συνέντευξη: Ηλιάνα Ζερβού
Τα Φεμινιστικά Φεστιβάλ διοργανώνονται από την Συνέλευση 8 Μάρτη, μία φεμινιστική συλλογικότητα με έδρα την Αθήνα, που εμπνεύστηκε από τις Ισπανίδες Φεμινίστριες και τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 8 του Μάρτη. Η Συνέλευση στη χώρα μας προσπάθησε να φέρει την απεργία «στο σπίτι και στη δουλειά», αναδεικνύοντας, ακριβώς, την απλήρωτη εργασία που επωμίζονται οι γυναίκες με τους ρόλους της «φροντίστριας» και της «νοικοκυράς» διαχρονικά. Στην συνέχεια «αποφασίσαμε να διοργανώνουμε και αυτά τα φεστιβάλ, επιχειρώντας στην πραγματικότητα να διαμορφώσουμε έναν ασφαλή χώρο για όλες, όλους και όλα για να συζητάμε και να δίνουμε ορατότητα σε ζητήματα που μας απασχολούν και μας πλήττουν» λέει η Ιωάννα Μεγαλιού.
«Οι γυναικοκτονίες είναι ένα θέμα που είχαμε επιλέξει να ανοίξουμε και ως συνέλευση και πράγματι έχει λάβει μεγάλη ορατότητα, καθώς έχει αναδειχθεί ποιο είναι το κίνητρο, δηλαδή το φύλο της γυναίκας και η προσπάθεια επιβολής, αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε εκεί» δηλώνει η Ιωάννα. «Το κίνημα πρέπει να βγάλει μπροστά και ορισμένες διεκδικήσεις, απο το που θα μπορούν να καταγγείλουν (σ.σ) τα θύματα έμφυλης βίας μέχρι τις δομές φιλοξενίας και υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών» εξηγεί το μέλος της συνέλευσης σχετικά με την κεντρική εκδήλωση της πρώτης ημέρας του φεστιβάλ «Για την Φεμινιστική Υπεράσπιση της ζωής: πέρα από τη νομική κατοχύρωση της γυναικοκτονίας».
Ρωτήσαμε την Ιωάννα για την δεύτερη θεματική του φεστιβάλ «Με την Παλαιστίνη ως τη Λευτεριά: Πράξεις φεμινιστικής αντίστασης και αλληλεγγύης»: «Γιατί φεμινιστική αλληλεγγύη;».
«Θεωρούμε ότι η αποικιοκρατία, η κατοχή και έμφυλη βία συνδέονται, δεν είναι έννοιες ξεχωριστές και αυτό έχουμε προσπαθήσει να συμπυκνώσουμε και με το σύνθημα καμία δεν είναι ελεύθερη μεχρι να είμαστε όλες» απαντάει και συνεχίζει ότι «αυτός είναι ο λόγος που έχουμε αποφασίσει να αφιερώσουμε το φεστιβάλ στην αδερφές μας στην Γάζα που εναντιώνονται απέναντι στο αποικιοκρατικό καθεστώς από το κράτος του Ισραήλ». Σε αντίθεση με το «ανεκτικό στην διαφορετικότητα» προφίλ που επιχειρεί σχηματίσει το κράτος του Ισραήλ, προκειμένου να ξεπλύνει τα εγκλήματα του εργαλειοποιώντας τις πολλαπλές καταπιέσεις των έμφυλων υποκειμένων, η συνέλευση ξεκαθαρίζει ότι τάσσεται πάντα δίπλα στον καταπιεσμένο παλαιστινιακό λαό.
«Πέρα από την αλληλεγγύη που θέλουμε να δείξουμε σε θεωρητικό και ηθικό επίπεδο, έχουμε αποφασίσει να ενισχύσουμε και δυο συλλογικότητες που προσφέρουν άμεση και πρακτική βοήθεια στην Γάζα» επισημαίνει, επίσης, το μέλος της συνέλευσης.
Οι διοργανώτριες του φεστιβάλ έχουν μεριμνήσει, ακόμα, να διαμορφώσουν έναν χώρο προσβάσιμο για όλα τα άτομα, με μπάρες αναπήρων και διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα ώστε να μην αποκλείεται καμία και κανένας από τις δράσεις του. «Έχουμε προσπαθήσει πάρα πολύ για να φτιάξουμε έναν χώρο όπου θα χωράνε όλες, όλοι και όλα» σημειώνει η Ιωάννα.
Το «Stand Up Comedy» θα πλαισιωθεί από γυναίκες κωμικούς, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μία κωμωδία που θα απέχει από τα έμφυλα στερεότυπα και τον καθημερινό σεξισμό, ενώ σημαντικές καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες θα ενώσουν τις φωνές τους και την τέχνη τους ενάντια στις γυναικοκτονίες και την γενοκτονία στην Παλαιστίνη. Η Ιωάννα λέει στο TPP περήφανα για την στήριξη του Φεστιβάλ από ανθρώπους που «έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν την τέχνη τους και για να ενισχύουν τέτοια εγχειρήματα».
«Θα είναι εκεί για να τραγουδήσουν και να τραγουδήσουμε κι εμείς μαζί τους» επίμονα και δυνατά ενάντια σε ότι μας καταπιέζει.
Το Φεστιβάλ, τέλος, υπογραμμίζει ότι θα αποτελεί ζώνη ελεύθερη από ισραηλινά προϊόντα, στα πλαίσια του οικονομικού μποϊκοτάζ, ενώ θα υπάρχει μπαρ, βιβλιοπωλείο και χώρος συνάντησης φεμινιστικών και Loatqi+ συλλογικοτήτων και κοινωνικών οργανώσεων. Η συνέλευση, δηλώνει κάθετα πως σεξιστικές, τρανσφοβικές, ομοφοβικές και ρατσιστικές συμπεριφορές δεν θα γίνονται ανεκτές και θα αντιμετωπίζονται με επαγρύπνηση και συλλογικότητα.
Το πρόγραμμα: