Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή διαδικασία στη Βουλή ως «προσβλητική και ευτελιστική για τη Βουλή». Όπως δήλωσε, «ήταν μία καθαρή εκτροπή παραβίασης του Συντάγματος και των κοινοβουλευτικών κανόνων», τονίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός επιδίωξε διπλό στόχο: «Να μην γίνει τίποτα με την προανακριτική και να μην υπάρχει ελεύθερη διατύπωση της γνώμης των βουλευτών της ΚΟ».

Ο κ. Φάμελλος μίλησε για «μελανές σελίδες στη σύγχρονη κοινοβουλευτική ιστορία» και «καθαρή εκτροπή παραβίασης του Συντάγματος», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για καταστρατήγηση κάθε δημοκρατικού κανόνα. Ειδικότερα, ανέφερε ότι «67 βουλευτές της ΝΔ ήταν ασθενείς ή εγκυμονούσαν χθες, αλλά ταυτόχρονα 80 βουλευτές της ΝΔ ήταν εξαφανισμένοι».

«Από την αδυναμία του, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε την ατίμωση. Προτίμησε να ακυρώσει μια διαδικασία, παρά να διακινδυνεύσει κοινοβουλευτική ήττα», είπε, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση αποκαλύφθηκε πως δεν διαθέτει ούτε πλειοψηφία ούτε συνοχή, κάνοντας λόγο για «πανικό και πολιτικό σχεδιασμό υπονόμευσης της ίδιας της Βουλής».

Ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι «η ίδια η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία γίνεται λόγος για επιστολικές ψήφους ως εναλλακτική στο ενδεχόμενο αποχώρησης, αποτελεί ομολογία του οργανωμένου σχεδίου εκτροπής». Υπογράμμισε ότι «ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μέσω του κόμματός του, επιβεβαίωσε ότι είχε προαποφασίσει την ακυρότητα της διαδικασίας. Αυτό δεν είναι απλώς κοινοβουλευτική πονηριά – είναι προσχεδιασμένος ευτελισμός του Κοινοβουλίου».

Επιπλέον, επέκρινε έντονα και το Προεδρείο της Βουλής, σημειώνοντας ότι «ούτε ο Πρόεδρος της Βουλής ήταν παρών για το αίτημα αναβολής, ούτε ο προεδρεύων σεβάστηκε τον Κανονισμό. Όλα έγιναν για να φτάσουμε σε μια συνειδητά άκυρη διαδικασία». Κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής «να έρθει έστω και σήμερα στην αίθουσα της Βουλής».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «η χθεσινή διαδικασία όχι μόνο δεν έχει περαιωθεί, αλλά παραμένει σε θεσμική εκκρεμότητα, τόσο τυπικά όσο και πολιτικά». Τόνισε πως «η μόνη δημοκρατική επιλογή πλέον είναι η συνέχιση της συζήτησης και η επανάληψη της διαδικασίας με πλήρη συμμετοχή της Κ.Ο. της ΝΔ. Είτε θέλει είτε όχι ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχιστεί», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να παίζει κρυφτό με την αλήθεια και με τον ελληνικό λαό για να κάνουν πάρτι οι φραπέδες και οι χασάπηδες».

Σε δραματικό τόνο, ο κ. Φάμελλος ζήτησε «παραίτηση της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες», υπογραμμίζοντας ότι «η παραίτηση της κυβέρνησης είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Για να ανασάνει η κοινωνία, να αποκατασταθεί η Δημοκρατία, να αποκατασταθεί η διεθνής θέση της χώρας».

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, που προκάλεσαν αντιδράσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής χυδαιότητας», καταγγέλλοντάς τον πως «αμφισβήτησε τον πατριωτισμό της αντιπολίτευσης και τον κατηγόρησε για υποστήριξη των σχεδίων της Τουρκίας». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η δήλωσή του είναι όνειδος. Είναι υποχρέωση του Πρωθυπουργού η αποπομπή του. Όταν φτάνουμε στο σημείο να συκοφαντούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους σε εθνικά ζητήματα, τότε τίθεται σε αμφισβήτηση η ίδια η δημοκρατική συνύπαρξη».

Τέλος, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για την Παιδεία, ο κ. Φάμελλος το χαρακτήρισε ως υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της δραστικής μείωσης των εισακτέων, της εγκατάλειψης των πανεπιστημίων, της διάλυσης των υποδομών και της έλλειψης στήριξης των διδασκόντων». Κατέληξε λέγοντας: «Η ΝΔ δεν έχει κανένα όραμα για ποιοτικά δημόσια ΑΕΙ. Το μόνο που επιδιώκει είναι να ανοίξει τον δρόμο σε ιδιωτικά συμφέροντα, την ώρα που τα δημόσια πανεπιστήμια μένουν με κενές θέσεις και άδειες αίθουσες».