του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη

Η WB πείστηκε  και αγόρασε από τη συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ τα τέσσερα πρώτα βιβλία  της σειράς με μόλις 1.000.000 λίρες. Τότε μπορεί να της φάνηκαν πολλά, αλλά μετά από αυτό που ακολούθησε, φαντάζομαι ψίχουλα. Η Ρόουλινγκ έβαλε μόνο έναν όρο στο συμβόλαιο: «στην ταινία να παίξουν μόνο βρετανοί ηθοποιοί» – τελικά έπαιξαν και κάποιοι Ιρλανδοί….

Ο πρώτος σκηνοθέτης που επιλέχθηκε για να γυρίσει την ταινία, ήταν ο Στίβεν Σπίλμπεργκ αλλά το σχέδιο δεν ευοδώθηκε, γιατί όπως είπε ο Σπίλμπεργκ, αυτό το βιβλίο είναι καλύτερα να γίνει με κινούμενα σχέδια, παρά με ηθοποιούς. Του ταιριάζει καλύτερα…

Η πρώτη ταινία Χάρρυ Πότερ παίχθηκε στην αυγή του 21ου αιώνα το 2001, και η τελευταία το 2011. Οκτώ ταινίες και οι οκτώ παραγωγοί της Warner Bros που προήλθαν από 7 βιβλία – και το τελευταίο βιβλίο κυκλοφόρησε σε 2 ταινίες. Η μία συνέχεια της άλλης. Αυτές οι 8 ταινίες στοίχισαν συνολικά ένα 1.425.000.000 δολάρια αλλά έκαναν εισπράξεις 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.  Καθαρό κέρδος δηλαδή γύρω στα 6.000.000.000 δολάρια. Είναι η δεύτερη ολοκληρωμένη σειρά στην ιστορία του  κινηματογράφου σε εισπράξεις, ενώ από όλες τις ταινίες μόνο ο «Χάρρυ Πότερ» και ο «Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν» δεν έχουν μία θέση στις  50 πιο εμπορικές ταινίες όλων των εποχών. Κάποια στιγμή, στην αρχή των γυρισμάτων της πρώτης ταινίας, είχαν προτείνει στη συγγραφέα να παίξει το ρόλο της μητέρας του Χάρρυ Πότερ, αλλά εκείνη αρνήθηκε. Οι οντισιόν για να βρεθούν τα παιδιά που θα έπαιζαν τους βασικούς ρόλους, κράτησαν σχεδόν 7 μήνες, ενώ το κοριτσάκι που τελικά έπαιξε  την Ερμιόνη, δεν ήθελε καν να πάει στην οντισιόν. Η δασκάλα της και οι δικοί της επέμεναν!. Όμως, τίποτε ωραίο δεν κρατάει για πάντα. Και τα βιβλία του Χάρρυ Πότερ δεν ήταν ατελείωτα, κάποια στιγμή τελειώσανε. Έκαναν τα πάντα για να πείσουν τη συγγραφέα να γράψει κι’ άλλο αλλά τίποτε δεν κατάφερε να αλλάξει τη γνώμη για το όχι της. Και μπορούσε να το κάνει, μια και είχε φροντίσει  απ’ την αρχή, να μην πουλήσει τα δικαιώματα των βιβλίων και των ηρώων της  στη Warner Bros. Αν δεν το είχε προσέξει αυτό τότε,  η Warner θα μπορούσε ασύστολα να γυρίζει ταινίες και ταινίες Χάρρυ Πότερ και να εμπορεύεται τους ήρωες και τα βιβλία με κάθε τρόπο. Ο Χάρρυ Πότερ ήταν δικός της και δικός της έμεινε…

Όταν έχεις βέβαια στα χέρια σου ένα τέτοιο χρυσό αυγό, ειδικά τέτοιες  εποχές, δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να το χάσεις, ακόμα και αν η κότα που το γεννάει κάθε μέρα έχει αντιρρήσεις. Έτσι 5  χρόνια μετά τον τελευταίο Χάρρυ Πότερ η Τζ.Κ.Ρόουλινγκ επιστρέφει με τα «ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ». Και όχι μόνο επανέρχεται ο κόσμος που δημιούργησε στα βιβλία της, αλλά συγχρόνως η ίδια εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ταινία ως σεναριογράφος. Και η αλήθεια είναι πως όποια βοήθεια και αν δέχθηκε ενδεχομένως, το σενάριό της είναι και άψογο και δικό της. Αυτό φαίνεται από χιλιόμετρα.

