Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργο Ζανιά. Και ήταν ειλικρινής σε ένα πράγμα: ότι είναι επικοινωνιακό show το να είσαι αυστηρός με τις τράπεζες χωρίς να φέρνεις αποτέλεσμα.

Αμέσως μετά όμως αποδείχτηκε ότι ο δικός του νόμος 4161/2013, που με λαχτάρα περίμεναν χιλιάδες υπερχρεωμένοι δανειολήπτες για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, δεν περπατάει, καθώς δεν έχει τύχει παρά ελάχιστης αποδοχής.

Ναι, δεν είναι μόνο επικοινωνιακό show το να ενημερώνουν τα μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και ο υφυπουργός Αθανάσιος Σκορδάς, κι εκείνα να γράφουν (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) «Νόμος-ανάσα για 200.000 δανειολήπτες». Είναι κάτι πολύ χειρότερο, είναι σκέτο ψέμα. 

Στη χθεσινή λοιπόν συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς, βγήκε η είδηση ότι μόνο 1.000 δανειολήπτες έχουν κάνει αίτηση για να ενταχθούν στο νόμο 4161/2013 για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 150.000 με 200.000 δανειολήπτες!

Ο συγκεκριμένος νόμος υποτίθεται ότι βγήκε προκειμένου να «βελτιώσει» τον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τον οποίο είχαν πολεμήσει με λύσσα οι τραπεζίτες. Ο νόμος καθυστέρησε σημαντικά, γιατί δεν έπαιρνε την έγκριση της τρόικας και των τραπεζιτών. Τελικά έφτασε στη Βουλή όχι ως νόμος για ρυθμίσεις δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αλλά ως νόμος για ρυθμίσεις ενήμερων δανειοληπτών. Δηλαδή κοροϊδία. Και ήρθε προβλέποντας διάφορους περιορισμούς, ακριβώς για να μην μπορούν να τον αξιοποιήσουν ούτε οι ενήμεροι δανειολήπτες. Το αποτέλεσμα δικαιώνει τον νόμο-παρωδία του κ. Χατζηδάκη.

Αλλά ο υπουργός Ανάπτυξης δεν τα πάει καλά ούτε στο άλλο σχέδιό του, που αφορά τη ρευστότητα. Παρακαλάει τους τραπεζίτες να ρίξουν χρήμα στην αγορά βάζοντας τη συμμετοχή τους στις χρηματοδοτήσεις που διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ κλπ.), με στόχο να αυξηθεί η ρευστότητα κατά 2 δισ. μέχρι το τέλος του 2013. Όμως, από τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου που παρουσίασε υπάρχει ήδη υστέρηση: υπογράφηκαν συμβάσεις αξίας 569 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 610 εκατ. ευρώ.