Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί επιστρατεύτηκαν την Κυριακή για να αναπτυχθούν γύρω από την περιοχή των Εξαρχείων και το κέντρο της Αθήνας, ώστε να εμποδίσουν οποιονδήποτε πολίτη να προσεγγίσει το μνημείο του δολοφονηθέντος Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός την 6η Δεκέμβρη του 2008 από το χέρι του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα. Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής οι προσαγωγές που είχαν γίνει εκτιμώνται σε περισσότερες από 60.

Μία ημέρα νωρίτερα, στη Διαύγεια δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθήνας, για την πρόσκληση ενδιαφέροντος και την ανάθεση της προμήθειας μπουκαλιών νερού, χυμών φρούτων και σάντουιτς για τους αστυνομικούς, καθώς και χημικές τουαλέτες για χρήση από τους ίδιους, με το κόστος να φτάνει συνολικά τα 5.300 ευρώ. Ωστόσο, τόσο η αλληλουχία των δημοσιεύσεων στην κρατική σελίδα διαφάνειας, όσο και ο χρόνος που δόθηκε για την υποβολή προσφορών προβληματίζει.

Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις ανάληψης υποχρέωσης του προϋπολογισμού της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών για τα νερά, τους χυμούς και τα σάντουιτς, καθώς και για τις χημικές τουαλέτες, δημοσιεύτηκαν δέκα λεπτά πριν τις 11 το μεσημέρι του Σαββάτου. Κατά τις αποφάσεις, δεσμεύτηκαν πιστώσεις 900 ευρώ για την ενοικίαση 30 χημικών τουαλετών, 570 ευρώ για την προμήθεια μπουκαλιών νερού, 1.300 ευρώ για την προμήθεια χυμών, καθώς και 4.300 ευρώ για την προμήθεια σάντουιτς, «στα πλαίσια πραγματοποίησης αστυνομικής επιχείρησης ευρείας κλίμακας την 6/12/2020».

Ακολούθως, από τις 11.20 έως τις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ακολούθησαν οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για όλα τα παραπάνω, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την ίδια ημέρα, και μόλις λίγα λεπτά αργότερα. Πιο συγκεκριμένα, η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα μπουκάλια νερού δημοσιεύτηκε στις 11.20, με διορία μέχρι τις 12.30. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους χυμούς δημοσιεύτηκε στις 11.26 με διορία επίσης μέχρι τις 12.30. Η αντίστοιχη πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα σάντουιτς δημοσιεύτηκε στις 11.34 με διορία έως τις 12.45, και η πρόσκληση για τις χημικές τουαλέτες στις 12 το μεσημέρι με διορία έως τις 13.00.

Μισή ώρα αργότερα, στη Διαύγεια ξεκίνησαν να δημοσιεύονται οι αποφάσεις για τη «Σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών επιτροπών: α) για έρευνα αγοράς – αξιολόγηση προσφορών, β) για εξέταση τυχόν προβλεπόμενων ενστάσεων – προσφυγών και γ) για παραλαβή των 3.797 τεμαχίων νερού 0.5 lt, στα πλαίσια πραγματοποίησης αστυνομικής επιχείρησης ευρείας κλίμακας την 6η Δεκεμβρίου του έτους 2020». Ακολούθησε στις 12.37 αυτή για την προμήθεια των σάντουιτς, στις 12.39 για την ενοικίαση των τουαλετών, και στις 12.43 για την προμήθεια των χυμών.

Έπειτα, στις 13.25 δημοσιεύτηκε η πρώτη απόφαση για την ανάθεση της προμήθειας των 3.797 χυμών κοκτέιλ στην εταιρεία «Αδερφές Λεουνάκη ΟΕ», ενώ ακολούθησε η ανάθεση για την προμήθεια ίδιου αριθμού σάντουιτς από την εταιρεία «Κ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. με δ.τ. GOLDEN SANDWICH» στις 13.36, και ίδιου αριθμού μπουκαλιών νερού από την ίδια εταιρεία με τους χυμούς, την «Αδερφές Λεουνάκη ΟΕ» στις 13.59. Στις 13.53 δημοσιεύτηκε και η απόφαση για την ανάθεση της μίσθωσης 18 χημικών τουαλετών τελικά, στην εταιρεία με την επωνυμία «GEON ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝ. ΕΠΕ».

Συνεπώς, όπως προκύπτει, η διαδικασία διαφάνειας της προμήθειας των φαγώσιμων και των τουαλετών κράτησε συνολικά και μετά βίας διάστημα τριών ωρών, εντυπωσιάζοντας με τον ελάχιστο χρόνο που διατέθηκε για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για την υποβολή προσφορών, την συγκρότηση επιτροπής για την εξέτασή τους, αλλά και την επιλογή των εταιρειών για την ανάθεση των προμηθειών και των μισθώσεων, που έφτασαν συνολικά το ποσό των 5.295 ευρώ.