Σε γύρο γενικών συνελεύσεων έχουν καλέσει πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι για το μεσημέρι της Τρίτης, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο οδεύει προς ψήφιση και αναμένεται να φέρει εκ βάθρων αλλαγές στην εκπαίδευση με αυταρχικοποίηση του ακαδημαϊκού τοπίου, ενώ επιτίθεται και στις φοιτητικές διεκδικήσεις. Στην Αθήνα φοιτητικοί σύλλογοι σε ΑΣΟΕΕ, Νομική και Πάντειο έχουν προγραμματίσει συνελεύσεις τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων για το μεσημέρι της Τρίτης, στα προαύλια των πανεπιστημίων. Την ίδια ώρα δεκάδες είναι τα καλέσματα για νέες κινητοποιήσεις τη Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας πέρα από τα πιο γνωστά ζητήματα που έχουν συγκεντρώσει και τα περισσότερα βλέμματα, όπως η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, τα πειθαρχικά συμβούλια για φοιτητές και οι διαγραφές, προωθεί επίσης το κλείσιμο τμημάτων, αλλαγές στα μηχανογραφικά, μεταβολές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια και ταυτόχρονα μείωση εισακτέων.

Στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης πέρα από τους φοιτητικούς συλλόγους που αναμένεται να διαδηλώσουν, στο δρόμο θα βρεθούν επίσης με αποφάσεις τους μαθητές, εκπαιδευτικοί αλλά και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου Κεραμέως. Παράλληλα ζητούν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια για το εαρινό εξάμηνο με όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι έχει λάβε την απόφαση να ανοίξει τις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης, κρατάει κλειστά τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην Αθήνα συνολικά 25 φοιτητικοί σύλλογοι έχουν λάβει ήδη αποφάσεις για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Επιπλέον για τη Τετάρτη 27 Ιανουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας, στις 12 στο υπουργείο Παιδείας, ενώ δεν είναι λίγοι οι σύλλογοι που έχουν προχωρήσει σε συγκέντρωση υπογραφών ενάντια στο νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρουν οι φοιτητές στην ανακοίνωσή τους, «η χρονική περίοδος στην οποία κατατίθεται το νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά έρχεται σε μια συγκυρία στην οποία με επιλογή της κυβέρνησης τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για σχεδόν έναν χρόνο και την ίδια στιγμή πλησιάζει η περίοδος της εξεταστικής», αναφέρουν.

Ξεκαθαρίζουν δε, ότι «κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι το φοιτητικό κίνημα δε θα δώσει μαχητική απάντηση! Οι Σύλλογοι δεν “έσβησαν” εν μέσω πανδημίας και θα το αποδείξουν στην πράξη. Είναι χρέος ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας να μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η πανεπιστημιακή κοινότητα θα συζητάει και θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα που προκύπτουν, προσπαθώντας να επιβληθεί μέσω της εισβολής των δυνάμεων καταστολής στις σχολές μας. Θα μας βρουν μπροστά τους», καταλήγουν, καλώντας στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης στα Προπύλαια.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Μετά από δύο αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος τις δύο προηγούμενες εβδομάδες και με την πορεία της προηγούμενης Πέμπτης να συγκέντρωσε 3.500 φοιτητές/τριες, συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας για δημόσια παιδεία, απέναντι σε αυτούς που θέλουν να διαλύσουν τις σπουδές και το μέλλον μας. Σε συνέχεια των εντεινόμενων αυταρχικών μεταρρυθμίσεων για την εκπαίδευση το Υπουργείο Παιδείας θέτει σε δημόσια διαβούλευση νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θα αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα εισάγει όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια και θα περιέχει την συγκρότηση ομάδας πανεπιστημιακής αστυνομίας. Πρόκειται για μέτρα που αποτελούν casus belli για το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα εδώ και δεκαετίες και θα αλλάξουν άρδην τον χάρτη της δημόσιας εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που τίθεται σε εφαρμογή όλα τα προηγούμενα χρόνια και η οποία δε φέρει νομιμοποίηση από κανένα κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλάζει ουσιαστικά, καθώς πλέον θα ορίζεται ελάχιστη βάση εισαγωγής από τα ίδια τα ιδρύματα και στη συνέχεια οι μαθητές/ριες θα καλούνται να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους σε δύο φάσεις. Ο καθορισμός της βάσης εισαγωγής από τα πανεπιστήμια θα καθορίζεται ως ποσοστό του μέσου όρου των επιδόσεων των μαθητών, το οποίο διαμορφώνεται με αυθαίρετο τρόπο από τα ιδρύματα στα πλαίσια ενός κακώς εννοούμενου «ακαδημαϊσμού» και «αριστείας». Το αποτέλεσμα ενός τέτοιου μέτρου θα είναι αφ’ ενός η άμεση μείωση του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κίνηση που διασπά την ενιαία και με μαζικούς όρους ένταξη της νεολαίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφ’ ετέρου η εντατικοποίηση της νεολαίας ήδη από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προσθέτοντας έξτρα εξεταστικά φίλτρα τα οποία κάνουν ακόμα πιο επίπονη τη διαδικασία των εξετάσεων για να μπορέσει κάποιος να περάσει σε μια σχολή, ενώ δεσμεύοντας τους μαθητές με πολύ πιο σκληρούς όρους σε μια «αποστειρωμένη» μαθητική ζωή στην οποία η έννοια της συλλογικής διεκδίκησης δεν θα χωράει. Με αυτόν τον τρόπο θα οδηγήσει με βεβαιότητα στο πέταγμα μεγάλου ποσοστού μαθητών εκτός των Πανεπιστημίων, οι οποίοι θα οδηγούνται στην επαγγελματική εκπαίδευση, με βαρύτατες συνέπειες στις πλάτες των ασθενέστερων κοινωνικών κατηγοριών.

