X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Φάρσα η καταδίκη του Αλεξάντερ Βίννικ στη Γαλλία

Κατέρρευσαν οι 13 από τις 14 κατηγορίες, αμφίβολη η νομική υπόσταση του αδικήματος για το οποίο καταδικάστηκε. Πιθανή η έφεση. Έκθετο το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
|

Μία μόνον από τις 14 κατηγορίες για τις οποίες ζητήθηκε η έκδοση του, και αυτή αμφίβολης νομικής υπόστασης αποδέχθηκε το γαλλικό δικαστήριο που δίκασε τον «κύριο μπίτκόιν» όπως είναι γνωστός ο 41χρονος Ρώσος Αλεξάντερ Βίννικ, ο οποίος συνελήφθη στην Ελλάδα, με τη συνδρομή ανδρών του FBI, και κρατήθηκε σε βασανιστικές συνθήκες, καταφεύγοντας και σε απεργία πείνας για την καταπάτηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του

Ο Βίννικ κρίθηκε αθώος για τις 13 από τις 14 κατηγορίες, ενώ προηγουμένως είχαν αποσυρθεί και άλλες κατηγορίες.

Όπως δήλωσε στο TPP η συνήγορος του Αλεξάντερ Βίννικ στην Ελλάδα, Ζωή Κωνσταντοπούλου, «για τη συντριπτική πλειοψηφία των αδικημάτων για τα οποία εκδόθηκε από την Ελλάδα στη Γαλλία, ο Αλεξάντερ Βίννικ αθωώθηκε, γεγονός που επιβεβαιώνει εκείνο που εξαρχής είχαμε καταγγείλει: ότι εναντίον του συντάχθηκε ένα κατασκευασμένο, ογκώδες κατηγορητήριο, για να επιτευχθεί η έκδοσή του. Το μοναδικό αδίκημα για το οποίο τελικά καταδικάσθηκε, “νομιμοποίηση bitcoin”, είναι αμφισβητούμενης νομικής υπόστασης, ενώ όσα αποκαλύφθηκαν και έλαβαν χώρα στη διάρκεια της θυελλώδους δίκης στο Παρίσι επιβεβαιώνουν αυτό που επίσης εξαρχής είχαμε καταγγείλει: ότι ο Αλεξάντερ είναι θύμα βαριάς κατάχρησης εξουσίας και η μεταχείρισή του υπαγορεύθηκε με παρεμβάσεις κυβερνήσεων, με πρώτες τις ΗΠΑ».

Στις επόμενες ημέρες ο Αλεξάντερ Βίννικ και οι συνήγοροί του θα αποφασίσουν αν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Ο 41 ετών Ρώσος υπήρξε θύμα ασφυκτικών αμερικανικών πιέσεων προς τις ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες ενέδωσαν. Οι συνήγοροί του σε όλο τον κόσμο επιμένουν ότι η απάνθρωπη μεταχείριση που του επιφυλάσσεται, «δεν έχει σχέση με αξιόποινες πράξεις, αλλά με την πολύτιμη τεχνογνωσία του».

Υπενθυμίζεται ότι ο Βίνικ ζητούσε να εκδοθεί στη Ρωσία, και για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς η σύζυγός του, Αλεξάνδρα έπασχε από καρκίνο. Η άτυχη 34χρονη γυναίκα υπέκυψε στην ασθένειά της μόλις πριν ένα μήνα, χωρίς να έχει δει το σύζυγό της για χρόνια και αφήνοντας πίσω τα παιδιά τους, έξι και εννέα ετών, που δεν έχουν δει τον πατέρα τους επί 3,5 χρόνια. Οι λεπτομέρειες της κατάστασης της συζύγου του και των παιδιών του, τα οποία μεγαλώνει η μητέρα του, ήταν γνωστές στην ελληνική πολιτεία, η οποία ωστόσο έδειξε απάνθρωπο πρόσωπο με αποκορύφωμα το γεγονός του αρνήθηκε το δικαίωμα να εκδοθεί στην πατρίδα του, η οποία επίσης είχε ζητήσει την έκδοσή του, και, κατά παράδοση και βάσει των διεθνών κεκτημένων, έπρεπε να προηγείται τόσο της Γαλλίας όσο και των ΗΠΑ.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η υπόθεση Βίνικ υπήρξε και ένας ακόμη λόγος κρίσης των διμερών ελληνο-ρωσικών σχέσεων, που βρίσκονται στο ναδίρ.

 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις