«Είναι ένα άλλο fake news. Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία. Είναι η δυνατότητα για μια έκτακτη ημέρα εργασίας. Το πενθήμερο είναι ο κανόνας, δεν αλλάζει αυτό το πράγμα. Αυτό προβλέπεται μόνο για πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις, δηλαδή για αυτές που λειτουργούν 24 ώρες το 24 ωρο. Όπως για εργοστάσια με κυλιόμενες βάρδιες (που δουλεύουν 5 ημέρες συνεχόμενες, 6 ημέρες συνεχόμενες, 7 ημέρες συνεχόμενες με κυλιόμενες βάρδιες και δίνεται η δυνατότητα για έκτακτη ημέρα εργασίας, μια επιπλέον ημέρα. Αυτή θα αμείβεται συν 40% εάν είναι Σάββατο, συν 115% αν είναι Κυριακή ή αργία. Τι γινόταν πριν; Αδήλωτη, υποδηλωμένη. Άρα, όλα αυτά είναι μέτρα που έρχονται να ενισχύσουν τον εργαζόμενο. To πενθήμερο είναι πενθήμερο στην Ελλάδα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην έλλειψη του ανθρώπινου δυναμικού, «και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο προβλέφθηκε αυτή η δυνατότητα, με αδ΄ρες αμοιβές υπέρ του εργαζόμενου».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, το 2023 το ωριαίο εισόδημα το οποίο δημιούργησε η ελληνική οικονομία, που αποτελεί και έναν δείκτη παραγωγικότητας, είχε τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην ΕΕ. Παράλληλα, «η απόκλιση της παραγωγικότητας από τον πραγματικό μισθό την περίοδο 2019-2023 έχει οδηγήσει σε συστηματική αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος της εργασίας. Η μεγαλύτερη απόκλιση παραγωγικότητας πραγματικού μέσου μισθού εντοπίζεται στον κλάδο των χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων (24,6%), στη μεταποίηση (22,7%), στις κατασκευές (22%) και στη βιομηχανία (15,1%)».
Ενώ επίσης την περίοδο 2019-2023 η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ-27. Και φυσικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της eurostat, όσον αφορά τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας ατόμων ηλικίας 20-64, εφόσον αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε με 39,8 ώρες την εβδομάδα όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 36,1 ώρες για το 2023.
Συνεχίζοντας, η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι ο σχετικός νόμος «ψηφίστηκε από πέρσι», αποσιωπώντας το ότι εφαρμόζεται από 1 Ιουλίου 2024. «Προβλέπεται αναγκαστικά και η ημερήσια ανάπαυση και η υποχρεωτική εβδομαδιαία ανάπαυση και πόσες ώρες συνολικά μπορείς να εργαστείς σε περίοδο αναφοράς τεσσάρων μηνών. Άρα όλες οι δικλείδες ασφαλείας είναι εκεί».
Τα συγκεκριμένα όρια προστασίας αφορούν την 11ωρη υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση, την υποχρεωτική 24ωρη εβδομαδιαία ανάπαυση (1 ρεπό) και τη διατήρηση του μέσου όρου εβδομαδιαίας εργασίας των 48 ωρών (συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών) σε περίοδο αναφοράς 4 μηνών.