Όσοι μπορέσουν να εξασφαλίσουν την πρόσβαση τους στο πανεπιστήμιο θα φοιτούν υπό τη συνεχή απειλή του ορίου φοίτησης στα Ν+Ν/2 έτη. Το όριο φοίτησης βάζει το μαχαίρι στο λαιμό σε χιλιάδες φοιτητές, καθώς θα θέτει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο το οποίο εάν κάποιος ξεπεράσει θα διαγράφεται από τη σχολή, πετώντας πραγματικά στον κάλαθο των αχρήστων τον κόπο και την οικονομική εξάντληση τόσων χρόνων. Η επίθεση θα είναι πολύ σφοδρότερη για τους εργαζόμενους φοιτητές, οι οποίο λόγω της εργασίας τους αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους εντός του προβλεπόμενου ορίου. Ο παράλογος χαρακτήρας των διαγραφών γίνεται φανερός από το γεγονός ότι ο μέσος όρος περάτωσης των σπουδών σε πολλές σχολές είναι μεγαλύτερος από το προβλεπόμενο όριο φοίτησης, ενώ το μέτρο στοχεύει να αυταρχικοποιήσει ακόμα περισσότερο το καθεστώς υπό το οποίο σπουδάζουμε, δίνοντας στο καθηγητικό σώμα τη δυνατότητα να ορίζει ουσιαστικά ποιος θα μπορεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Με την εφαρμογή τους διαμορφώνεται ένα αυταρχικό περιβάλλον φοίτησης, στο οποίο οι φοιτητές υπό τον συνεχή αυτό φόβο δε θα έχουν χρόνο για κάποια άλλη ενασχόληση (ακόμη και κοινωνικής φύσης), πόσο μάλλον για πολιτική δράση και διεκδίκηση. Με αυτήν την καθημερινότητα, διαμορφώνονται μελλοντικοί εργαζόμενοι γαλουχημένοι στον ατομικό δρόμο, χωρίς συλλογικές αναπαραστάσεις και αντανακλαστικά, στα πλαίσια των ρευστοποιημένων εργασιακών σχέσεων. Οι διαγραφές αποτελούν, συγχρόνως, μέτρο-κρίκο για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, καθώς ο αριθμός των ενεργών φοιτητών είναι βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση των ιδρυμάτων και την χρηματοδότησή τους από το κράτος. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν και ως μοχλός πίεσης προς τις διοικήσεις για την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης.

Την ίδια στιγμή και στη ζοφερή καθημερινότητα που προκύπτει από τα παραπάνω, η κυβέρνηση νομοθετεί την ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, το οποίο θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα δραστηριοποιείται στα κεντρικά ιδρύματα της χώρας.Θα αποτελεί την κίνηση «ματ» της ΝΔ για την δημιουργία ενός πανεπιστημίου αποστειρωμένου και πλήρως ασφυκτικού για την όποια φωνή αντίδρασης. Τόσο για τους φοιτητές, όσο και για τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων, η πανεπιστημιακή αστυνομία (σε συνδυασμό με τις πειθαρχικές διώξεις και τις κάρτες εισόδου) σημαίνουν τον καθημερινό έλεγχο και face-control όσων σπουδάζουν και δουλεύουν στο πανεπιστήμιο, με σκοπό κανένας να μην ξεφύγει από τα «όρια» που θέτουν οι καθηγητές, οι Πρυτάνεις ή το ίδιο το Υπουργείο. Οι εικόνες από την αστυνομική επέμβαση στη ΦΕΠΑ στις 30/12 καθιστούν σαφή τον ρόλο και τον τρόπο δράσης που θα έχει ένα τέτοιο σώμα εντός των σχολών.

Προφανώς, η πανεπιστημιακή αστυνομία αποτελεί μεταφορά του κλίματος αστυνομοκρατίας που προωθεί η κυβέρνηση, βάζοντας στο στόχαστρο το λαϊκό κίνημα και ειδικά τη νεολαία με στόχο να μπλοκαριστεί κάθε κίνηση Φοιτητικών Συλλόγων και των διαχρονικών πρακτικών διεκδίκησης των φοιτητών που πηγαίνουν κόντρα στις πολιτικές της κυβέρνησης, πολλές φορές πυροδοτώντας ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. Έρχεται ως συνέχεια της κατάργησης του ασύλου και της χυδαίας καταπάτησης του από τις δυνάμεις καταστολής.
Από τα παραπάνω γίνεται προφανές, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να αλλάξει ουσιαστικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, από τη διαδικασία πρόσβασης σε αυτήν μέχρι τους όρους φοίτησης. Η χρονική περίοδος στην οποία κατατίθεται το νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά έρχεται σε μια συγκυρία στην οποία με επιλογή της κυβέρνησης τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για σχεδόν έναν χρόνο και την ίδια στιγμή πλησιάζει η περίοδος της εξεταστικής. Κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι το φοιτητικό κίνημα δε θα δώσει μαχητική απάντηση! Οι Σύλλογοι δεν «έσβησαν» εν μέσω πανδημίας και θα το αποδείξουν στην πράξη. Είναι χρέος ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας να μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η πανεπιστημιακή κοινότητα θα συζητάει και θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα που προκύπτουν, προσπαθώντας να επιβληθεί μέσω της εισβολής των δυνάμεων καταστολής στις σχολές μας. Θα μας βρουν μπροστά τους!

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΟΡΙΟ ΦΟΙΤΗΣΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Καλούμε σε κεντρική κινητοποίηση την Πέμπτη 28/1 στις 12:00 στα Προπύλαια μαζί με μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους με όλα τα μέτρα προστασίας.

Η κυβέρνηση απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων

Την ώρα που το φοιτητικό κίνημα φαίνεται να ανασυντάσσει τις δυνάμεις του, με τους φοιτητές να βρίσκονται κάθε Πέμπτη στο δρόμο σε ολοένα και αυξανόμενες σε μέγεθος κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση, σε μια απόφαση που δημοσιεύτηκε ξημερώματα Τρίτης, απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων.

Ξανά απαγόρευση συναθροίσεων από την ελληνική αστυνομία και με πρόσχημα την πανδημία

Πιο συγκεκριμένα με την αιφνιδιαστική απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται από την 06:00 ώρα σήμερα έως και την 06:00 ώρα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων, χωρίς καμία απολύτως σαφής αιτιολόγηση από τις αρμόδιες αρχές.

Αν και πηγές της αστυνομίας τις οποίες αναπαρήγαγε ο ελληνικός Τύπος αναφέρουν ότι το μέτρο δεν σχετίζεται με προγραμματισμένες συγκεντρώσεις, το γεγονός ότι τα όσα αναφέρονται στην απόφαση αποτελούν γενικόλογες επικλήσεις στην πανδημία, ενώ μάλιστα η κυβέρνηση αναφέρει σε κάθε τόνο ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι θετικά, αποτελεί αν μη τι άλλο σαφή στόχευση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, λίγες ώρες πριν τις συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων.

Συνάμα άξιο αναφοράς είναι ότι η εν λόγω απόφαση δεν βασίστηκε σε σχετική εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, με τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο, σε συνέντευξή του το πρωί της Τρίτης να το επιβεβαιώνει, υπογραμμίζοντας δε, ότι είναι σωστή η απόφαση εν μλεσω πανδημίας να απαγορτε3ύονται οι συναθροίσεις.