά της αρχής, διατάραξης της κοινής ειρήνης κ.ά.
Όπως σημειώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών», τα ερωτήματα που διατυπώνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προς την Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι τα εξής:
- Αποτελεί πάγια και θεσμοθετημένη πρακτική η φωτογράφιση συλληφθέντων από το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. σε άλλο χώρο εκτός των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.;
- Τα επίµαχα κινητά τηλέφωνα αποτελούν ιδιωτικά τηλέφωνα του εμπλεκόμενου προσωπικού ή υπηρεσιακά;
- Ποια είναι η νοµική βάση της συγκεκριμένης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων;