“Η Συρία έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο χημικό οπλοστάσιο στον κόσμο και διαθέτει πυραύλους και ρουκέτες που μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο του ισραηλινού εδάφους”, δήλωσε ο στρατηγός Ναβέχ στο ραδιοσταθμό του ισραηλινού στρατού.
Και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού έχουν επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες τονίσει ότι η Συρία διαθέτει το μεγαλύτερο χημικό οπλοστάσιο στον κόσμο και έχουν εκφράσει φόβους ότι τα όπλα αυτά μπορεί να πέσουν στα χέρια της λιβανικής Χεζμπολάχ.
Σύμφωνα με ισραηλινούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, η Συρία άρχισε πριν από 40 χρόνια την παραγωγή αερίων όπως το σαρίν, το VX και το αέριο μουστάρδας.
Στις αρχές του μήνα, ο διοικητής της βόρειας στρατιωτικής περιοχής, ο στρατηγός Γιαΐρ Γκολάν, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα εξετάσει την πιθανότητα να επιτεθεί σε φάλαγγες που μεταφέρουν σύγχρονα όπλα στην περίπτωση που εντοπιστούν από τον ισραηλινό στρατό.
Στις 5 Ιουνίου, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Μπένι Γκαντς, εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη αστάθεια στα συριακά υψίπεδα του Γκολάν εξαιτίας της αποδυνάμωσης του καθεστώτος της Δαμασκού.
“Εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στη Συρία, στα υψίπεδα του Γκολάν αυξάνεται η αστάθεια, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης που βρίσκεται κοντά στα συρο-ισραηλινά σύνορα”, δήλωσε ο στρατηγός Γκαντς, ο οποίος εκτιμά ότι όποια κι αν είναι η εξέλιξη της κρίσης στη Συρία, θα είναι δυσμενής για το Ισραήλ.
Το Ισραήλ είναι επισήμως σε κατάσταση πολέμου με τη Συρία.