«Μπροστά στο εθνικό αδιέξοδο που μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία πρέπει να γίνει σαφές προς όλους – αυτό αφορά πρωτίστως τους εταίρους μας – ότι θα αναλάβουμε το κόστος δύσκολων αποφάσεων», τόνισε η Φ. Γεννηματά και υπογράμμισε πως αυτό δεν μπορεί παρά να είναι το τελευταίο πακέτο τέτοιων μέτρων, καθώς «η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν άλλες περικοπές».

«Ο πρωθυπουργός μας καλεί όλους, κόμματα και βουλευτές, υπό την πίεση και το δίλημμα για την σωτηρία της χώρας, να ψηφίσουμε μέτρα και αλλαγές που αν κριθούν μόνο σε δημοσιονομικό επίπεδο είναι δυσβάστακτα και τροφοδοτούν την ύφεση», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι αυτά αποκτούν νόημα και προοπτική «μόνο εφόσον εντάσσονται στο ολοκληρωμένο πλαίσιο της επιμήκυνσης, του βιώσιμου χρέους, των εγγυήσεων κοινωνικής συνοχής και μιας δέσμης αναπτυξιακών παρεμβάσεων με κοινοτικούς πόρους και διακρατικές συμφωνίες».

Υποστήριξε ότι η εντολή του λαού στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου ήταν «σαφής» και επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ πρότεινε ως διαπραγματευτική στρατηγική να αποσαφηνιστεί εξαρχής το πολιτικό και μακροοικονομικό πλαίσιο της επιμήκυνσης, της βιωσιμότητας του χρέους, της αναπτυξιακής βοήθειας, ώστε τα δημοσιονομικά μέτρα να εξειδικευθούν μέσα σε μια ασφαλή προοπτική.

Σημείωσε δε ότι «οι συζητήσεις με την τρόικα δεν καταλήγουν κάπου χωρίς σαφή εντολή του πολιτικά ισχυρού διευθυντηρίου της ευρωζώνης» και πως «σε αυτό το πολιτικό επίπεδο τίθενται τα ζητήματα και αυτό θα γίνει τώρα εκ των πραγμάτων μέχρι το τέλος του κρίσιμου Eurogroup».

Επιπλέον,η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι έγινε άλλη επιλογή ως προς τη στρατηγική της διαπραγμάτευσης, αφού προτάχθηκε η εξειδίκευση των δημοσιονομικών μέτρων και χαρακτήρισε «λάθος» το ότι δεν συγκροτήθηκε η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, όπως πρότεινε το ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει, η οικονομία να σωθεί και η κοινωνική συνοχή έστω και την ύστατη στιγμή να διαφυλαχτεί».