Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Ελληνικοκουβανικού Συλλόγου Φιλίας και Αλληλεγγύης της Αθήνας, του Πολιτιστικού Συλλόγυ Χοσέ Μαρτί-Αλληλεγγύη στην Κούβα, της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του Νέου Αριστερού Κόμματος (ΝΑΡ), καθώς και από τον εκδοτικό οίκο Διεθνές Βήμα. Από τον πολιτικό κόσμο έδωσαν παρόν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου που είναι επιφορτισμένο με τις διεθνείς σχέσεις για το ΚΚΕ και μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Λευτέρης Νικόλαος Αλαβάνος Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, ο Άρης Ευαγγελίδης υπεύθυνος για τη Λατινική Αμερική στο ίδιο τμήμα,ο Γιάννης Μπουρνούς, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Σύριζα/Δημοκρατική Συμμαχία και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας με την Κούβα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και ο Νικόλαος Συρμαλένιος, επίσης μέλος της ομάδας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο θάνατος δεν είναι αλήθεια, όταν έχει εκπληρωθεί καλά το έργο της Ζωής

Την εκδήλωση άνοιξε ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, καλλιτεχνικος διευθυντης του STUDIO new star art cinema και συντονιστής της πρωτοβουλίας για να δωθεί το Νόμπελ Ειρήνης του 2021 στους Κουβανούς γιατρούς της Ταξιαρχίας Χένρι Ριβ, ο οποίος κάλεσε στο βήμα την πρέσβη της Κούβας Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα. Η Σέλμις ευχαρίστησε τον διοργανωτή της εκδήλωσης, καθώς και όσους έστειλαν μηνύματα ή παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, προσθέτοντας πως «είναι τεράστια τιμή αυτή η εκδήλωση μνήμης σήμερα σε μια ιστορική φιγούρα όπως αυτή του Φιντέλ, ο οποίος, όπως έλεγε ο αρχηγός του στρατού Ραούλ Κάστρο στον μετά θάνατο φόρο τιμής του, “αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην αλληλεγγύη και μπήκε επικεφαλής μιας σοσιαλιστικής Επανάστασης στην Κούβα “των ταπεινών, από τους ταπεινούς και για τους ταπεινούς”, και μετατράπηκε σε “σύμβολο της πάλης ενάντια στην αποικιοκρατία, στο απαρτχάιντ και στον ιμπεριαλισμό, για την χειραφέτηση και την αξιοπρέπεια των λαών”».

Υπενθύμισε πως «η Κουβανική Επανάσταση, που σφυρηλατήθηκε στο καμίνι της πάλης για την ελευθερία της πατρίδας, ποτισμένη με το αίμα των μαρτύρων και τον ιδρώτα του ηρωικού λαού, που είναι και ο πρωταγωνιστής της, έμαθε να αγωνίζεται, να αντιστέκεται, να προχωρά, να υπερασπίζεται τον εαυτό της, να νικά τους εχθρούς και να συνεχίζει οικοδομώντας ένα καλύτερο μέλλον. Ο Κουβανικός λαός, έμαθε να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες στη διάρκεια αυτών των 62 χρόνων της επανάστασης. Όπως γνωρίζετε αγαπητοί φίλοι, το πρωταρχικό πρόβλημα για την ανάπτυξη της Κούβας στο βάθος της ιστορίας της επανάστασης υπήρξε η εχθρότητα των ΗΠΑ, που δεν παραιτείται από το γεγονός ότι υπάρχει μια σοσιαλιστική επανάσταση σε αυτό που θεωρούν την πίσω αυλή τους ή ζώνη επιρροής».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στις δυσκολίες που βιώνει ο κουβανικός λαός εξαιτίας της επιθετικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών: «Αυτές τις στιγμές, ο κουβανικός πληθυσμός βιώνει μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη όσον αφορά την πρόσβαση σε προϊόντα, υπηρεσίες και φάρμακα πρώτης ανάγκης, εξαιτίας της συνδυαστικής επίδρασης της πανδημίας και των σχεδόν έξι δεκαετιών του παράνομου και εγκληματικού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, στον οποίο έχουν προστεθεί μονομερή εξαναγκαστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τράμπ και που η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν διατηρεί ακόμη και έχει αυξήσει. Αυτές οι ενέργειες έχουν στόχο να βλάψουν ακόμα περισσότερο τις βασικές ανάγκες του κουβανικού λαού, ώστε να ενοχοποιήσουν την κυβέρνηση για αυτό, με σκοπό να προσπαθήσουν να αποδείξουν την αποτυχία του σοσιαλισμού, να παρουσιάσουν την Κούβα σαν ένα αποτυχημένο κράτος, ώστε να χρησιμοποιήσουν ακριβώς αυτή τη στόχευση ως πρόφαση, για την σκλήρυνση του αποκλεισμού και για να εμποδίσουν τον λαό να συνεχίσει να υποστηρίζει την επανάσταση».

Αναφερόμενη στις πρόσφατες αντεπαναστατικές δράσεις στο νησί, τόνισε πως «οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει πολύ έντονα την ιδεολογική υπονόμευση και σήμερα περισσότερο από ποτέ, οργανώνουν, χρηματοδοτούν και προωθούν εκστρατείες διαφόρων τύπων, εφευρίσκοντας ψευδείς προφάσεις για να εντάξουν την Κούβα σε άδικες λίστες, κατασκευάζοντας εκστρατείες ενάντια στους γιατρούς, ενάντια στους ηγέτες, ενάντια στα επιτεύγματα και τις δράσεις της κουβανικής επανάστασης, δημιουργώντας επιπλεόν ψευδή θύματα, ψευδείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ψευδή καταστολή ενάντια στο λαό, ώστε να αμαυρώσουν την εικόνα της επανάστασης .Δεν υπάρχει κανένα νομικό δίκαιο, σε διεθνές επίπεδο, ούτε και στην εθνική κουβανική νομοθεσία, που να προσυπογράφει την βορειοαμερικανική πρακτική της χρηματοδότησης ενεργειών και ατόμων, ώστε να κάνουν απόπειρες ενάντια στην συνταγματική τάξη και το δικαίωμα των κουβανών στην ειρήνη και την ηρεμία».

Κατήγγειλε μάλιστα πως «οι επιχειρήσεις ενάντια στην Κούβα οργανώνονται και χρηματοδοτούνται από κέντρα εξουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, με παρέμβαση υψηλών αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, του Υπουργείου Εξωτερικών και άλλων υπηρεσιών, με την διαρκή παρέμβαση αντικουβανών γερουσιαστών και μελών του Κονγκρέσου και τη συμμετοχή φορέων που συντάσσονται με την πολιτική της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών για να χρηματοδοτήσουν με διάφορους τρόπους τα αποκαλούμενα βελούδινα πραξικοπήματα. Το βασικό νόημα των εκστρατειών της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών έγγυται στην προσπάθεια ακριβώς, να δημιουργήσει εσωτερικές καταστάσεις που να ευνοούν τους στόχους κυριαρχίας, ηγεμονίας, παρέμβασής τους στα εσωτερικά θέματα του λαού μας, παραβίασης της ανεξαρτησίας μας και κυριαρχίας μας, ή ακόμα και ευθυγράμμισης και άλλων χωρών του πλανήτη σε αυτήν την πολιτική».

«Γνωρίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ότι με τις ενέργειές της επιδιώκει και προκαλεί δράσεις αποσταθεροποίησης και βίας, επιδιώκει να διαταράξει την ειρήνη στη χώρα μας. Χρησιμοποιεί για αυτό, έναν πολύ ισχυρό επικοινωνιακό μηχανισμό, ιδίως ψηφιακό. Είναι μια επιχείρηση που οργανώνεται κυρίως, από υλική και πρακτική σκοπιά, από το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, που συνδέεται με τις βίαιες ομάδες, οι οποίες έχουν ένα παρελθόν και ακόμα κι ένα παρόν τρομοκρατικών ενεργειών ενάντια στο λαό μας και ενάντια στις Πρεσβείες της Κούβας σε διάφορες χώρες», προσέθεσε.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην «πορεία που είχε ανακοινωθεί για τις 15 Νοεμβρίου αποτέλεσε μια πρόκληση, ως μέρος της στρατηγικής της «αλλαγής καθεστώτος» για την Κούβα, δοκιμασμένη σε άλλες χώρες. Οι υποκινητές αυτής της αντεπαναστατικής πορείας και οι πολιτικές προβολές τους υπακούουν στο ανατρεπτικό σχέδιο της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών που χρηματοδοτεί ενέργειες ενάντια στον κουβανικό λαό και προσπαθουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα». Διευκρίνησε μάλιστα πως «το κουβανικό σύνταγμα είναι ξεκάθαρο, κανένα συνταγματικό δικαίωμα δεν μπορεί να ασκείται ενάντια στα υπόλοιπα δικαιώματα, εγγυήσεις και βασικά αξιώματα του ίδιου του Συντάγματος».

Ωστόσο, «στην πράξη, παρά τα χρήματα και τις ενέργειες του ιμπεριαλισμού, των συμμάχων και των μισθοφόρων του, για άλλη μια φορά απέτυχαν. Δεν υπήρξε αντεπαναστατική πορεία στην Κούβα. Υπήρξε μόνο η χαρά του επαναστατικού λαού, που υπερασπίζεται την επανάστασή του και τις κατακτήσεις του. Η Κούβα εισέρχεται στη νέα κανονικότητα μπροστά στον έλεγχο της πανδημίας, χάρις στις προσπάθειες των επιστημόνων, του δωρεάν και καθολικού συστήματος υγείας, των κουβανικών εμβολίων και φαρμάκων, της δημόσιας υγείας και της επιστήμης στην υπηρεσία της ευημερίας του λαού. Η 15η Νοεμβρίου ήταν μια μέρα χαράς, ήταν η μέρα των παιδιών στα σχολεία, των νέων στους δρόμους, των τουριστών που έφταναν στην Κούβα, μια χώρα ασφαλής και ήρεμη, υπερασπιστής της ειρήνης και των δικαιωμάτων των πολιτών της».

Υπενθύμισε τα λόγια του Φιντέλ πως: «Κανένα όπλο, καμία δύναμη δεν είναι ικανή να νικήσει έναν λαό που είναι αποφασισμένος να παλέψει για τα δικαιώματά του», τονίζοντας πως «ο κουβανικός λαός για άλλη μια φορά υπερασπίστηκε την Επανάστασή του. Και σε αυτόν τον αγώνα για την ελευθερία μας, την κυριαρχία μας, το δικαίωμά μας να οικοδομήσουμε το κοινωνικό σύστημα που ο λαός της Κούβας επέλεξε και ενάντια στις ιμπεριαλιστικές προβοκάτσιες, οι φίλοι της Κούβας στον κόσμο είχαν έναν ουσιαστικό ρόλο».

Τέλος ευχαρίστησε «όλους τους Έλληνες φίλους που μας στήριξαν κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων και που σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποδεικνύουν ότι δεν αφήνονται να εξαπατηθούν και κάνουν την αλήθεια της κουβανικής επανάστασης και την προσπάθεια και τη θυσία του ηρωικού λαού της, να λάμψει. Φίλοι, ο Φιντέλ δεν έχει φύγει, βρίσκεται στις καρδιές όλων όσων τον θαυμάζουν και ακολουθούν το παράδειγμά του». Αναφέρθηκε στα λόγια του εθνικού ήρωα της Κούβας και Απόστολου της ανεξαρτησίας, Χοσέ Μαρτί, πως «ο θάνατος δεν είναι αλήθεια, όταν έχει εκπληρωθεί καλά το έργο της Ζωής». «Ο Φιντέλ είναι παρών, στις ιδέες του, στο παράδειγμά του, θα ζει για πάντα στον λαό του και σε όλους τους φίλους του κόσμου που τον αγαπούν, τον θαυμάζουν και τον σέβονται, όπως εσείς».

«Είμαι Φιδέλ»

Στην εκδήλωση παρενέβη μέσω βίντεοσκοπημένου χαιρετισμού η Νοέμι Ραμπάζα, αντιπρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών, θέλοντας να μοιραστεί «μερικές σκέψεις, τις οποίες ως Κουβανή, αναθρεμμένη από την Επανάσταση που οργάνωσε ο Φιδέλ, δεν πρέπει να λησμονούμε, ειδικά σε ανήσυχους καιρούς όπως αυτοί που διανύουμε τώρα, παρόλο που θα ήταν αδύνατο να συνοψίσουμε σε αυτό το κείμενο τόσα βιώματα και τόση ενέργεια, στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο. Φέρνοντας στη μνήμη μας τη μορφή του Φιδέλ, γίνεται αντιληπτό ότι η ανάλυση και η αιχμηρή ματιά αυτού του επαναστάτη, δεν περιοριζόταν μόνο στον παρόν, αλλά στο παρελθόν και στο μέλλον. Ο Φιδέλ ήταν άνθρωπος διορατικός , του οποίου τα διδάγματα –καταγεγραμμένα σε βιβλία, συζητήσεις και συλλογισμούς-, συνεχίζουν να είναι η πυξίδα που χαράζει τον δρόμο της Κουβανικής Επανάστασης και των διαφόρων λαών του κόσμου».

Προσέθεσε πως «σαν εφιάλτης, ο καταιγισμός σκανδαλωδών εικόνων και μηνυμάτων, εξοργιστικών συκοφαντιών και ψεμάτων, γεμάτα με μοχθηρία και μίσος, φτιαγμένα στο πόδι με σκοπό να αμαυρώσουν την εικόνα της Κουβανικής Επανάστασης και να προκαλέσουν σφοδρές αντιδράσεις που θα οδηγούσαν στην καταστροφή της, σαν χολιγουντιανή ταινία που πρωταγωνιστεί η CIA, η οποία μετά από 60 και παραπάνω χρόνια επιδιώκει να καταστρέψει την αγωνιστική μας προσπάθεια. Μέσα από διάφορους τρόπους, οι προσπάθειες αύξησης της εσωτερικής διάσπασης και της απόγνωσης του λαού, εντείνει τα οικονομικά μας όρια, τα οποία είναι απόρροια των αυστηρών εξωεδαφικών μέτρων και απαγορεύσεων που εφαρμόζονται συνεχώς στην Κούβα, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την εμπορική και οικονομική μας ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία έχει πληγεί βαρύτατα από τον κορωνοϊό».

«Όμως κανένας ιμπεριαλιστής δεν μπορεί να καταλάβει τη σημασία της πραγματικής Επανάστασης για τον λαό της Κούβας· την αποφασιστικότητα, την ηθική και την ηγεσία του Κόμματος με τον Φιδέλ ως αδιαμφισβήτητο ηγέτη αυτής. Η φράση “Ποτέ μην λες ψέμματα, ούτε να παραβιάζεις ηθικές αρχές”, ήταν ένας από τους βασικότερους πυλώνες της κληρονομιάς του Φιδέλ, ο οποίος καθοδήγησε την Κουβανική Επανάσταση στη μάχη χωρίς ανακωχή, ενάντια στον καταιγισμό των ψεμμάτων που είχε να αντιμετωπίσει από το 1959 μέχρι και σήμερα. Η επίτευξη της ενότητας ήταν ζωτικής σημασίας στο στρατηγικό του όραμα, τόσο για την Επανάσταση όσο και για τον παγκόσμιο αγώνα», συμπλήρωσε.

