Το «αποκλειστικό βίντεο», που σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «προέρχεται από το κατασχεμένο υλικό της Ελληνικής Αστυνομίας» και «βρέθηκε σε κινητό ενός εκ των 94 μεταναστών που εντοπίστηκαν στο σημείο, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί εκεί», το έχει δημοσιοποιήσει η «ΕφΣυν» εδώ και πέντε μήνες, συγκεκριμένα στις 26 Μαΐου.

Πρόκειται για βίντεο που έστειλαν στις 25 Μαΐου στις οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360 πρόσφυγες από ομάδα συνολικά 94 προσφύγων από τη Συρία που είχαν εγκλωβιστεί για μέρες σε νησίδα του Έβρου, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά. Όπως παρατηρεί η «ΕφΣυν» στο σχετικό δημοσίευμά της, ο ΣΚΑΪ αναφέρεται λανθασμένα στους υπότιτλους του βίντεο και στο ρεπορτάζ σε «οργάνωση dcr για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Τέτοια οργάνωση δεν υπάρχει. Πρόκειται στην πραγματικότητα για δύο οργανώσεις, το GCR (Greek Council of Refugees), δηλαδή το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, και την HumanRights360 (AνθρώπιναΔικαιώματα360), οι οποίες εκπροσώπησαν τους πρόσφυγες ενώπιον των ελληνικών αρχών και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Στο βίντεο που είχε δημοσιοποιήσει η «ΕφΣυν», άλλωστε, ακούγονται ευκρινώς οι πρόσφυγες να αναφέρονται στις δύο οργανώσεις.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «όπως λέει στους συνοριοφύλακες η γυναίκα που μιλάει αγγλικά, η οργάνωση dcr τους βοήθησε να φτάσουν εκεί και τους ειδοποίησε ότι θα έρθουν να τους πάρουν». Αλλά πουθενά δεν υπάρχει στο βίντεο η φράση ότι η οργάνωση (δηλαδή οι δύο οργανώσεις) «βοήθησε» τους πρόσφυγες «να φτάσουν εκεί». Αυτό που λένε επανειλημμένα οι πρόσφυγες, και το καταγράφουν και οι υπότιτλοι του ΣΚΑΪ, κάνοντας λάθος τις οργανώσεις, είναι: «Καλέσαμε το GCR και τη HumanRights, περιμένουμε την αστυνομία. Είπαν στην αστυνομία να έρθει να μας πάρει». Πράγματι, οι οργανώσεις είχαν ενημερώσει από τις 24 Μαΐου την αστυνομία για την παρουσία των προσφύγων στη νησίδα και για το γεωγραφικό τους στίγμα.