Την «αποχώρηση των μάχιμων στρατευμάτων» τους από το Ιράκ ανακοίνωσαν χθες, μετά από Ιρακινο-αμερικανικές συνομιλίες, οι ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να δώσουν χρονοδιάγραμμα, αφού «αυτό θα καθοριστεί σε μεταγενέστερες τεχνικές συνομιλίες».

Παράλληλα με την αναφορά σε «μάχιμα στρατεύματα», αναφέρεται και ό,τι ο αμερικάνικος στρατός θα παραμείνει στο Ιράκ «για να προσφέρει εκπαίδευση και βοήθεια στον Ιρακινό στρατό». Πρόκειται για περαιτέρω μείωση του στρατού των ΗΠΑ στο Ιράκ αλλά όχι για απόσυρση. Η απουσία χρονοδιαγράμματος είναι επίσης ένα προβληματικό στοιχείο.

Η ανακοίνωση έρχεται ως επιστέγασμα μιας ελαφράς – προς το παρόν- αλλαγής πολιτικής των ΗΠΑ στο Ιράκ, με την ανάληψη της αμερικάνικης διακυβέρνησης από το Τζο Μπάιντεν. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκίνησε νέον «στρατηγικό διάλογο» και η συγκεκριμένη ανακοίνωση είναι η πρώτη σε αυτό το πλαίσιο. Ωστόσο, ουσιαστικά και αυτός ο διάλογος αποτελεί συνέχεια των συνομιλιών, που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιούνιο η κυβέρνηση Τραμπ, για την πλήρη απόσυρση των αμερικάνικων στρατευμάτων, που και πάλι δε συμβαίνει.

Η επίσημη δικαιολογία της παραμονής στρατού με «εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό» ρόλο είναι οι «μεγάλες πρόοδοι» που έχει κάνει, υπό την αμερικάνικη «εκπαίδευση» ο Ιρακινός στρατός. Στην ανακοίνωση επίσης καταγράφεται ότι η προστασία των Αμερικάνικων βάσεων στο Ιράκ θα παρέχεται από την κυβέρνηση της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2020, μετά τη δολοφονία, επί Ιρακινού εδάφους, του Ιρανού στρατιωτικού ηγέτη Κασέμ Σολεϊμανί και του Ιρακινού πολιτικοστρατιωτικού ηγέτη Αμπού Μαγντί αλ- Μουχαντίς, το Ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε την πλήρη και ολοκληρωτική απόσυρση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα.