Οι επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί να επηρεάσουν επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, αλλά κατά κύριο λόγο μόνο εάν είναι άτακτη, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings
Όπως αναφέρει ο οίκος, μία άτακτη έξοδος θα είχε μία ευρεία επίδραση, ακόμα και εταιρικές υποβαθμίσεις σε όλη την Ευρώπη, και κυριότερα στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία. Αντίθετα, μία ελεγχόμενη έξοδος, με αποτελεσματικά μέτρα, θα είχε περιορισμένες επιπτώσεις στην περιφέρεια.
Οποιαδήποτε έξοδος από την Ευρωζώνη θα είναι πιθανότατα πολύ δύσκολη για τις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τις διεθνείς κεφαλαιακές ροές, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να οδηγηθούν κοντά στη χρεοκοπία.
Παράλληλα, η χαμηλότερη ανάπτυξη και η μικρότερη πρόσβαση σε κεφάλαια μπορεί να μεταφέρουν αυτά τα προβλήματα σε άλλες αξιολογήσεις ευρωπαϊκών εταιρειών.
Η έκταση θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα της απάντησης της ευρωπαϊκής πολιτικής σε μία έξοδο.
Το σενάριο της τακτική εξόδου σημαίνει πως οποιαδήποτε μετάδοση θα είναι περιορισμένη, ενώ το σενάριο της άτακτης εξόδου το αντίθετο. Και στις δύο περιπτώσεις η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και σε μικρότερο βαθμό η Ισπανία και η Ιταλία θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος, τονίζει η Fitch.
Στην πρώτη περίπτωση, οι επιπτώσεις θα ήταν περιορισμένες σε αυτές τις χώρες έχοντας ως συνέπεια μικρού μεγέθους υποβαθμίσεις ορισμένων εταιρειών.
Όπως αναφέρει ο οίκος, κύριος παράγοντας θα είναι η επίπτωση που θα είχε στις εταιρικές αξιολογήσεις οποιαδήποτε υποβάθμιση μίας εκ των παραπάνω χωρών. Ωστόσο, οι περισσότερες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε γενικές γραμμές ανάλογα με τις τρέχουσες συντηρητικές προβλέψεις.
Σύμφωνα με την Fitch, στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας, όχι μόνο θα είναι σημαντικές οι υποβαθμίσεις των περιφερειακών κρατών, αλλά υπάρχει πιθανότητα να υποβαθμιστούν και άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Ο πανικός που έχει προκύψει θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη, αναφέρει ο οίκος και θα οδηγήσει κοντά στο σενάριο-σοκ που σκιαγραφήσαμε προηγουμένως.
Οι επιχειρήσεις στις περιφερειακές οικονομίες είναι αυτές που θα επηρεαστούν ξανά περισσότερο από όλες, στις περιπτώσεις υποβαθμίσεων έως τρεις βαθμίδες. Την ίδια ώρα, οι πιο ευάλωτες εταιρείες σε όλη την ευρωζώνη ενδέχεται να υποστούν υποβάθμιση κατά 2-3 βαθμίδες, ωστόσο ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός εταιρειών αναμένεται να γλιτώσουν.
Επιπλέον, αναφορικά με τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που συνήθως αποτελούν τον κλάδο ο οποίος επηρεάζεται περισσότερο, το σενάριο-σοκ της Fitch προβλέπει ένα «τοξικό» σενάριο που θα περιλαμβάνει «πάγωμα» των δασμών και μια ευρύτερη απώλεια εμπιστοσύνης στους ρυθμιστικούς μηχανισμούς, την ώρα που οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπο για να ελαφρύνουν το φορτίο των καταναλωτών ώστε να προκύψει μεγαλύτερο μερίδιο εσόδων από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. «Έχουμε ήδη δει παραδείγματα κρατικής παρέμβασης στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία», αναφέρει ο οίκος.
Αυτά τα ευρήματα, σύμφωνα με την έκθεση, αντλούνται από μια σειρά εκθέσεων που έχουν δημοσιευθεί από τις αρχές του 2011, με πιο πρόσφατη την «Eurozone Sovereign/Corporate Links – 2012 Update and Scenario: Eurozone Shock Case for EMEA Corporates».
Ο οίκος αναφέρει ότι, «σχεδιάζουμε να απομονώσουμε αυτά τα ευρήματα σε μια έκθεση τις επόμενες μέρες, επισημαίνοντας μεμονωμένα τις εταιρείες με μεγαλύτερο και μικρότερο κίνδυνο υπό το πρίσμα της κρίσης.