Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού «έρχεται σε συνέχεια της ακύρωσης άλλων σπουδαίων έργων επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως είναι η δημιουργία του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας και η Σιδηροδρομική Εγνατία».
«Η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων με την πώληση του λιμανιού, πέρα από τις οικονομικές της επιπτώσεις, όπως η αύξηση του κόστους στο εισαγωγικό και στο εξαγωγικό εμπόριο, υπονομεύει τη δυνατότητα της χώρας να παρεμβαίνει σε μια περιοχή με ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον, συγκεκριμένα των Δυτικών Βαλκανίων και της Αδριατικής. Οι ιδεοληπτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας», καταλήγει.
Η δήλωση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την παρουσία του σήμερα στην Ηγουμενίτσα, έβαλε την προσωπική σφραγίδα του στην ιδιωτικοποίηση του τρίτου σημαντικότερου λιμένα της χώρας και βασικής εθνικής υποδομής με γεωστρατηγική σημασία για το Ιόνιο και την Αδριατική.
Η παραχώρηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) στον όμιλο Grimaldi δημιουργεί ιδιωτικό μονοπώλιο στο λιμάνι, αλλά και οδηγεί στη δημιουργία ιδιωτικού μονοπωλίου στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας- Ιταλίας, εφόσον ο βασικός πελάτης είναι και νέος μεγαλομέτοχος του ΟΛΗΓ.
Η ιδιωτικοποίηση/παραχώρηση θα προκαλέσει την ακύρωση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων για την Ηγουμενίτσα, αφού ο ιδιώτης δεν υποχρεώνεται πλέον σε οποιασδήποτε επένδυση, όπως αυτή της Μαρίνας της Ηγουμενίτσας που υποτίθεται ότι θα υλοποιούνταν.
Αυτό έρχεται σε συνέχεια της ακύρωσης άλλων σπουδαίων έργων επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως είναι η δημιουργία του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας και η Σιδηροδρομική Εγνατία.
Αγνοείται ο Περιφερειακός άξονας της Ηγουμενίτσας με την ταυτόχρονη σύνδεσή του με το τελωνείο Μαυροματίου στα σύνορα με τη γειτονική Αλβανία που θα έδινε υπεραξία στην περιοχή. Και η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης στην τοπική κοινωνία κινδυνεύει να μείνει κενό γράμμα, αφού δεν συνδυάζεται με αντισταθμιστικά που θα εξασφάλιζαν την αξιοποίηση και τη βιωσιμότητα της διαχείρισής της από τους οικείους ΟΤΑ.
Οι επιλογές Μητσοτάκη έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Ευρωπαϊκό μοντέλο αξιοποίησης των λιμανιών όπου, η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα τους συνδυάζεται με πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε επιμέρους δραστηριότητες.
Η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων με την πώληση του λιμανιού, πέρα από τις οικονομικές της επιπτώσεις, όπως η αύξηση του κόστους στο εισαγωγικό και στο εξαγωγικό εμπόριο, υπονομεύει τη δυνατότητα της χώρας να παρεμβαίνει σε μια περιοχή με ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον, συγκεκριμένα των Δυτικών Βαλκανίων και της Αδριατικής.
«Ανάπτυξη» για τον Μητσοτάκη το ξεπούλημα του λιμανιού
Από την Ηγουμενίτσα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η μεταβίβαση της διαχείρισης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας σε έναν μεγάλο ναυτιλιακό κολοσσό όπως είναι o όμιλος Grimaldi σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη τόσο για την εθνική όσο και για την τοπική οικονομία», υποστηρίζοντας ότι «η απενοχοποίηση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει φέρει μεγάλη πρόοδο στην Ελλάδα».
Υποστήριξε ότι αυτή η συμφωνία «δεν θα είχε γίνει, αν η χώρα δεν είχε κάνει μεγάλα άλματα», ενώ υποστήριξε ότι «σε συνδυασμό με άλλα έργα που θα γίνουν στην Ηγουμενίτσα, στα Σύβοτα, την Πλαταριά και τη Σαγιάδα θα αναδειχθεί ο νομός Θεσπρωτίας και ως τουριστικός προορισμός. Ο σταθμός κρουαζιέρας, ως προορισμός γιότινγκ».