Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως «εάν η κυβέρνηση δίνει χρήματα σε έναν δήμο για έργα πρόληψης των πυρκαγιών, θα πρέπει και να ελέγχει αν έγιναν» και συνέχισε: «Εφόσον εκτιμούμε ότι το πρόβλημα είναι η κλιματική κρίση πρέπει να κάνουμε κάτι για την κλιματική κρίση και το περιβάλλον. Δεν μπορεί π.χ να καταψηφίζει ο κ. Μητσοτάκης να καταψηφίζει τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης στο Ευρωκοινοβούλιο. Ήταν λάθος» σημείωσε ακόμη ο Σωκράτης Φάμελλος. «Εφόσον φοβόμαστε την κλιματική κρίση, θα πρέπει να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα και την προσαρμογή της κοινωνίας μας» είπε προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει «ισχυρότερη πολιτεία, ισχυρότερο κράτος. Με σχεδιασμό και στελέχωση».

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που κατατέθηκε στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε πως «δε δίνει στους δημοσίους υπαλλήλους τις σωστές αμοιβές και την κάλυψη του κόστους που δημιουργεί ο πληθωρισμός» και υπογράμμισε πως και οι πυροσβέστες είναι υποαμοιβόμενοι. «Τα διυλιστήρια μπόρεσαν και πήραν 3 δισεκατομμύρια κέρδη. Οι πυροσβέστες όχι;».

Ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε πως «την επόμενη μέρα των πυρκαγιών χρειάζεται αποκατάσταση και αποζημιώσεις» επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις για άμεσες δράσεις σε τρεις άξονες που κατέθεσε χθες: «Οριοθέτηση των καμένων, κήρυξη αναδασωτέων, αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Καταγραφή της ζημιάς και αποζημίωση οικοσκευής και επαγγελματικής στέγης και βασικά θέματα στις υποδομές. Ύδρευση και ηλεκτρισμός»

«Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων» υπενθύμισε αναφερόμενος συγκεκριμένα στις ταβέρνες στο δάσος του Σχινιά, ενώ παρατήρησε ότι την προηγούμενη διετία πέρασε μια τροπολογία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην κατεδαφιστούν τα τελεσίδικα κριθέντα κατεδαφιστέα στον αιγιαλό, την παραλία και τις όχθες των ποταμών. «Λάθος μήνυμα. Πολλαπλασιάστηκε η αυθαιρεσία» σχολίασε.