Δύο συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών απέστειλαν εξώδικο προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, με το οποίο ζητούν την εξαίρεση από την Εξεταστική Επιτροπή του Θάνου Πλεύρη και της Ζωής Ράπτη, αντίστοιχα πρώην υπουργού και υφυπουργού Υγείας. Θέτουν με σαφήνεια θέμα αμεροληψίας τους στην έρευνα της Επιτροπής.

Στο εξώδικο οι συγγενείς των νεκρών, υποστηρίζουν ότι «ο κ. Πλεύρης είναι υπόλογος των παραπάνω τόσο σύμφωνα με την έγκληση που προαναφέρθηκε όσο και σύμφωνα με το κείμενο της από 30.9.2023 μηνύσεως – εγκλήσεως ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας με αριθμό κατάθεσης Ε2023/290/30.8.2023, που επίσης Σας έχει διαβιβαστεί, καθώς και σε αυτή μηνύεται κάθε υπεύθυνος για την προσπάθεια συγκάλυψης στοιχείων που αφορούν την διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην τραγωδία τουλάχιστον 57 θανάτων, ακαθόριστου έως σήμερα αριθμού αγνοουμένων και πολλαπλάσιων σοβαρών τραυματισμών στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών της 28.2.2023».

Και σημειώνουν ότι «ειδικά ως εισηγητής της πλειοψηφίας σαφώς λόγω της εμπλοκής του ως υπολόγου για τα παραπάνω αδικήματα δεν θα βοηθήσει στην διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό, εκτός εάν το Κυβερνών Κόμμα αποφασίσει να λειτουργήσει απροσχημάτιστα και στα πλαίσια της Εξεταστικής Επιτροπής ως Οργάνωση με δομή και σκοπό την διάπραξη ποινικών αδικημάτων, οπότε έχει κάθε λόγο να τον διατηρήσει σε αυτή την θέση, δεδομένου άλλωστε ότι προφανώς με αυτή την αντίληψη “νομιμότητας” ενεργοποιήθηκε και ο κ. Αγοραστός, οπότε και ο κ. Πλεύρης έχει αποδείξει την δυνατότητά του να παράσχει πολύτιμες υπηρεσίες συγκάλυψης κατά τα προαναφερόμενα σχετικά με τις ομολογίες του (του κ. Αγοραστού)».

Οι συγγενείς επισημαίνουν ότι «αντικείμενο διερεύνησης από την Επιτροπή αποτελεί και το ποιος και γιατί κατάστρωσε και υλοποίησε το απροκάλυπτο σχέδιο αλλοίωσης στοιχείων, ιχνών και πειστηρίων στο χώρο του εγκλήματος που ομολόγησε ο κ. Αγοραστός και για το οποίο μάλιστα διατέθηκε ποσό άνω των 700.000 Ευρώ».

Και προσθέτουν: «Όλα λοιπόν όσα αλλοιώθηκαν θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πτυχές του κυρίως εγκλήματος (κυρίως αίτια έκρηξης και φωτιάς) που ενδεχομένως θα μείνουν ανεξακρίβωτες και οι υπαίτιοι ατιμώρητοι. Γι’ αυτό οι υπεύθυνοι, όπως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο κ. Πλεύρης και πιθανόν η κ. Ράπτη, ενοχοποιούνται για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της υπόθαλψης. Είναι επομένως άτοπο να αναμένουμε ότι συνεχίζοντας να μετέχουν στην σύνθεση της Επιτροπής θα συμβάλλουν στην συγκέντρωση στοιχείων που εκ των πραγμάτων θα τους ενοχοποιούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» επισημαίνεται.