«Σας διαβεβαιώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού. Ήταν, είναι και θα είναι δημόσιο αγαθό» δήλωσε ο πρωθυπουργός. κάνοντας λόγο για ένα «απαράδεκτο περιβάλλον fake news» σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού.

«Η κυβέρνηση έχει εξηγήσει γιατί ενισχύει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με αρμοδιότητες για το νερό» είπε και συμπλήρωσε πως ο ίδιος απορρίπτει επί της αρχής την ιδιωτικοποίηση.

Το ερώτημα είναι, σε τι χρειάζεται μία «Ρυθμιστική Αρχή» για το Νερό, από τη στιγμή που, με συνεχείς αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Νερό ορίζεται ως αποκλειστικά δημόσιο αγαθό. «Για μας είναι προφανής ο λόγος: Θέλουν λυσσαλέα να μπουν και στην αγορά του νερού, να ελέγξουν ακόμα ένα κοινωνικό αγαθό, μετά την Ενέργεια, την Υγεία, την Παιδεία» είχε εξηγήσει στο TPP ο Ηλίας Κορλός, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου της ΕΥΔΑΠ.

«Οι ρυθμιστικές αρχές υπάρχουν σε αγορές όπως οι τηλεπικοινωνίες ή άλλα ζητήματα που άνοιξαν στη χώρα μας ως αγορές και εκεί υποτίθεται ότι χρειάζεσαι μια τέτοια αρχή έτσι ώστε να περιορίζει αυτό το ολιγοπώλιο» εξήγησε στο TPP, στη «Φάρμα των Ζώων».

«Εδώ πρόκειται για ένα άλλο ζήτημα. Στο νερό ευτυχώς, χάρη στις προσπάθειες των κινημάτων, των πολιτών, των εργαζομένων στον κύκλο του νερού, καταφέραμε να έχουμε μια σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας ως εργαλεία για να μην προχωρήσουνε στην αγορά, στο άνοιγμα της αγοράς στο νερό. Ευτυχώς δηλαδή μέσα από την ευαισθησία που επέδειξε σ’ αυτό το ζήτημα το ΣτΕ καταφέραμε να υπάρχει ακόμα το νερό και να λειτουργεί σε ένα σημαντικό βαθμό κάτω από την προστασία του κράτους και τον έλεγχο του κράτους. Το νερό ανήκει στο Δημόσιο, στον δημόσιο έλεγχο, η ΕΥΔΑΠ ευτυχώς μετά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις και η ΕΥΑΘ συνεχίζουν να ελέγχονται από το Δημόσιο, παρότι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η ΔΕΥΑ, οι δημοτικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, γύρω στις 120, λειτουργούν στα πλαίσια των δήμων, σαν δημοτικές επιχειρήσεις, χωρίς να έχουν κάποιο κέρδος, αλλά κυρίως με γνώμονα να παρέχουν νερό στους πολίτες. Γιατί λοιπόν προχωράνε στην ίδρυση μιας αρχής τέτοιας; Μία αρχή η οποία δεν είναι μια καινούρια, απλώς διευρύνεται η γνωστή ΡΑΕ».

Να επισημάνουμε, τέλος, πως χθες Πέμπτη το TPP δημοσίευσε τις αποφάσεις της τριμελούς Επιτροπής του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της μεταφοράς των πλειοψηφικών πακέτων ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο και την καλεί να τηρήσει επιτέλους το Σύνταγμα. Οι αποφάσεις αυτές δημοσιεύτηκαν την ημέρα που στη Βουλή συζητιόταν ακόμα ένα βήμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού, με την ένταξη των εταιρειών ύδρευσης σε «Ρυθμιστική Αρχή», διατάξεις που για μία ακόμα φορά καταγγέλθηκαν ως αντισυνταγματικές.