της Μαρίας Καλύβα-Πρίφτη

Τα κατοπινά χρόνια, η επανάσταση δέχεται καινούριες προκλήσεις, με την απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων, την κρίση των πυραύλων κλπ. που τις αντιμετωπίζει με επιτυχία, ενώ με την απόφαση για την μετατροπή της σε σοσιαλιστική, η Κούβα καταχτάει μια μόνιμη θέση στην παγκόσμια ιστορία, σαν η πρώτη χώρα της Αμερικής που έκανε σοσιαλιστική επανάσταση. Και ο Φιντέλ Κάστρο γίνεται ο παγκόσμιος ηγέτης αυτής της πρώτης αμερικανικής σοσιαλιστικής επανάστασης.

Στη χώρα μας αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο. Ο Φιντέλ με τις παρεμβάσεις, τις αποφάσεις, τις ομιλίες του θα μπει σε κάθε πολιτική συζήτηση, σε κάθε επαναστατική παρέμβαση, σε κάθε αγωνιστική διαβούλευση. Και καθώς κάστρο στα ελληνικά σημαίνει απόρθητο φρούριο, το όνομά του θα γίνει συνώνυμο ακριβώς με αυτό που σημαίνει, το απόρθητο φρούριο στον αγώνα των λαών για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και σοσιαλιστική οικοδόμηση.
Η παρέμβασή του Φιντέλ Κάστρο στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες των λαών και στο Κίνημα των Αδεσμεύτων για διαγραφή των ληστρικών χρεών, θα αποκτήσει προφητικό χαρακτήρα και θα γίνει οδηγός των αγώνων του ελληνικού λαού στις μάχες που θα δώσει στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αι. ενάντια στα ληστρικά μνημόνια που επιβάλλονται στη χώρα, μετατρέποντάς την άλλη μια φορά σε αποικία.

Κάτω από την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο η Κούβα θα σταθεί όρθια στη δύσκολη δεκαετία του ’90, παρά τις σαρωτικές αλλαγές που γεμίζουν την Ευρώπη και κυρίως τη γειτονιά μας, με πολέμους και κατακερματισμούς λαών και χωρών. Οι παρεμβάσεις του Φιντέλ Κάστρο θα δώσουν νέα πνοή στο νησί και στην επανάστασή του, με ανασύνταξη της οικονομίας και ανάπτυξη της καινοτομίας, της επιστημονικής έρευνας και της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Ταυτόχρονα ο Φιντέλ θα παρέμβει αποφασιστικά στις εξελίξεις σε όλη τη Λ. Αμερική, ώστε η αντίσταση στην ήπειρο να πάρει καινούριες διαστάσεις και να κατακτήσει νέες νίκες. Η «ροζ παλίρροια» όπως ονομάστηκε το κίνημα των αλλαγών που ξεκίνησαν με την αποφασιστική συμβολή του Φιντέλ Κάστρο, εξακολουθεί και σήμερα να δονεί την ήπειρο και να φέρνει τεράστιους κραδασμούς στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ.

Άλλη μια φορά η παρουσία του Φιντέλ Κάστρο ήταν καθοριστική και η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα κατανοώντας ότι ήταν αδύνατο να τον αντιμετωπίσει, αναγκάστηκε να αφιερώσει τόνους μελανιού και λάσπης, χιλιάδες ώρες με ψέματα και διαστρεβλώσεις για να περιορίσει τουλάχιστον την εμβέλεια των παρεμβάσεών του. Μα κατάφερε ακριβώς το αντίθετο, να δοθεί το έναυσμα για μια παγκόσμια αντιπαράθεση στην οποία δεν μπορεί παρά μόνο να χάσει.

Είναι πια αδιαμφισβήτητο από εχθρούς και φίλους, ότι ο Φιντέλ Κάστρο είναι παγκόσμιος ηγέτης του κινήματος. Όμως, όπως ο ίδιος είχε πει «οι λαοί διαμορφώνουν τους ηγέτες τους» και η Κούβα, που γέννησε και διαμόρφωσε τον παγκόσμιο ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, έχει και αυτή πάρει τη θέση τής παγκόσμιας πατρίδας στις καρδιές και τους αγώνες των λαών.