Το «ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ» δεν έχει σχέση με  τον ίδιο τον Χάρρυ Πότερ και τους χαρακτήρες που τον περιτριγύριζαν στις προηγούμενες ταινίες, μια και διαδραματίζεται 70 χρόνια πριν την πρώτη ιστορία του Χάρρυ. Είναι Νέα Υόρκη 1926 και μία ιστορία μαγείας, που πραγματικά δε θα θέλαμε να σας  την παραθέσουμε για το δικό σας το καλό. Είναι πραγματικά μία εξαιρετική ιστορία και το σενάριο σου κρατάει ασταμάτητα το ενδιαφέρον, όμως με τα τόσα πολλά που συμβαίνουν, με όλα αυτά τα ονόματα, όλους αυτούς τους ήρωες, πραγματικά αν το περιγράψει κάποιος σε κάποιον και δεν το απολαύσει στην μεγάλη οθόνη, θα πάθει πονοκέφαλο. Κάτι που δεν συμβαίνει βέβαια όταν το βλέπεις στην ταινία. Η τελευταία λέξη της τεχνικής πηγαίνει χέρι χέρι με πραγματικά υψηλή αισθητική – την αισθητική βεβαίως του κινηματογραφικού παραμυθιού, όχι του Ρέμπραντ, ε;

Όλη η Νέα Υόρκη του 1926 έχει φτιαχτεί από κομπιούτερ και ό,τι φτιάχτηκε σε αυτό το κομπιούτερ προσέχθηκε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Η ταινία έχει και δράση και αισθητική  και χιούμορ και συναίσθημα. Και απευθύνεται τόσο στους μικρούς, όσο και στους μεγάλους. Αν και αυτή η ταινία, ενώ μπορεί άνετα ένας γονιός να πάει εκεί τα παιδιά του, συγχρόνως είναι πιο πολύ για ενηλίκους απ’ ότι οι προηγούμενοι Χάρρυ Πότερ. Στην ουσία είναι μια απολαυστική ταινία, μια πολύ έξυπνη ταινία, που σε παρασύρει ώστε να ξεχαστείς. Είναι να θαυμάζεις όλους τους ηθοποιούς της ταινίας για το κέφι αλλά και τον ακομπλεξάριστο τρόπο που ερμηνεύουν τους ρόλους τους, με επικεφαλής τον Έντι Ρέντμεϊν Τον σπουδαίο ηθοποιό, που μετά τη νίκη του στα όσκαρ, όταν ερμήνευσε τον Στίβεν Χόκινγκ, εδώ δίνει και κέφι αλλά και βαρύτητα ερμηνείας.

Για την ακρίβεια και για να ξέρετε, θα ακολουθήσουν άλλες 4 ταινίες, ξεκινώντας από το 2019 όλες από τα χεράκια  της Τζ.Κ.Ρόουλινγκ. Της Ρόουλινγκ που πραγματικά έφτιαξε μόνη και από το μυαλό της έναν ολόκληρο κόσμο, τον κόσμο του Χάρρυ Πότερ, που πια ανήκει όχι μόνο στις καρδιές των θεατών και των αναγνωστών της, αλλά στην παγκόσμια ποπ κουλτούρα. Είναι να θαυμάζεις τόσους χαρακτήρες, τόσα ζώα, και τόσα ονόματα, που αποτελούν αυτό τον κόσμο, και που γέννησε αυτό το μυαλό.  Ένα μυαλό που στην κατηγορία του ελαφρού θεάματος και του παραμυθιού πραγματικά κεντάει…