της Ινώς Κλώσση

Παραδοσιακά, ο όρος χρησιμοποείται για να περιγράψει 4 είδη εκμετάλλευσης. Τη σεξουαλική, την εργασιακή, το εμπόριο οργάνων και την εμπορία παιδιών.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά στην καταναγκαστική εργασία στην οποία χρησιμοποιούνται κυρίως άνδρες και παιδιά και έπειτα στη σεξουαλική εκμετάλλευση κατά κύριο λόγο των γυναικών. Οι χώρες προέλευσης των θυμάτων είναι συνήθως οι: Κίνα, Νιγηρία, Βραζιλία, Βιετνάμ, Ρωσία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Βουλγαρία και Ολλανδία.

Κάνοντας μία διαδρομή ανά τους αίωνες, το trafficking συναντάται στην πρώιμη ακόμα μορφή του στα προϊστορικά χρόνια με την ανάπτυξη της κοινωνικής διαστρωμάτωσης και κορυφώνεται με τα σκλαβοπάζαρα στη μεσαιωνική Ευρώπη και αργότερα στην Αμερική με την οικονομική εκμετάλλευση των νέγρων από τους λευκούς.

Και όμως, σήμερα εν έτει 2016, δεν έχουν αλλάξει πολλά. Η σύγχρονη δουλεία αποτελεί παγκόσμια μάστιγα, άλλοτε έκδηλη, άλλοτε συγκαλυμμένη (υπό τον όρο smiling trafficking, στον οποίο ο θύτης παρέχει στο θύμα μια σχετική ελευθερία, με σκοπό την αποφυγή ακραίων αντιδράσεων).

Με αφορμή την 18η Οκτωβρίου, την πανευρωπαϊκή ημέρα ενάντια στην εμπορία ανθρώπων, η Ελλάδα για δεύτερη χρονιά διοργάνωσε το φεστιβάλ Break the Chain 2, που έλαβε χώρα στην Τεχνόπολη, στις 22 και 23 Οκτωβρίου. Διοργανωτές του φεστιβάλ ήταν το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Δήμος Αθηναίων, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Ελculture.

Το φεστιβάλ πλαισίωσαν εκθέσεις φωτογραφίας, θεατρικά, χορευτικά και εικαστικά δρώμενα, προβολές ταινιών, ημερίδα με εισηγήσεις και ομιλίες από σχετικούς φορείς, καθώς και έκθεση φοιτητών και αποφοίτων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, όλα εμπνευσμένα από το Human Trafficking.

Τα τελευταία χρόνια ο όρος trafficking έχει διευρυνθεί εννοιολογικά και έχει πάρει σύγχρονες διαστάσεις αρκετά ανησυχητικές. Μία από τις πιο πρόσφατες μορφές trafficking αποτελεί ο ευρέως χρησιμοποιούμενος όρος bullying, ελληνιστί εκφοβισμός, ο οποίος συναντάται κυρίως στα σχολεία, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στοχοποιεί εκείνον που παρεκκλίνει από την πλειοψηφία και από ό,τι αυτή αντιλαμβάνεται ως κανονικό.

Το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) ήταν παρόν στο φεστιβάλ και έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα, εισάγοντάς μας στο πρόγραμμά του «Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό», στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί διαδικτυακή πλατφόρμα για παιδιά και ενήλικους που επιθυμούν να μοιραστούν εμπειρίες bullying και να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπισή του.

Στην ημερίδα με θέμα «Σπάσε την Αλυσίδα της Εμπορίας και Εκμετάλλευσης Ανθρώπων» που διεξήχθη το Σάββατο 22 Οκτωβρίου συμμετείχαν μέλη Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων, όπως το Save the Children, Το Χαμόγελου του Παιδιού, η Μετάδραση καθώς και μέλη του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αλλά και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Μας συστήθηκαν καλύτερα, επίσης, το Solidarity Now και το No Hate Speech Movement, γνωστοποιώντας το ακτιβιστικό τους έργο για τους πρόσφυγες και για την καμπάνια ενάντια στη ρητορική μίσους, αντίστοιχα.

Το φεστιβάλ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε δραστηριότητες που είχαν διαδραστικότητα με παιδιά και η συμμετοχή των παιδιών ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Το Break the Chain 2 αγκάλιασε την ελευθερία λόγου, την ελεύθερη βούληση, την ετερότητα σε κάθε της έκφανση και μήνυμά του ήταν ο σεβασμός στη γυναίκα, το παιδί και την ατομικότητα εν γένει, ελπίζοντας στην ευαισθητοποίηση και τη συλλογική αφύπνιση των πολιτών για να δοθεί οριστικό τέλος στην εκμετάλλευση ανθρώπων από ανθρώπους.