Ως εκ τούτου, «το μόνιμό του όραμα ήταν η ενοποίηση της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, έτσι ώστε οι περιοχές αυτές να βαδίσουν προς την δική τους ανάπτυξη με αυτοκυριαρχία, συνεργασία και αλληλεγγύη.
Χάρη στα διδάγματα του Φιδέλ, η Επανάσταση όχι μόνο συνεχίζει να αντιστέκεται, αλλά επίσης συνεχίζει να μεγαλώνει απέναντι στις αντιξόοτητες. Μέχρι στιγμής, έχουμε στα χέρια μας τρία εμβόλια κατά του κορωνοϊού, και δύο άλλα εμβόλια υπό μελέτη. Αναπτυσσόμαστε όσο κανένα άλλο κράτος στον κόσμο στον παιδιατρικό εμβολιασμό. Λόγω της ανεξαρτησίας και της αυτοκυριαρχίας μας στον χώρο της βιοτεχνολογίας, η Κούβα μοιράζεται τους διαθέσιμους πόρους της με τις χώρες που βρίσκονται σε ανάγκη, προασπίζοντας το διεθνιστικό και αλληλέγγυο πνεύμα, το οποίο μας δίδαξε ο Φιδέλ, και που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες κληρονομιές του».

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων, κατά τα οποία μαχόμαστε ενάντια στην πανδημία, οι νέοι Κουβανοί έχουν αναλάβει διάφορα καθήκοντα φιλοξενίας και περίθαλψης σε κέντρα απομόνωσης, βοηθώντας ανθρώπους ευάλωτους και με λιγότερα προνόμια, δίνοντας ένα χέρι βοηθείας, όπως ακριβως είχε διδάξει ο Φιδέλ· να μοιραζόμαστε αυτό που έχουμε και όχι αυτό που μας περισσεύει. Τέτοιες πρωτουβουλίες κινητοποίησης έχουν υιοθετηθεί από σχολεία μέχρι επιχειρήσεις με κοινωνικό αντίκτυπο όπως η παραγωγή τροφίμων.
Σε όλες αυτές τις νίκες υπάρχει κυριαρχούν οι σκέψεις και οι δράσεις του Κομαντάντε που ακούγονται με ιδιαίτερη πηγμή, και γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει η ανάγκη να ανατρέχουμε σε εκείνον· για να μην αποκλίνουμε από τον στόχο μας και να προχωράμε μπροστά».

«Είναι ευρέως γνώστο ότι η Κούβα έχει κάνει πολλά παραπάνω από κάθε άλλο κράτος αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εν μέσω μιας θηριώδους εποχής όπου υπερτερεί η καχυποψία, η οποία έχει καλλιεργηθεί από τις τελευταίες κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ενάντια στην ιατρική συνεργασία της Κούβας, πολυάριθμες κυβερνήσεις ζητούν την υποστήριξή μας στον υγειονομικό τομέα, στα πρωτόκολλα δράσης και στις θεραπείες, για τη μάχη κατά του κορωνοϊου. Αποτέλεσμα αυτού του κατορθώματος ήταν να ακουστεί η φωνή των διεθνών οργανισμών, προσωπικοτήτων και λαών, ζητώντας να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς γιατρούς, το οποίο παρόλο που εν τέλει δεν τους αποδόθηκε, αποτέλεσε για την Κούβα και τον λαό της καθώς και για το κίνημα που προσπάθησε γι’ αυτό, το μεγαλύτερο ηθικό βραβείο του κόσμου. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως όλους τους φίλους που κινητοποιήθηκαν γι’ αυτόν τον ευγενικό σκοπό», συμπλήρωσε.

Ανέφερε πως «σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε από αυτήν την παγκόσμια υγειονομική κρίση που περνάει η ανθρωπότητα, θα μοιρασατώ μαζί σας μερικούς συλλογισμούς του ιδεολόγου πολιτικού και ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης∙ επίκαιροι και χρήσιμοι σχετικά με τη θεώρηση των τωρινών γεγονότων»:

  • «Ο ήχος των όπλων, οι απειλητικές λέξεις, και η αλαζονεία στην διεθνη σκηνή πρέπει να σταματήσει. Φτάνει πια με την ψευδαίσθηση ότι τα προβλήματα του κόσμου μπορούν να λυθούν με τα όπλα… Οι βόμβες μπορούν να σκοτώσουν τους πεινασμένους, τους άρρωστους, τους αδαείς, αλλά δεν μπορούν να σκοτώσουν την πείνα, τις ασθένειες και την άγνοια» (Φιδέλ Κάστρο Ρους, 12 Οκτώβρη 1979).
  • «Στις διεθνείς σχέσεις δείχνουμε την αλληλεγγύη μας με γεγονότα, όχι με καλοσχηματισμένες λέξεις» (3 Σεπτέμβρη 1979).
  • «…για εμάς προϋπόθεση είναι η ειρήνη, η οποία θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη. Είναι αδύνατο να διαμορφώσουμε ανάπτυξη χωρίς την ειρήνη και τον αφοπλισμό∙ το να επιδιώκουμε την ειρήνη χωρίς ανάπτυξη θα ήταν έλλειψη ρεαλισμού. (5 Νοέμβρη 1987).
  • «Διαδίδουμε ιδέες, πως όλα τα όπλα που έχει δημιουργήσει αυτός ο βάρβαρος πολιτισμός θα εκλείψουν∙ διαδίδουμε ιδέες πως η ανεπανόρθωτη καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος μπορεί να αποτραπεί» (13 Ιουνίου 2004).

Κατέληξε πως «αφθονούν οι λόγοι για τους οποίους η θύμηση του Φιδέλ μας κρατάει συντροφιά, έτσι ώστε το παράδειγμά του να συνεχίσει να καθοδηγεί τα παιδιά αυτής της επαναστατικής και πολέμαχης Κούβας, όπου μαζί με τους λαούς που αγαπούν και δημιουργούν, συνεχίζουν να βλέπουν την κληρονομιά του ως την ύψιστη αρετή, επικυρώνοντάς το με μία κραυγή “Είμαι Φιδέλ”.
Ευχαριστούμε αδέρφια για την συνεχή υποστήριξη, για την βοήθεια και την εμπιστοσύνη στον λαό μας, που τάσσεται και θα συνεχίσει να τάσσεται υπέρ των απόψεων του Φιδέλ Κάστρο, του Χοσέ Μαρτί, της επανάστασης και του διεθνισμού. Το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών εκ μέρους των ανθρώπων του σας ευχαριστεί για τη συνεχή υποστήριξή σας, και σας ζητάει να συνεχίσετε να είστε στο πλευρό του, πάνω απ’ όλα για τη διατήρηση της αυτοκυριαρχίας και της αυτοδιάθεσής μας, όπως ακριβώς μας δίδαξε ο Φιδέλ».

Όλοι είμαστε Φιντέλ!

Η εκδήλωση στην Αθήνα δεν ήταν η μοναδική. Φίλοι και αλληλέγγυοι της Κούβας τίμησαν τη μνήμη του ιστορικού ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, όπου έχει φτάσει η διεθνιστική αλληλεγγύη της Κούβας και το μήνυμα για μια ανθρωπότητα του μέλλοντος, μακριά από την ιμπεριαλιστική εξάρτηση και την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Εκδηλώσεις για τα 5 χρόνια της φυσικής απουσίας του Φιντέλ οργανώθηκαν σε μια σειρά χώρες, όπως η Γουινέα Μπισσάου, η Πολωνία, η Κένυα, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Μπελίζ, η Γκάμπια, η Μοζαμβίκη, οι Σεϋχέλες, η Ελβετία, η Αλγερία, το Κατάρ, η Ιαπωνία, ο Λίβανος, η Παλαιστίνη, η Τουρκία, οι Μπαχάμες, το Τζιμπουτί, η Ρουμανία, , η Ποερογαλία, η Φιλανδία, η Νότιος Αφρική, η Ανγκόλα, η Ναμίμπια, η Ουγγαρία, η Σλοβακίας, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, το Βιετνάμ, όπου ο Κουβανός επαναστάτης ηγέτης ήταν ο πρώτος και μοναδικός πρόεδρος που το επισκέφτηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, και αλλού.

