Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών αλλά και το συντονιστικό των μαθητών καλούν στις κινητοποιήσεις, απέναντι στο νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Παράλληλα ζητούν άνοιγμα των σχολών τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Στην Αθήνα το ραντεβού είναι στις 13:00 στα Προπύλαια, ενώ στη Θεσσαλονίκη η κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη για τις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Νέες ανακοινώσεις – καλέσματα εξέδωσαν οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών, με τη ΔΟΕ να ζητάει την απόσυρση του νομοσχεδίου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. «Η κυβέρνηση της Ν.Δ., αφού τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου άνοιξε τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπως κι αυτά της Πρωτοβάθμιας, χωρίς δηλαδή να ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο για την προστασία της υγείας και της ζωής εκπαιδευτικών μαθητών και μαθητριών, αφού έδειξε το αντιεκπαιδευτικό πρόσωπό της και με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του νηπιαγωγείου και των νηπιαγωγών, αφού επιχειρεί να εφαρμόσει την αξιολόγηση σχολικής μονάδας του Ν. 4692/2020, που ψήφισε πέρυσι και ο κλάδος έχει απορρίψει, καθώς και των εκπαιδευτικών σε προσεχές νομοσχέδιο, για άλλη μια φορά, εργαλειοποιεί την πανδημία επιχειρώντας να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, με μια σειρά αυταρχικών και αντιδραστικών μέτρων (νέοι φραγμοί στην πρόσβαση στα Α.Ε.Ι., πανεπιστημιακή αστυνομία, κλείσιμο σχολών κ.ά.),και με επιμονή στην απουσία οποιουδήποτε διαλόγου με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και την πανεπιστημιακή κοινότητα» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΔΟΕ.

Προσθέτει ότι «η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. συνεχίζει να νομοθετεί με αυταρχισμό, με το μάτι στραμμένο στα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και των δημόσιων πανεπιστημίων και με αδιαφορία για την εκπαιδευτική πραγματικότητα που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί. Τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε  όλη τη χώρα που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 28/1, απέναντι στην κυβερνητική επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα, την συνεχώς εντεινόμενη αντιεκπαιδευτική πολιτική αλλά και την όξυνση της καταστολής, απέδειξαν πως μόνο ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας μπορεί να ανατρέψει στην πράξη τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης».

Ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ξανά τη στήριξή της σε κινητοποιήσεις εξέδωσε και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαιδευσης (ΟΛΜΕ), που καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας και καραντίνας, επιχειρεί να ψηφίσει ένα ακόμα απαράδεκτο νομοσχέδιο, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την αυθαιρεσία στην λήψη αποφάσεων, την αναλγησία και την απόστασή του από την εκπαιδευτική πραγματικότητα.»

Υπενθυμίζεται ότι αυξάνονται οι φωνές που διαφωνούν με την ύπαρξη πανεπιστημιακής αστυνομίας με τις αντιδράσεις πλέον να έρχονται και από εντός της Νέας Δημοκρατίας. Μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του πρώην υπουργού Παιδείας επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, Θ. Φορτσάκη, ότι «η αστυνομία δεν πρέπει να κατοικοεδρεύει μέσα στα πανεπιστήμια» ένας ακόμα πρώην υπουργός Παιδείας επί Νέας Δημοκρατίας τοποθετείται ενάντια. Ο Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη με άρθρο του σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η δημιουργία πανεπιστημιακής Αστυνομίας θυμίζει μια παροιμία η οποία λέει “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι”». Σημειώνεται ότι με έμμεσο τρόπο και ο διευθυντής της Καθημερινής, Αλ. Παπαχελάς, τοποθετήθηκε κατά.

Από την εκπαιδευτική κοινότητα μέχρι πρώην υπουργούς Παιδείας της ΝΔ «η αστυνομία στα Πανεπιστήμια δεν είναι καλή ιδέα»