Σύσσωμη η αντιπολίτευση, καταγγέλει ελλιπή ενημέρωση από πλευράς κυβέρνησης αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στον Έβρο τα τελευταία 24ωρα και την τουρκική επιθετικότητα. Ακόμα η αντιπολίτευση απαιτεί να γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο των κινήσεων της κυβέρνησης.

«Αυτά τα ζητήματα δεν αφορούν σε μία “παρεξήγηση”, ούτε αποτελούν μια σαπουνόπερα»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και αναφέρθηκε στο «θολό» ζήτημα που έχει προκύψει με την Τουρκία στον Έβρο. Ο Α. Χαρίτσης, είπε συγκεκριμένα ότι «η κυβέρνηση υποτάσσει την εξωτερική πολιτική της χώρας στις εκάστοτε μικροκομματικές της σκοπιμότητες».

Ακόμα σημείωσε ότι υπάρχει «έλλειψη ενημέρωσης από την κυβέρνηση για τα γεγονότα στον Έβρο», και στηλίτευσε της πλειονότητας των ΜΜΕ. Χαρακτριστικά εοεσήμανε ότι «υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας όταν στην πλειοψηφία των ΜΜΕ κυριαρχεί μία εικόνα αποσιώπησης αυτού του πολύ σημαντικού γεγονότος», ενώ συμπλήρωσε ότι «τρεις μήνες πριν, η κυβέρνηση παρουσίαζε την παρουσία προσφύγων στον Έβρο ως ασύμμετρη απειλή», σε αντίθεση με τώρα, που όπως υποστήριξε, «υπάρχει εισβολή της τουρκικής στρατοχωροφυλακής σε ελληνικό έδαφος, ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί ένταση για λίγα μέτρα».

Ακόμα ο Αλέξης Χαρίτσης, υπογράμμισε ότι «η ρητορεία κυβερνητικών στελεχών περί fake news εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση. Κάποιος πρέπει να τους ενημερώσει ότι το ΥΠΕΞ προέβη σε επίσημο διάβημα προς την Τουρκία για όσα συνέβησαν στον Έβρο».

Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984, σημείωσε ότι «χρειάζεται μία ευθύτατη και έγκαιρη δημόσια ή και κατ’ ιδίαν ενημέρωση των κομμάτων από την Κυβέρνηση για το εάν υπάρχει πρόβλημα, σε ποιο βαθμό και σε ποιο βάθος».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν έχω καταλάβει τι συμβαίνει στον Έβρο και βεβαίως ανησυχώ, διότι αυτά τα ζητήματα δεν αφορούν σε μία “παρεξήγηση”, ούτε αποτελούν μια σαπουνόπερα».

Ο Ν. Βούτσης πρόσθεσε ακόμα ότι, «όσο δεν υπάρχει αυτή η ενημέρωση το πεδίο είναι ανοικτό και για να ακούγονται “κορώνες” ακόμα και πολεμικές κραυγές στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και για να αναπτύσσονται περίεργες οπτικές γύρω από αυτό το ζήτημα».

Τέλος κατέληξε λέγοντας «και δεν είναι μόνο το έλλειμμα ενημέρωσης, είναι και οι παλινωδίες που μαρτυρούν αντιθέσεις και διαφορετική οπτική μέσα στην ίδια την κυβέρνηση. Γι’ αυτόν το λόγο είμαι πολύ επιφυλακτικός και πολύ σωστά από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει αυτό το θέμα ως πρώτο ζήτημα.

»Θα πρέπει να διευκρινιστεί απολύτως το τι συμβαίνει. Θα πρέπει άμεσα και με ευθύτητα και με αυστηρότητα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση χρειαστεί να τοποθετηθεί η Κυβέρνηση. Είναι άκρως επικίνδυνο να τοποθετείται ο καθένας πάνω σε αυτό το ζήτημα είτε με πολύ καθησυχαστικές είτε με “πολεμοκάπηλες” δηλώσεις».

«Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής τον φόβο»

Ενημέρωση της Βουλής για αναφορικά με τα διαβήματα που έγιναν προς τη Τπυρκία ζήτησε και το ΚΙΝΑΛΛ, μέσω του αρμόδιου Τομεάρχη Εξωτερικών και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Ανδρέα Λοβέρδου.

Δήλωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής με σοβαρότητα και πάνω από όλα πάντοτε με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης παρακολουθεί με εύλογη ανησυχία τις εξελίξεις στον Έβρο.

Ο Α. Λοβέρδος σημείωσε ότι, «τα γεγονότα μας είναι με λεπτομέρειες γνωστά και γι’ αυτό, σε αντίθεση με τους εξ επαγγέλματος πατριδοκάπηλους αλλά και τους νέους όψιμους δήθεν φιλοπάτριδες, η κριτική μας εστίασε από την πρώτη στιγμή στην αδιανόητη για Υπουργό Εξωτερικών δήλωση στην ΕΡΑ που έκανε λόγο “για λίγες δεκάδες μέτρα” εθνικής γης στον Έβρο».

Παράλληλα ζήτησε έως και την Τρίτη, που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, να έχει λάβει πλήρη γνώση του περιεχομένου των δύο διαβημάτων του Υπουργείου Εξωτερικών προς την Τουρκία.

Τέλος τόνισε ότι, «σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής τον φόβο» και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει άμεσα εθνική στρατηγική.

«Στο ίδιο έργο θεατές»

Σε έντονο ύφος ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλη Κριθαρίδη, ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση, «αφού βάφτισε “εισβολή” την προσπάθεια κατατρεγμένων να περάσουν στην Ευρώπη στέλνοντας στρατό-αστυνομία να υψώσουν φράχτες, υποδεχόμενη υψηλόβαθμο κλιμάκιο του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και συνοδεύοντας μέχρι και την ΠτΔ το Πάσχα, τώρα με την καταπάτηση ελληνικού εδάφους από το καθεστώς του κ. Ερντογάν παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο».

Επίσης υπογράμμισε ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα μιλώντας για λίγες “δεκάδες μέτρα” και όχι για τα 16 στρέμματα στα οποία έχουν εγκατασταθεί κανονικότατα οι τουρκικές δυνάμεις, στη συνέχεια προσπάθησε να φιμώσει και τον τύπο για το ζήτημα “δεν αξίζει ούτε μονόστηλο σε εφημερίδα”, ενώ τέλος μετά από προφανή κυβίστηση το Υπουργείο προέβη σε διάβημα!».

Τέλος, σε έντονα καταγγελτικό ύφος σημειώνει πως «είναι βλέπετε και η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης όπως ακριβώς και η οικονομική, πυγμή έναντι των αδυνάμων, υποχωρητικότητα έναντι των ισχυρών, στο ίδιο έργο θεατές».