Στην πλήρη ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης της Δικαιοσύνης για την υπόθεση της προμήθειας του Στρατού με συστήματα παρεμβολής από την εταιρία του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου Sonak, τόσο τον επιχειρηματία όσο και τους υπόλοιπους 16 συγκατηγορουμένους του για την επίμαχη σύμβαση που υπογράφηκε πριν από περίπου δεκαοκτώ χρόνια, προχώρησε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων την Παρασκευή.

Το δικαστήριο, δύο χρόνια μετά την καταδίκη των κατηγορουμένων σε πρόσκαιρες ποινές κάθειρξης, κήρυξε σήμερα ομόφωνα αθώους τους 17 εμπλεκόμενους στην υπόθεση της σύμβασης για τον αποκαλούμενο «ηλεκτρονικό πόλεμο», οι οποίοι ήταν αντιμέτωποι με την κατηγορία της απιστίας -όσοι είχαν ιδιότητα κρατικού στελέχους- και της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν, που βάρυνε τους ιδιώτες που ενεπλάκησαν.

Πλην του Θ. Λιακουνάκου αθώοι κρίθηκαν τα πρώην στελέχη της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Γιώργος Κολλίρης και Αντώνης Κάντας, επί θητειών Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου, και Ευάγγελος Βασιλάκος, επί θητείας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, το πρώην στέλεχος της Sonak Ηλίας Αρκουμανέας καθώς και αξιωματικοί ε.α του Στρατού, μέλη, κατά την επίμαχη περίοδο, επιτροπών.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Έδρας Ουρανίας Στέκα η οποία ζήτησε την αθώωση των κατηγορουμένων κρίνοντας ότι δεν προέκυψε η διάπραξη της αποδιδόμενης κατηγορίας. Κατά την εισαγγελική λειτουργό στην περίπτωση του «ηλεκτρονικού πολέμου» δεν πληρούται ούτε η αντικειμενική ούτε η υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος της απιστίας που αποδόθηκε σε όσους χειρίστηκαν την επίμαχη σύμβαση.

Η δικογραφία για την υπόθεση αφορά στην προμήθεια από το υπουργείο Άμυνας 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηλεκτρονικός Πόλεμος», που φέρεται να κόστισε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την Δικαιοσύνη, το επίμαχο σύστημα παρεμβολής που προσέφερε η εταιρεία του Θ. Λιακουνάκου, απέτυχε σε δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, πριν δηλαδή προχωρήσει το υπουργείο στην υπογραφή της σύμβασης.

Σε δήλωσή του ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των αξιωματικών, Θέμης Σοφός, ανέφερε ότι το δικαστήριο έκρινε ότι «δεν υπήρξε σφάλμα στη διαχείριση της σύμβασης προμήθειας». Όπως ανέφερε ο κ. Σοφός, «το ερώτημα που παραμένει σήμερα πλέον δεν αφορά τους αξιωματικούς και τα στελέχη της περιόδου εκείνης, αλλά αυτούς που χειρίζονται τη σύμβαση χωρίς να έχει ακόμα καταγγελθεί ή με άλλο τρόπο λυθεί και οι οποίοι κρατούν ακόμη σε εκκρεμότητα μια τόσο σπουδαία προμήθεια. Κι αυτό ενώ γνωρίζουν ότι υπήρχε πρόταση που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ετών για την υλοποίηση των όρων της σύμβασης. Είμαι υπερήφανος που εκπροσώπησα στην υπεράσπιση τους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού όπως και για το δικαστήριο που με μία διεξοδική διαδικασία έλαβε υπόψη όλο το αποδεικτικό υλικό κατά τρόπο αμερόληπτο και κήρυξε αθώους τους κατηγορούμενους».

Πολυετείς ποινές με αναστολή για τον «ηλεκτρονικό πόλεμο» που κόστισε στο Δημόσιο 48 εκατομμύρια

Η πρωτόδικη απόφαση

Υπενθυμίζεται πως, τον Μάιο του 2018, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας έκρινε ένοχους και τους 17 κατηγορούμενους, με βασικούς πρωταγωνιστές τον Θωμά Λιακουνάκο και πρώην στελέχη του ΥΠΕΘΑ, για την υπόθεση προμήθειας του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στον στρατό ξηράς.

Σύμφωνα με τις τότε δικαστικές αποφάσεις, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 16 ετών με αναστολή οι Θωμάς Λιακουνάκος και Ηλίας Αρκουμανέας, πρώην ιδιοκτήτης και υψηλόβαθμο στέλεχος της Sonak, αντίστοιχα. Σε 16 χρόνια με αναστολή καταδικάστηκαν οι πρώην γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών Γιώργος Κολλίρης και Ευάγγελος Βασιλάκος. Σε κάθειρξη 10 ετών με αναστολή, καταδικάστηκαν οι Κάντας (πρώην αναπληρωτής γενικό διευθυντή Εξοπλισμών), Αρβανιτάκης, Βλάχος, Χατζηνάκης, Πετρόπουλος, Αντωνακόπουλος, Δελατόλλας, Κουλούρας, Λεονταρίτης, Ηρακλείδης, Ντούμας, Κλάρας, Πατσιαούρας.

Τότε, το δικαστήριο επιδίκασε στο Δημόσιο υλική ζημία της τάξης των 48.408.000 ευρώ καθώς και χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη στους Λιακουνάκο, Αρκουμανέα, Κολλίρη και Βασιλάκο, ποσού 100.000 ευρώ στον καθένα και 50.000 ευρώ για τους υπόλοιπους. Επέβαλε σε όλους ανεξαιρέτως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Σημειώνεται επίσης πως τότε δεν εισακούστηκε η εισαγγελική πρόταση, που ζητούσε την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων, αλλά και στους 17 κατηγορούμενους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά (κατά περίπτωση) του προτέρου εντίμου βίου. Στον Λιακουνάκο αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό η καλή συμπεριφορά που επέδειξε από τη στιγμή που βρέθηκε κατηγορούμενος.

Υπενθυμίζεται πως τον περσινό Ιούνιο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε την απαλλαγή και των τεσσάρων κατηγορούμενων, Θωμά Λιακουνάκο, Ηλία Αρκουμανέα, Γιάννη Σμπώκο και Αντώνη Κάντά «ελλείψει ενοχοποιητικών στοιχείων», για την έτερη υπόθεση εξοπλιστικών για την υπόθεση των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων από την προμήθεια των ελικοπτέρων Chinook το 1998.

Απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων για τα ελικόπτερα Chinook