Εναλλακτικά δυσμενή σενάρια των οποίων η πιθανότητα υλοποίησης θεωρεί πως έχει αυξηθεί παρουσιάζει σε νεότερη έκθεσή της η Fitch Ratings
crackedcoin.png
Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η Fitch εξακολουθεί να έχει ως βασική άποψη πως η Ευρωζώνη θα καταφέρει να επιβιώσει από την κρίση χρέους χωρίς απώλειες, ωστόσο σημειώνει πως εκ των εναλλακτικών σεναρίων η έξοδος της Ελλάδας είναι πιθανότερη.
Σε μία τέτοια περίπτωση, ο οίκος θα τοποθετήσει καθεστώς παρακολούθησης όλες τις χώρες της Ευρωζώνης εκτός από την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, τις οποίες θα υποβαθμίσει.
Η Ελλάδα τότε θα έπρεπε να αλλάξει το νόμισμα με το οποίο αποτιμά το χρέος της και να χρεοκοπήσει και πάλι. Το αποτέλεσμα όσον αφορά στην υποβάθμιση άλλων χωρών θα εξαρτηθεί από το επίπεδο μετάδοσης που θα πηγάζει από την έξοδο της Ελλάδας.
Ωστόσο ακόμα και στο πιο ήπιο σενάριο, η Fitch πιστεύει πως ορισμένες χώρες θα υποβαθμιστούν πιθανότατα. Η πλειοψηφία των κρατών της Ευρωζώνης έχουν αρνητικό outlook γεγονός που αντανακλά το οικονομικό κόστος της κρίσης και την ενίσχυση των πολιτικών εντάσεων θέτοντας εμπόδια την εφαρμογή των μέτρων.
Ο οίκος σημειώνει πως η κρίση φανέρωσε τα ελαττώματα της νομισματικής ένωσης αναδεικνύοντας την ανάγκη θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων ώστε να γίνει ένας βιώσιμος οργανισμός μακροπρόθεσμα.
Για την επίλυση της κρίσης απαιτούνται επιπλέον μέτρα υποστηρίζει ο οίκος, ο οποίος ωστόσο θεωρεί πως η δημοσιονομική λιτότητα, τα μέτρα από κάθε χώρα ξεχωριστά, τα προγράμματα δομικών μεταρρυθμίσεων και η ενίσχυση των περιφερειακών χωρών είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Για την Fitch σε αυτά τα μέτρα είναι πιθανόν να συμπεριληφθεί η μεγαλύτερη ενοποίηση των δημοσιονομικών πολιτικών και της οικονομικής διακυβέρνησης, η μείωση της εθνικής κυριαρχίας, ενδεχομένως ένας εν μέρει διαμοιρασμός των κρατικών υποχρεώσεων και πόρων, όπως και η ενδυνάμωση της κοινής επίβλεψης του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Η Fitch προσθέτει πως μία κίνηση προς μία πλήρη δημοσιονομική ένωση είναι απίθανη καθώς δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Ωστόσο, μία πλήρης διάλυση της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον οίκο, παραμένει το λιγότερο πιθανό σενάριο λόγω του τεράστιου οικονομικού και πολιτικού κόστους.