Στις φοιτητικές εστίες των Πανεπιστημίων όλης της χώρας, διαμένουν χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που επιλέγονται με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, τα οποία μάλιστα την πέριοδο της κρίσης, με τις συνεχείς περικοπές στα ΑΕΙ και το κλείσιμο κτιρίων, έχουν γίνει πολύ πιο αυστηρά. Αρκετοί από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες έχουν ευπαθείς ομάδες στα σπίτια τους στην περιφέρεια, άλλοι δεν έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας στη χώρα, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται.

Στις 10 Μαρτίου, η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας όλων των Πανεπιστημίων της χώρας, στα πρώτα μέτρα περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, για να αποφασιστεί το λουκέτο στις φοιτητικές εστίες χρειάστηκε να περάσουν 11 μέρες. Αυτό έγινε το περασμένο Σάββατο,  με Απόφαση υπέγραψαν από κοινού οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών, και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την ίδια μέρα. Μέχρι την Τετάρτη κι ενώ η χώρα είχε τεθεί ήδη σε σκληρό περιορισμό, χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να σπάσουν την καραντίνα και να μετακινηθούν στην περιφέρεια, στις οικογένειές τους, σε ένα πιθανώς τεράστιο κύμα διασποράς του ιού.

«Πριν δύο εβδομάδες ακριβώς έγινε η αναστολή λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Εμείς επιλέξαμε να μείνουμε εδώ και δύο εβδομάδες μετά, ενώ αποφασίσαμε να μην πάμε στην επαρχία για να μην διασπείρουμε τον ιό, βγήκε η απόφαση του Υπουργείου για την αναστολή λειτουργίας των εστιών. Μέσα σε μία μέρα έπρεπε να εκκενώσουμε τα δωμάτιά μας. Εμείς προσπαθούσαμε όλη μέρα, χθες, προχθές, να μιλήσουμε με το Υπουργείο, με τον ΕΟΔΥ, με κάποιον αρμόδιο, για να καταλάβουμε το σκεπτικό αυτής της απόφασης, γιατί δεν βρίσκουμε καμία λογική πίσω από αυτό. Αφού είδαμε ότι και οι ειδικοί Υγείας συμφωνούν μαζί μας, δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από πολιτικό το ζήτημα» τονίζουν δύο φοιτητές από τις Νέες Εστίες του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, που μίλησαν στο «Ράδιο Καραντίνα» του TPP

Η επικοινωνία με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων και το κυβερνητικό «όχι»

Ένας άξονας της κινητοποίησης των φοιτητών ήταν και η προσπάθεια να έρθουν σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές, ώστε να ενημερωθούν καλύτερα για την κατάσταση και τα επιχειρήματα της συγκεκριμένης απόφασης. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, η κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο των εστιών έγινε εν αγνοία της ειδικής Επιτροπής των λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας, που ενημερώθηκε για το ΦΕΚ… από τους φοιτητές. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, υπήρξε συνεχής τηλεφωνική επικοινωνία εκπροσώπων των εστιακών φοιτητών με μέλος της Επιτροπής, που οδήγησε σε γνωμοδότηση της Επιτροπής υπέρ της ακύρωσης της απόφασης και της παραμονής των φοιτητών στις εστίες. Ωστόσο, λίγη ώρα μετά και ενώ το θέμα δεν αναφέρθηκε καθόλου από τον Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση της Τρίτης, το ίδιο μέλος ενημέρωσε ότι «δεν μπορεί να αλλάξει κάτι», καθώς από την κυβέρνηση απάντησαν ότι η απόφαση είχε ήδη ληφθεί και δημοσιευθεί σε ΦΕΚ:

«Σε μία προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με γιατρούς και επιδημιολόγους, κάναμε μία επαφή με άτομα μέσα από την Επιτροπή που έχει συσταθεί για τον κορονοϊό από την κυβέρνηση, στην Επιτροπή δηλαδή που είναι ο κ. Τσιόδρας. Προς έκπληξή μας, τα μέλη της Επιτροπής δεν είχαν ιδέα περί του θέματος, μέχρι να τους ενημερώσουμε εμείς για το ΦΕΚ. Οπότε μετά, το πήγανε προς συνεδρίαση, όπως μου είπε το μέλος με το οποίο είχα επαφή και μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής, το μέλος επικοινωνεί μαζί και μου λέει ότι είχαμε θετική κατάληξη, η Επιτροπή ζητάει να ακυρωθεί το ΦΕΚ και κρίνουμε ότι δεν πρέπει να απομακρυνθείτε και να διασπείρετε τον ιό. Βέβαια αυτή είναι μία άτυπη, ανεπίσημη επικοινωνία, μέσα από τα τηλέφωνά μας. Οπότε λέω στα παιδιά να μην πανηγυρίζουμε και περιμένουμε μία επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας, από το Υπουργείο Παιδείας… Βγαίνει ο κ.Τσιόδρας στην ενημέρωση που κάνει κάθε μέρα και περιμένουμε να ακούσουμε κάτι για τη δική μας υπόθεση. Δεν υπήρξε καμία τέτοια δήλωση ή ανακοίνωση, όπότε μετά ξανακαλώ το μέλος και μου λέει ο άνθρωπος: Παιδιά εμείς το είπαμε, τέθηκε προς ψήφιση αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, το απορρίψανε. Τον ρώτησα αν η Επιτροπή πιστεύει ότι πρέπει να μείνουμε εδώ, μου λέει “ναι”. Του ζήτησα αν γίνεται αυτό που μου λέει να μας δοθεί σε μια επιστολή, ένα έγγραφο και μου απάντησε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, το θέμα θεωρείται λήξαν, θα ισχύσει το ΦΕΚ και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε τελευταία στιγμή.»

Αυτήν την στιγμή, στις εστίες μένουν αρκετές εκατοντάδες φοιτητών και φοιτητριών. Αρκετοί είναι αυτοί που αποχώρησαν, λόγω της κυβερνητικής απόφασης, με κινδύνους για τη δημόσια Υγεία, κυρίως των οικογενειών τους. Παράλληλα, η προχειρότητα αυτής της απόφασης είναι έκδηλη. Το ΦΕΚ δημοσιεύτηκε το Σάββατο, ενώ τη Δευτέρα ακολούθησε η διευκρίνιση του υπουργείου Παιδείας ότι βρέθηκαν καταλύματα για όσους και όσες δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα. Την Τεταρτη, μετά δηλαδή τη λήξη της προθεσμίας κι ενώ πολλοί είχαν ήδη μετακινηθεί, το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε ότι αναλαμβάνει τη δωρεάν μετακίνηση φοιτητών στους τόπους διαμονής τους…

«Είμαστε μία “υγειονομική βόμβα”, έχουμε πιθανά κρούσματα εδώ πέρα.»

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, στις εστίες υπάρχουν πιθανά κρούσματα κορονοϊού, με έντονα συμπτώματα, ώστοσο οι εξέτασή τους και το διαγωνιστικά τεστ δεν επιτρέπονται στις περιπτώσεις αυτέ από τον ΕΟΔΥ:

«Τουλάχιστον στην εστία του Πολυτεχνείου δεν είμαστε λίγα άτομα, είμαστε τουλάχιστον 100-150 άτομα. Ξέρω επίσης ότι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για παράδειγμα είναι 15 άτομα, στο Μέτσοβο πάνω έχουν κλειστεί, πάνω υπάρχουν 100 στη ΔΙΕΣ, η ΦΕΠΑ μπορεί να έχει 200… Είμαστε μία υγειονομική βόμβα, έχουμε πιθανά κρούσματα εδώ πέρα. Όχι καταγεγραμμένα, καλούμε τον ΕΟΔΥ, όπως για κοπέλα η οποία νόσησε, ήταν με 39 πυρετό, με αγωγές έπεσε στο 38, ο γιατρός του Πολυτεχνείου πρότεινε τη μεταφοράς της και ο ΕΟΔΥ είπε όχι. Έχουμε παιδί που ήρθε από εξωτερικό, είναι άρρωστο, ήρθε ο πατέρας του εδώ να το φροντίσει. Προσπαθούμε να εξεταστούν αυτά τα παιδιά, δεν τα δέχονται λόγω του νεαρού της ηλικίας. Διαβάζουμε έρευνες ότι και οι νεαρότερες ηλικίες μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές, μας λένε απλά να μένουμε στα σπίτια μας, μιλάμε με τον ΕΟΔΥ, αν σηκώσει το τηλέφωνο ο ΕΟΔΥ γιατί έχουμε και αυτό το πρόβλημα…»

Ένα εύλογο αντεπιχείρημα σε όλα αυτά, θα ήταν αυτό της επίκλησης στην ανάγκη αποσυμφόρησης. Η κατάσταση σ ορισμένες εστίες δεν είναι καλή, υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι και συνωστισμός. Ωστόσο, δύο εβδομάδες μετά, με πιθανά κρούσματα και χωρίς μαζικά τεστ, κάτι τέτοιο δεν μοιάζει πλέον λογικό. Παράλληλα, σε άλλες περιπτώσεις πιθανής διασποράς, η κυβερνητική αντιμετώπιση ήταν πολύ διαφορετική. Το περασμένο Σαββατοκύριακο τα ΜΜΕ γέμισαν με εικόνες από τα διόδια και η κυβέρνηση έκανε οργισμένες αναφορές στους ανεύθυνους που διασπείρουν τον ιό. Άτομα που επαναπατρίστηκαν από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη ενημερώθηκαν ξαφνικά ότι οδηγούνται σε ένα ξενοδοχείο στο Μεταξουργείο. Την ίδια στιγμή που σύμφωνα με τους φοιτητές η κυβέρνηση δεν άκουγε τους λοιμωξιολόγους της, ο Γενικός Γραμματέας Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, έλεγε σχετικά με την υπόθεση των επαναπατρισμών ότι «αποτρέψαμε μία υγειονομική βόμβα».

