«Είμαστε πάντα δίπλα στους συμμάχους μας. Είναι σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό», είπε ο Μπλίνκεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων, Ενρίκε Μανάλο, καθώς ο κορυφαίος διπλωμάτης επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ στο αμυντικό σύμφωνο των δύο χωρών.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων συζήτησαν αμοιβαίες ασκήσεις στρατιωτικής εκπαίδευσης και βοήθεια στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων του ασιατικού έθνους. Δεσμεύτηκαν επίσης να συνεργαστούν στενά σε τομείς της επισιτιστικής ασφάλειας, της αντιμετώπισης της πανδημίας, της «καθαρής» ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής.

Κοινές θαλάσσιες περιπολίες μεταξύ των Φιλιππίνων και των ΗΠΑ μπορούν να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του αμυντικού συμφώνου, και αυτό είναι ένα θέμα που «μπορεί να συνεχίσει να διερευνάται διμερώς», είπε ο Μανάλο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Μάρκος να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, αν και δεν έχει οριστεί ημερομηνία, δήλωσε ο Φιλιππινέζος αξιωματούχος.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν στη Μανίλα ακολουθεί την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, αυτή την εβδομάδα στην κοντινή Ταϊβάν, η οποία ενέτεινε τις εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. 

Ο Μάρκος είπε ότι η επίσκεψη της Πελόζι ανέδειξε πόσο τεταμένα είναι τα πράγματα στην περιοχή. Η επίσκεψή της, «για να είμαι απολύτως ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι αύξησε την ένταση, απλώς έδειξε πώς η ένταση της σύγκρουσης ήταν σε αυτό το επίπεδο εδώ και αρκετό καιρό», είπε ο Μάρκος στον Μπλίνκεν. «Αυτό δείχνει απλώς το γεγονός της σημασίας της σχέσης» μεταξύ των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων, συμπλήρωσε ο πρόεδρος.