Το Τμήμα Διεθνών Κοινοβουλευτικών Σχέσεων της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Νικαράγουας απέστειλε προφορικό σημείωμα «απευθυνόμενο προς την Πρεσβεία και τον άξιο λαό της Κούβας, με την ευκαιρία της υπενθύμισης του Πέμπτη επέτειος από το πέρασμα στην αθανασία του διοικητή Φιντέλ Κάστρο Ρουζ». Ο πρόεδρος Ορτέγκα απέστειλλε προσωπικό μήνυμα στον ιστορικό ήρωα της Κουβανικής Επανάστας Ραούλ Κάστρο Ρούς και τον πρόεδρο της Κούβας και γγ. του Κομμουνιστικού Κόμματος Μιγκέλ Κανέλ Ντίας, στο οποίο ανέφερε: «Όλοι αγαπάμε τον Φιντέλ…! Όλοι ζούμε με τον Φιντέλ στην καρδιά, αναρωτιόμαστε τι θα έλεγε ο Φιντέλ…; Τι θα πρότεινε ο Φιντέλ…; Τι θα ρωτούσαμε τον Φιντέλ; Και ξέρουμε ότι η απάντησή του, η διδασκαλία του, το μάθημα της ζωής και της ελπίδας του, θα ήταν το ίδιο, γιατί είναι το ίδιο: Ενότητα, δύναμη, συνοχή, αξιοπρέπεια πρώτα και κύρια, διότι είμαστε αξιοπρεπείς και ελεύθεροι λαοί. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά το ταξίδι του στον άλλο κόσμου, όπου η αγάπη θα συγκεντρωθεί και θα μας φέρει κοντά, λέμε: Εδώ είναι ο Φιντέλ…Εδώ ο Φιντέλ μας μιλάει … Εδώ βρίσκεται η αδιάλλακτη και ασυμβίβαστη δύναμη του, η Δύναμη του, η πίστη στην ανθρωπότητα, η αμετάκλητη αισιοδοξία του, το απέραντο πνεύμα του, η δέσμευσή του για την ειρήνη, μας διαφωτίζει, μας εμπνέει, μας επιβεβαιώνει, μας γεμίζει και είμαστε όλοι Φιντέλ».

Στην πατρίδα του, χιλιάδες Κουβανοί απαίτησαν φόρο τιμής στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα και σε άλλα σημεία της χώρας. Αναμεσά τους παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Κούβας, συνοδευόμενος από τον Βενεζουελάνο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος δήλωσε «Ένας υπερβατικός και ακλόνητος ήρωας που ήξερε πώς να ηγηθεί του λαού της Κούβας εν μέσω δυσκολιών υπερασπιζόμενος την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία όλων. Από τη Βενεζουέλα, η αιώνια αγάπη μας, Φιντέλ». Στο ίδιο κλίμα το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας υπογράμμισε την πλήρη τρέχουσα δύναμη της σκέψης και του έργου του Φιντέλ Κάστρο, που «μαζί με την κληρονομιά του Διοικητή Ούγκο Τσάβες, εξακολουθούν να μας δείχνουν το δρόμο και να ηγούνται των λαών μας στις μάχες που διεξάγουν για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας τους».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης, η Κούβα εγκαινίασε την Πέμπτη ένα κέντρο για τη διατήρηση των γραπτών του επαναστάτη ήρωά της Φιντέλ Κάστρο. Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό κέντρο που φέρει το όνομά του, καθώς σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου η Κούβα ψήφισε νόμο ένα μήνα μετά τον θάνατό του το 2016, ο οποίος απαγορεύει την ονομασία ιδρυμάτων, πλατειών, πάρκων, δρόμων ή άλλων δημόσιων χώρων με το όνομα του πρώην προέδρου και ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως και την ανέγερση μνημείων, προτομών, αγαλμάτων ή πλακών στο όνομα ή την εικόνα του. Μοναδική εξαίρεση είναι τα ιδρύματα που δημιουργούνται αποκλειστικά για «τη μελέτη και τη διάδοση των σκέψεων και του έργου του».

Έτσι ο Φιντέλ θα μείνει για πάντα μέσα στη μνήμη των λαών, όχι ως κενό περιεχομένου σύμβολο, αλλά μέσα από τη ζωντάνια των ιδεών του, που πραγματώνονται μέσα από τον όρθιο λαό του.

Misión Cuba Ginebra