«Πράγματι θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι εστίες εύλογα κλείνουν, γιατί έχουν συνωστισμό, έχουν κοινόχρηστους χώρος κτλ. Απλώς αυτό είναι παράλογο γιατί έχουμε μείνει εδώ ήδη δύο εβδομάδες, αν έπρεπε να ληφθεί κάποιο μέτρο θα έπρεπε να ήταν τότε. Τώρα, με πολλές εστίες να έχουν πιθανά κρούσματα είναι παράλογο και επικίνδυνο. Έχουμε την στήριξη της ΟΕΝΓΕ, έχουμε την στήριξη των Πρυτανειών μας. Τόσο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όσο και το Πολυτεχνείο, θα μπούνε κι άλλα πανεπιστήμια. Γυρίζουν πίσω τις επιστολές, ζητάνε εξηγήσεις από το Υπουργείο και δεν παίρνουν καμία απάντηση. Έχουμε καθηγητές που μας στηρίζουν δημόσια, έχουμε εδώ έναν Πρυτανη που μας στηρίζει, έρχεται εδώ, κάνει ό,τι μπορεί, με μεγάλο κόστος. Παρατηρούμε επίσης φίμωση από τα ΜΜΕ, όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε το πρόβλημα, ενώ έχουμε επίσης περιστατικά όπως την απαράδεκτη στάση της Πρυτανη στην Πάτρα. Δεν γίνεται εμείς να κυνηγάμε τους υπεύθυνους για να μας δοθούν εξηγήσεις και να ενδιαφερθούν. Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου ήρθε εδώ, μέσα στην εστία και μας μιλούσε τρεις και τέσσερις ώρες».

Σήμερα, Πέμπτη, η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στηρίζοντας τα αιτήματα των εστιακών φοιτητών και τονίζοντας ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν οι φοιτητικές εστίες στις μεγάλες πόλεις και να επιστρέψουν οι φοιτητές στους τόπους καταγωγής τους δεν είναι μόνο ακατανόητη από υγειονομική άποψη, αλλά και επικίνδυνη. Η μαζική μετακίνηση νεανικού πληθυσμού από τις μεγάλες πόλεις προς την επαρχία, ενάντια σε κάθε υγειονομική λογική και σε κάθε σχετική ως τώρα οδηγία, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη διασπορά της νόσου.»

«Απαιτούμε σίτιση, καθαριότητα, τεστ και να εξεταστούν τα παιδιά που νοσούν»

Οι εκατοντάδες που έχουν παραμείνει στις εστίες ξεκαθαρίζουν ότι «θα μείνουν εδώ» παρά το γεγονός ότι ήδη καταγγέλλονται και απειλές σχετικά με το ρεύμα ή το ίντερνετ, σε σημεία της χώρας. Απαιτούν σίτιση, καθαριότητα και την εξέταση των αρρώστων από το δημόσιο σύστημα. «Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι θα μείνουμε εδώ, όσο κι αν μας απειλούν σε διάφορες εστίες ότι θα μας κόψουν ρεύμα, νερό, ίντερνετ. Απαιτούμε την σίτιση, σήμερα δεν έχουμε φάει, απαιτούμε την καθαριότητα. Απο εκεί και πέρα έχουμε έρθει σε επικοινωνία με κάποιους νομικούς, ώστε να συντάξουμε μία επιστολή με νομικό υπόβαθρο προς το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Υγείας. Και θέλουμε με κάποιον τρόπο τα παιδιά τα οποία νοσούν, να εξεταστούν και να γίνει το τεστ. Θέλουμε μία μέριμνα πάνω σε αυτό, δεν γίνεται άτομα να νοσούν, όχι με απλά δεκατάκια, εδώ και μέρες, να μην εξετάζονται και να μην κάνουν το τεστ. Και να αποφασίζουν ότι εμείς, που μπορεί να είμαστε ασυμπτωματικοί, να πρέπει να μετακινηθύμε στις εστίες μας, στις οικογένειές μας.»

 

Δείτε επίσης το βίντεο της καμπάνιας «Covid19: Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη» με φοιτητές από σχολές της Κομοτηνής, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης και Πάτρας