Μετά την προέλαση και εν τέλει την επικράτηση των τζιχαντιστών στη Δαμασκό και την αναγκαστική φυγή του Μπασάρ Άσαντ, ο οποίος ζήτησε και πήρε άσυλο στη Ρωσία, αποφασίστηκε, μέχρι νεοτέρας, το «πάγωμα» της έκδοσης αποφάσεων ασύλου για υπηκόους Συρίας στην Ελλάδα, αλλά και στην Αυστρία και την Γερμανία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο μέσο τους ότι σχεδόν 10.000 αιτήσεις έχουν ανασταλεί μέχρι νεωτέρας. Μάλιστα, η απόφαση αυτή πραγματοποιείται, ενώ η Ελλάδα αποτελεί κύρια πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πρόσφυγες από τη Συρία, μέσω της Τουρκίας και κυρίως από τα θαλάσσια σύνορά της. 

«Θα περιμένουμε να δούμε μέχρι να καταλαγιάσει η σκόνη», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης μετά την απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το Σαββατοκύριακο.

Η Αυστρία «παγώνει» τις αιτήσεις ασύλου από Σύρους και προετοιμάζει τον «ομαλό επαναπατρισμό και την απέλαση»

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στον ίδιο δρόμο κινείται και η Αυστρία, καθώς ανέστειλε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου από Σύρους υπηκόους, ενώ θα επανεξετάσει τις ήδη χορηγηθείσες αιτήσεις μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Στο πλαίσιο αυτό, έχω δώσει εντολή στο υπουργείο να προετοιμάσει ένα πρόγραμμα ομαλού επαναπατρισμού και απέλασης στη Συρία», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ σε δήλωσή του σήμερα Δευτέρα 9/12. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για σχεδόν 12.900 αιτήσεις ασύλου που είναι επί του παρόντος ανοικτές, και 7.300 αιτήσεων που υποβάλλονται για πρώτη φορά.

Υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας – Οι αιτήσεις περισσότερων από 47.000 ανθρώπων βρίσκονται σε αναμονή

Το ίδιο δημοσίευμα, πληροφορεί ότι οι γερμανικές αρχές ανέστειλαν την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου από Σύρους μετά την πτώση της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ειδικότερα, το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις περισσότερων από 47.000 ανθρώπων «παγώνουν», ενώ το Βερολίνο αναμένει να ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο σχετικά με την κατάσταση στη Συρία.

Είπε ότι, προς το παρόν, οι συριακές αιτήσεις θα σπρώχνονται προς τα κάτω και «άλλες αποφάσεις για το άσυλο θα έχουν προτεραιότητα».

Ενώ η Ελλάδα είναι η βασική χώρα «περάσματος» των Σύρων προσφύγων, η Γερμανία αποτελεί την μεγαλύτερη χώρα υποδοχής τους στην ΕΕ, με σχεδόν 1 εκατ. ανθρώπους που διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο. Η ανατροπή του Άσαντ προκάλεσε εκκλήσεις από το κεντροδεξιό CDU (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας)  για κίνητρα που θα τους ενθαρρύνουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ακόμη και όταν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι προειδοποίησαν ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί η χώρα ασφαλής.