Συνέντευξη στο in.gr 29/03/2011

Τι θα σήμαινε για τους πολίτες ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και κατά πόσο είναι πιθανή;

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ:  Η πρόταση για αναδιάρθρωση του χρέους είναι επικίνδυνη για τους πολίτες και τη χώρα καθώς θα οδηγούσε σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι μπορεί να λύσει. Καταρχάς θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα έχαναν αξία από τις επενδύσεις τους σε ομόλογα του Δημοσίου. Άρα, θα αύξαναν τα ελλείμματά τους και θα έπρεπε να γίνουν προσαρμογές στις παροχές τους. Αλλά και οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετώπιζαν προβλήματα που θα υποχρέωναν το κράτος να παρέμβει για τη στήριξή τους. Άρα θα αυξανόταν περισσότερο το χρέος. Τέλος, η πρόσβαση της χώρας και πολλών επιχειρήσεων στις αγορές κεφαλαίων του εξωτερικού θα διακόπτονταν για αρκετά χρόνια. Αυτό θα επηρέαζε αρνητικά τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Και όταν τελικά κάποτε η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές, αυτές θα τιμολογούσαν ακριβά τα κεφάλαια προς την Ελλάδα. Για όλους αυτούς τους λόγους η αναδιάρθρωση ποτέ δε συζητήθηκε και ούτε μπορεί να συζητηθεί ως λύση.

Τετάρτη, 19-01-2011 15:54 “Δεν υπάρχει καμία συζήτηση στο θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους”, δήλωσε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης, απαντώντας σε ερωτήματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερ σχετικά με προδημοσίευση του Γερμανικού περιοδικού “Die Zeit” που φέρει το Βερολίνο να εξετάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Συνέντευξη στο Mega 29/10/2011

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Όταν λέτε το ελληνικό δημόσιο, τι εννοείτε;

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Ο κρατικός προϋπολογισμός.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Τι εννοείτε;

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Είναι τα χρήματα όλα τα οποία δίνουμε στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ κα.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Διευκρινίστε το.

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Ο Έλληνας φορολογούμενος.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ο Έλληνας φορολογούμενος, όχι όλο το δημόσιο, να το ξεκαθαρίσουμε, να το λέμε να είναι κατανοητό.

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Το ξεκαθαρίζω, ο Έλληνας φορολογούμενος.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό, μια που είπατε για τα ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα μ’ αυτή την απόφαση για το κούρεμα 50%, γιατί δεν κινδυνεύουν τα ταμεία;

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Τα ταμεία δεν κινδυνεύουν, διότι όπως δήλωσε και ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος, είχαμε πει πολύ πριν τη Σύνοδο της 26ης Οκτώβρη ότι θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες έξω από το PSI προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα με τις συντάξεις τους, ότι θα βοηθήσουμε και θα στηρίξουμε την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων

M. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Ποιος θα βοηθήσει;

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Το Ελληνικό Δημόσιο…

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Μα δεν το λέτε. Άρα δηλαδή θα υπάρξει πρόβλημα το οποίο θα κληθούμε να το πληρώσουμε πάλι εμείς.

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ:  Θα σας απαντήσω.

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Γιατί έγινε ένα κόψιμο, εάν καταλαβαίνω καλά, θα πάνε τα ταμεία στα τάρταρα έτσι και θα κληθούμε πάλι εμείς να πληρώσουμε..

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Βλέπω ότι παρακολουθείτε τις συνεντεύξεις μου.

M. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Πάμε να τις παίξουμε λίγο.

«Έχω τονίσει επανειλημμένως τόσο εγώ όσο και ο Υπουργός ότι η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε συμμετείχε ούτε και συμμετέχει σε συζητήσεις που αφορούν τη φερόμενη αναδιάρθρωση του χρέους του Ελληνικού Δημοσίου» «Θα μείνω σε μια κουβέντα και θέλω έτσι να μην επιμείνουμε σ’ αυτό, ότι η χώρα θα οδηγούνταν στα τάρταρα και ιδιαίτερα τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες εάν προχωρούσε σε μια λογική μονομερούς κουρέματος του χρέους. Γι’ αυτό λοιπόν λέω, ότι δεν ωφελεί, είναι μια αδιέξοδη συζήτηση. Το ένα το ζήτημα είναι ότι θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είναι λάθος συζήτηση, σε λάθος στιγμή, σε λάθος ώρα, η συζήτηση για το κούρεμα του χρέους και είναι ένα άλλο ζήτημα, να καθίσουμε και να αποτιμήσουμε τις επιλογές που κάναμε ιστορικά».

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα πότε οδηγούμαστε στα τάρταρα, τώρα με το 50% ή τότε;

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Με την μονομερή απόφαση από την μεριά της Ελλάδος όταν λες  «ξέρετε κάτι, κουρεύω μονομερώς το χρέος».

Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, δηλαδή κ. Σαχινίδη τώρα, σας παρακαλώ πολύ, αυτό δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο.

Kι ένα κατατοπιστικό βίντεο:

«Ό,τι χάσουν οι τράπεζες, θα το πληρώσουν οι φορολογούμενοι»

http://pisoapotiscameres.blogspot.com/2012/03/blog-post_07.html